Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Sålde majblommor - rånades på 800 kronor

Ett barn har redan blivit rånat när hen sålde majblommor i Stockholm. Flickan på bilden har inget med händelsen att göra. Foto: John Nastelin
Årets majblomma.

80 000 barn runtom i Sverige säljer just nu majblommor på gator och torg - och i Stockholm har en försäljare redan blivit rånad.

Med hjälp av ett regelverk och försök med sms-betalning förbättrar Majblommans riksförbund nu tryggheten för de unga säljarna.

Varje år pågår försäljningen av majblommor under två veckor i april – och slog under förra året försäljningsrekord: 63,6 miljoner kronor. Pengarna går till stöd för ekonomiskt utsatta barn, genom bidrag till enskilda, föreningar, skolor, folkbildning och forskning.

Varje år blir också några barn utsatta för brott när de säljer majblommor. Lena Holm, generalsekreterare vid Majblommans riksförbund, säger att det är mellan fem och tio försäljare per år som drabbas.

– Det är inte många i det stora hela, men det är givetvis tragiskt varje gång det händer. Därför har vi en handlingsplan och ett förebyggande arbete för att hantera problemet, säger hon.

Barn blev rånat

Enligt Lena Holm har ett rån skett under de fyra första försäljningsdagarna i år; ett barn i Stockholm blev av med 800 kronor. Ofta är det äldre barn som stjäl pengarna av de unga försäljarna, men i sällsynta fall har vuxna sagt att de bara har en femhundring och sedan ryckt åt sig växelpengarna av barnet.

Alla barn och deras föräldrar får inför försäljningsperioden ett antal föreskrifter som ska göra verksamheten tryggare. De säger bland annat:

• Barnen ska inte gå ensamma, utan alltid med några kompisar, ett äldre syskon eller en förälder, och alltid sälja på platser där det finns andra människor

• Barnen ska bära säljväska, regelbundet tömma väskan på kontanter och inte växla stora sedlar.

• Barnen ska inte förvara sin kassa i skolan om den inte kan låsas in säkert.

Betala via sms

Dessutom har Majblommans riksförbund i år ett försök på elva orter med betalning via sms i mobilen.

– Vi testade förra året på en liten ort, och gör i år ett större försök. Barnen får en inloggning på en hemsida och en kod som används i ett sms. Där kan de själva hålla koll på hur mycket de har sålt, berättar Lena Holm.

De kommuner som har sms-köp av majblommor är i år Falkenberg, Göteborg, Gävle, Halmstad, Hylte, Kungsbacka, Laholm, Linköping, Norrköping, Vadstena och Varberg.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!