Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Sålde smuggelvalpar via Blocket – drog in miljoner

Denna svarta franska bulldogg var en av de 69 hundarna som smugglades in till Sverige och såldes via Blocket.
Foto: Polisen / Polisen
”Nu är det dags för våra små underbara valpar att hitta sina nya hem, där dom får mycket kärlek” stod det i en av annonserna.
Foto: Polisen / Polisen
Hundarna ska ha haft förfalskade pass och vaccinationsintyg vid införseln, enligt åtalet.
På Blocket kunde du hitta flertalet annonser med söta bilder på de insmugglade hundarna.

Säljarna efterlyste hem till valparna ”där de får mycket kärlek och aktivitet”.

Men i själva verket handlade det om omfattande smuggling av hundar från Litauen till Sverige.

Nu misstänks tre personer ha styrt en olaglig införsel av minst 69 hundar – som sammanlagt dragit in miljonbelopp via Blocket.

Under perioden maj 2019 till november 2020 har okända personer vid minst 19 tillfällen fört in minst 69 hundar från Litauen till Sverige. Två män och en kvinna – som efter införseln ska ha sålt hundarna på nätet – åtalas nu för brottet grov olovlig befattning med smuggelgods för att de inte har anmält hundarna till tullbehandling och lämnat felaktiga uppgifter till tullen.

– Hundarna hade bland annat falska pass och de saknade de intyg som krävs när man för in djur i landet till försäljning, säger Jon Lindahl, kammaråklagare och förundersökningsledare, i ett pressmeddelande.

Misstänks ha sålt hundarna via Blocket

De tre tilltalade personerna misstänks för att inför och i samband med införseln av hundarna ha haft kontakt med och ingått avtal med uppfödare, säljare och transportörer av hundarna. De ska även ha instruerat transportören vad denne skulle uppge vid en eventuell tullkontroll för att tullen skulle betrakta hundarna som sällskapsdjur och inte som handelsdjur, framgår det av åtalet. 

Efter att hundarna kommit till Sverige ska de tre misstänka gärningsmännen ha lagt ut annonser på nätet och sålt hundarna till privatpersoner, enligt åtalet. Det är flera dyra hundar av bland annat rasen Pomeranian och Engelsk Bulldog som de totalt ska ha sålt för miljonbelopp. Bland annat via Blocket, framgår det av förundersökningsprotokollet. 

Det var hundar för stora pengar som de misstänka gärningsmännen sålde på Blocket.

Hundarna har haft förfalskade pass och vaccinationsintyg

– Enligt min uppfattning ska brotten bedömas som grova, bland annat eftersom det varit fråga om en systematisk och omfattande brottslighet med ett mycket stort antal hundar som sålts för miljonbelopp till privatpersoner, säger kammaråklagare Jon Lindahl.

Eftersom att hundarna har haft förfalskade pass och saknat giltiga vaccinationsintyg anses gärningarna enligt åtalet att ha varit av särskilt farlig art – då det inte kunnat garanteras att hundarna inte varit smittade av allvarliga sjukdomar som till exempel rabies. 

Ärendet kommer att avgöras i Halmstad tingsrätt. På straffskalan finns böter eller fängelse i högst två år. 

Se mer: Senaste tv-nyheterna från södra Sverige

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.