Såldes som barnslavar i Sverige

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Phoung och Tan kom som unga tonåringar till Sverige omed en äldre släkting. De hade blivit lovade en blomstrande framtid i Sverige. Men istället fick de tvångsarbeta dygnets flesta timmar och ge alla pengar till smuggelligan. Nu är de fria från ligan men befarar att de inte får stanna i Sverige.
Foto: Suvad Mrkonjic

*Vi träffar dem i en hemlig lägenhet mitt i natten - barnen som misstänks ha utnyttjats som handelsvaror och slavarbetare. 

* Expressen har kartlagt personerna bakom Sveriges största människosmugglingshärva, som just nu nystas upp i Halmstad. 

* "Vi jobbade och jobbade och hela tiden betalade vi pengar. De tog allt vi hade", säger Tan som för första gången berättar om livet som slav i Sverige.

Dörren öppnas några centimeter och en vietnamesisk pojke tittar ut. 

 När han får höra att det gäller de sålda vietnamesbarnen ryggar han.

 – Jag vet inget, jag vill inte blanda mig i det där, säger han och dörren stängs. 

 Han och de flesta vietnameser i Halmstad är livrädda för personerna som har pekats ut som hjärnorna i en enorm människosmugglingshärva i Halmstad. 

 – De är mycket mycket farliga. Som maffia, säger en vietnamesisk man.  

 Först många timmar och dörrknackningar senare säger en vietnamesisk person att vi kanske kan få träffa några av barnen, Phoung och Tan. Men det måste ske på natten, i hemlighet. Vi bestämmer träff en bit utanför centrala Halmstad, vid midnatt.

Falska föräldrar

 Redan 2004 fick polisen i Halmstad det första tipset om att några vietnameser smugglade barn till Sverige. Enligt tipsen levde vietnamesiska barn med falska föräldrar i Sverige och utnyttjades av smuggelligan som illegal arbetskraft och bidragstagare. Polisen började kartlägga de utpekade. Relationskartan över alla inblandade vietnameser växte snabbt och är i dag två meter lång och innehåller nära 500 namn. 

 Riktig fart fick utredningen först när den nya DNA-lagen infördes 2006. Då fick polisen laglig möjlighet att DNA-testa barnen mot sina föräldrar. Det hittade snabbt ett 20-tal barn som inte levde med sina påstått riktiga föräldrar. Åtminstone två barn misstänks ha tagits hit med falska föräldrar för att sedan dumpas. I februari omhändertogs en elvaåring som smugglades hit i femårsåldern och som lämnats att bo med en grupp tonåringar. 

 – Många av de här barnen mår väldigt dåligt eftersom de först lämnats av sina biologiska föräldrar i Vietnam och sedan lämnas av sina påstådda föräldrar här i Sverige. Hanteringen är fruktansvärd, säger Marianne Paulsson, chef för utlänningsroteln på polisen i Halmstad

Betalar smugglarna

 Till synes kan smugglingen te sig humanitär. Föräldrarna i Vietnam har betalat smugglarna för att deras barn ska få bra utbildning i Sverige. Men i själva verket blir barnen livegna i många år för att betala av skulden.  Polisen misstänker till och med att några av barnen tvingats in skenäktenskap för att betala skulderna. De flesta får aldrig se skymten av den dröm som de lovats.

 Flyttade som tonåringar

 Också Phoung och Tan, som vi till slut träffar i en hemlig lägenhet mitt i natten, såg fram mot utbildning och lycka i Sverige när de som tonåringar lyfte från flygplatsen i Hanoi. Deras pappa hade satsat allt, sålt hus och mark i Vietnam, för att kunna betala smugglarna och ge sina barn en ny chans i Sverige. I stället blev det år av helvete. Skulden till ligan tog aldrig slut. I dag, flera år senare, pratar de fortfarande knagglig svenska och delar en minimal lägenhet med flera andra personer. 

 – Jag gick en dag i skolan, sen kom de och hämtade mig. Jag skulle jobba och betala sa de. Tan fick gå lite mer i skolan och pratar bättre svenska, säger Phoung.

 Nu misstänker polisen att pojkarna under flera år utsatts för tvångsarbete på olika restauranger, eventuellt människohandel, samtidigt som deras pappa också tvingats betala stora summor pengar till ligan. 

 – Vi jobbade och jobbade och betalade hela tiden pengar. De tog allt vi hade. Vi var väldigt rädda för dem, säger Tan.  

Organiserade skenäktenskap

 Enligt chefsåklagare Thomas Wennerstrand har ligans huvudmän omsatt enorma summor. Förutom barnsmugglingen misstänks de också ha organiserat skenäktenskap mellan vietnameser och personer med svenskt uppehållstillstånd.  

