Svenske Osama Krayem döms för terrordåden i Paris

Svenske Osama Krayem döms för sin delaktighet i terrordåden i Paris 2015. Salah Abdeslam, 32, är den enda av förövarna som överlevde terrorattacken i november 2015 i vilken 130 människor dödades och 138 skadades. De är två av 19 personer som befunnits skyldiga i dag.
Svenske Osama Krayem döms för sin delaktighet i terrordåden i Paris 2015.
Salah Abdeslam, 32, är den enda av förövarna som överlevde terrorattacken i november 2015 i vilken 130 människor dödades och 138 skadades.
Foto: AP / AP TT NYHETSBYRÅN
Räddningstjänsten arbetar under terrorattacken i Paris 2015.
Foto: P BLET/REX SHUTTERSTOCK / P BLET/REX SHUTTERSTOCK REX FEATURES

Svenske Osama Krayem döms för sin delaktighet i terrordåden i Paris år 2015.

Även den huvudmisstänkte Salah Abdeslam – den enda av förövarna som överlevde terrorattacken i vilken 130 människor dödades och 138 skadades – förklaras skyldig.

Krayem, 29, från Malmö, får 30 års fängelse.

Osama Krayem döms till 30 års fängelse för sin inblandning i terrordåden i Paris. 

Han har befunnits skyldig till att ha försett IS-terroristerna med vapen, och för logistiskt stöd under terrordåden i Paris 2015. 

Krayem är uppvuxen i Rosengård i Malmö, och som barn var han med i en film om lyckad integration i Sverige – innan han radikaliserades och anslöt sig till IS.

Osama Krayem ska ha valts ut av IS ut för att placeras i den belgisk-franska terrorcell som låg bakom terrorattentaten i Paris år 2015 och i Bryssel år 2016. 

Han var placerad i Bryssel där han skulle genomföra sin del. Planen var att han skulle utlösa en självmordsbomb på tunnelbanan i Bryssel i mars 2016.

– Jag visste vad jag gjorde. Men jag ångrade mig i sista stund, ska han ha sagt i förhör om terrordådet i Bryssel 2016, samma år som han greps.

Salah Abdeslam skyldig

Den huvudmisstänkte 32-årige fransk-marockanen Salah Abdeslam förklaras skyldig på samtliga punkter för terrordåden i Paris 2015. Han riskerar att dömas till livstids fängelse utan möjlighet till frigivning.

Abdeslam var på plats i Paris under dåden och ska bland annat ha kört tre självmordsbombare till fotbollsarenan Stade de France. Efter det skulle han enligt åklagarna spränga sig själv på ett kafé i ett populärt kvarter i norra Paris, men ångrade sig. Under rättegången förklarade han:

Jag gick in på ett kafé, jag beställde dricka, jag såg på människorna omkring mig och sa till mig själv: ”Nej, jag ska inte göra det”. Jag ångrade mig för mänskligheten.

Anhöriga till offren har avfärdat hans förklaring som en ”saga”.

Lång rättegång

Den gigantiska rättegången har pågått sedan september förra året och omfattar drygt en miljon sidor. Omkring 300 advokater företräder de 1 765 anhöriga och offren. Av de totalt 20 åtalade döms 19 för terrordåden i Paris. Endast 14 var närvarande vid rättegången, de andra tros vara döda.

Terrordåden i Paris 2015 är de värsta i landets historia under fredstid. Utöver de 130 människor som miste livet under kvällen och natten den 13 november skadades omkring 400 personer i de olika attackerna runt om i Paris.

Flera attacker

Den första attacken skedde utanför fotbollsarenan Stade de France där Frankrike mötte Tyskland i en träningsmatch. Utöver de tre självmordsbombarna dödades en person.

Tio minuter senare öppnade ett antal män eld utanför två barer i östra delen av centrala Paris. Samma sak hände vid ett par barer längre söderut i staden. En av förövarna utlöste en självmordsbomb. Totalt dödades 39 personer samt en av attentatsmännen. Ett av dödsoffren var en ung svenska.

Strax före klockan 22 gick tre terrorister in i konsertlokalen Bataclan och öppnade eld med automatvapen. 90 personer skjuts och sprängs ihjäl innan de tre förövarna dödas i en polisinsats.

Se något mer:

Folk flyr när arenan rasar mitt under tjurfäktningen 

Flera döda i Colombianska El Espinal

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.