Sal-smittad svensk kan inte lämna Hongkong

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.

Svensken Michael Massalsky, som insjuknat i svår akut luftvägsinfektion (sal) och vårdas på sjukhus i Hongkong, hade fått löfte om hemresa. Men sjukdomstillståndet hindrar honom från att flyttas.

Kinesiska myndigheter har givit Michael Massalsky tillstånd att lämna Hongkong. Men svenskens läkare anser att han är i för dåligt skick för att kunna flyga till Schweiz, där han är bosatt.  - Enligt läkarna kommer de närmaste dagarna att visa hur sjuk han kommer att bli. Det är ingen som rekommenderar att han flyttas just nu, säger sonen Niclas Massalsky till TT.  Michael Massalsky fick i onsdags besked om att han lider av lungsjukdomen sal. Han är febrig, svag och har svårt att äta. Sonen pratar med sin pappa flera gånger om dagen.  - Han berättade om en ung man som ligger och dör i samma rum som han, säger Niclas Massalsky.

Klartecken  Sonen har velat få fadern flyttad till Zürich, hans hemort sedan tio år tillbaka, där universitetssjukhuset har erbjudit sig att ta emot honom. De kinesiska myndigheterna ville först inte släppa ut honom, men på torsdagskvällen gavs generalkonsuln Peter Ekelund klartecken om att svensken får lämna Hongkong. Hemresan kan dock bli ett problem.  - Det finns flera sjuktransporter som kanske inte ens skulle acceptera att ta emot honom på grund av smittorisken, säger Niclas Massalsky.

Eget rum  Familjemedlemmarna i Schweiz och Sverige har varit kritiska till förhållandena på Princess Margaret-sjukhuset, där Michael Massalsky vårdas i en sal med sju andra smittade. Sonen misstänker att fadern kan ha smittats sedan han kom till sjukhuset. Han hoppas nu på ett eget rum åt sin pappa.  Michael Massalsky reste till Hongkong i affärer för drygt en vecka sedan. Förkylningssymptom och 40 graders feber fick honom att uppsöka privatläkare, som konstaterade att han möjligen led av sal.  Privatkliniken tvingade honom att åka till ett allmänt sjukhus, där han fick ligga i ett rum tillsammans med andra sal-smittade i tre dagar innan läkarna säkert konstaterade att också Massalsky led av sjukdomen. 

Femårig svensk flicka utskriven En femårig flicka som varit i Hongkong fogades i dag till Smittskyddsinstitutets lista över svenskar med misstänkt sal-smitta (svår akut luftvägsinfektion).  Siffran över misstänkta fall i Sverige är nu uppe i tio, men ingen har bekräftats vara smittad. Senare meddelades att flickan skrivits ut från sjukhuset. Professor Johan Giesecke på smittskyddsinstitutet säger: - Det fanns tidigare svag misstanke om att en femårig flicka som varit i Hong Kong smittats av SAL. - Men flickan är nu utskriven från sjukhus.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.