Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Sålde "negerbollar" – nu får kockar sparken

Bilden är från ett annat tillfälle. Foto: Rolf Hanning

Två kockar får sparken från en finkrog i Stockholm efter att ha serverat "negerbollar".

– Vi accepterar ingen form av rasism och inte heller några uttalanden som kan tolkas som rasistiska, säger Niklas Ekstedt, krögare på Restaurang Niklas, i ett pressmeddelande.

"Negerbollar i en fin gammal ljusstake med en mörk kvinna i klänning på". Så beskrev krögaren på Stockholmskrogen Restaurang Niklas en av efterrätterna på menyn.

Desserten har väckt stor uppmärksamhet bland gäster och på sociala medier, vilket kockan Joakim Almqvist till en början inte visade någon förståelse för.

– Vi menar inget illa med det här, det är larv att folk blir upprörda. Vi spelar lite på att man som barn inte fick säga negerbollar innan man förstod varför man inte fick säga det, sade han till Dagens Nyheter.

"Ber om ursäkt"

Först efter att vice vd Per Gunne på Stureplansgruppen, som äger Kåken, kontaktats ändrade Joakim Almqvist sin inställning:

– Jag ber så hemskt mycket om ursäkt ifall någon tagit illa upp. Det var idiotiskt tänkt av oss. Det är inget vi har haft på menyn länge och inget vi kommer ha kvar i fortsättningen, säger han till dn.se.

På tisdagskvällen skickade Stureplansgruppen ut ett pressmeddelande där de berättade att de väljer att avsluta samarbetet med de två gästkockarna Kalle Nilsson och Joakim Almqvist.

– Vi accepterar ingen form av rasism och inte heller några uttalanden som kan tolkas som rasistiska. Vi beklagar den uppkomna situationen och väljer nu att avsluta gästspelet i förtid, säger Niklas Ekstedt i pressmeddelandet.