 Vuxna har betalat cirka 30 000 dollar för att få komma hit och barn cirka 25 000 dollar. 

 – Bara under 2000-talet misstänker vi att de har omsatt 10–20 miljoner kronor, säger Thomas Wennerstrand. 

 Personerna som har gift sig med vietnameserna har fått 120 000 kronor. De är nu misstänka för människosmuggling. 

 – Jag hade oerhört ont om pengar och tyckte det lät som lättförtjänta 120 000 kronor. I efterhand var det absolut inte värt det, säger en svensk man som åkte till Hanoi och gifte sig med en vietnamesisk kvinna. 

Började för 15 år sedan

 Polisen tror att smugglingen började för cirka 15 år sedan för att hjälpa vänner till Sverige men allteftersom har verksamheten växt till en vinstmaskin.

 Enligt polisen är det i första hand fyra personer som har styrt verksamheten: 

 m Kim, 44. Kom till Sverige 1991 som politisk flykting. Har varit gift med Ngoc och Hoa.

 m Ngoc, 44. Kom till Sverige med Kims 1991. De skilde sig 1997. Ngoc gifte omedelbart om sig. Skilde sig från den andre mannen 2003.

 m Hoa, 49. Kom till Sverige 1998 då hon gifte sig med Kim. De skilde sig 2003. 

 m Thu, 45. Hon kom till Sverige 2001 då hon gifte sig med en vietnamesisk man i Sverige. Skilde sig senare och säger att hon nu är gift med en man i Kanada. 

Försatta på fri fot

 De fyra huvudmisstänkta greps och häktades i slutet av april. De är nu släppta.

 – Eftersom det är en så omfattande utredning som kommer att dra ut på tiden var det inte rimligt att de skulle sitta kvar i häktet. Vi hade säkrat den bevisning som krävdes, säger chefs-

 åklagare Thomas Wennerstrand. 

”Någon vill mig illa”

 Expressen träffar två av de misstänkta huvudmännen i deras lägenheter. Deras berättelser är konstlat identiska och båda hävdar att de är oskyldiga. 

 – Jag har bara hjälpt en vän att komma hit. Men det har aldrig förekommit några pengar. Polisen måste ha missförstått, säger Kim. 

 Thu börjar gråta och berättar att hon inte kunde äta maten i häktet. 

 – Jag ville bara ta mitt liv. Någon vill mig illa, säger hon. 

Kan gälla 100-tals barn

 Marianne Paulsson påpekar att härvan inte är unik för Halmstad. Det finns tecken på liknande verksamhet över hela landet och bland många nationaliteter. 100-tals barn kan leva under falska och illegala förhållanden. 

 – Men vi är de första som ska försöka väcka åtal i en smuggling som i stort bygger på att utnyttja det svenska systemet. Det kommer att bli en intressant rättegång rent principiellt, säger hon. 

 Hon hoppas att härvan ska leda till en politisk diskussion om de svenska migrationslagarna. 

 – Jag önskar exempelvis att man kunde DNA-testa alla som kommer hit så att man kan vara säker på familjeanknytningen. Det skulle kunna rädda många barn från att bli utnyttjade, säger hon. 

”Väldigt tråkigt”

 Marianne Paulsson påpekar flera gånger att många vietnameser varit oerhört hjälpsamma. 

 Restaurangägaren Hoai tar avstånd från smugglingen.

 – Jag tycker så synd om de som har drabbats och tvingats betala till dem, säger hon. 

 När Expressen träffar henne har hon varit och fiskat med sin son Tony, 5.  Hon ryser vid tanken på att någon skulle utnyttja Tony eller hennes dotter Tiana, 3, på samma sätt.

 – Det känns väldigt tråkigt om det skulle ge alla vietnameser dåligt rykte. Jag hoppas att det inte blir så, säger hon.

Fruktar för framtiden

 Också Phoung och Tan är rädda för vad härvan ska innebära för dem i framtiden. 

 – Det är skönt att vi slipper jobba för dem och är fria, men vi vet inte vad som händer nu. Vi sålde ju allt i Vietnam, skickas vi tillbaka dit har vi inte ens tak över huvudet. Vår dröm är att vi ska få stanna i Sverige, säger Tan. 

 Rättegången mot de totalt cirka 60 misstänkta väntas i början av nästa år. Innan dess ska polisen eventuellt åka till Vietnam för att utreda vem som hjälper ligan där.  

 Först efter det kommer att Phoung, Tans och de andra barnens framtid att avgöras. 


Fotnot: Namnen Phoung, Tan, Kim, Thu, Hao och Ngoc är 

 fingerade. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.