Sälen gick till attack och skadade fem turister på Samos. Foto: PrivatSälen gick till attack och skadade fem turister på Samos. Foto: Privat
Sälen gick till attack och skadade fem turister på Samos. Foto: Privat
Munksälen är en utrotningshotad art. Foto: PrivatMunksälen är en utrotningshotad art. Foto: Privat
Munksälen är en utrotningshotad art.  Foto: Privat

Säl gick till attack mot turister på Samos

Publicerad

Ena sekunden leker den i vattnet, därefter går den till attack mot badande turister. Fem personer ska enligt vittne ha förts till sjukhus med ambulans efter en sälattack på den grekiska ön Samos.

– Jag ser fortfarande sälen i vattnet, säger ett ögonvittne.

Expressen har pratat med en svensk kvinna som befann sig på stranden tillsammans med sina barn när sälen gick till attack under torsdagsförmiddagen. Strax innan hade familjen filmat den nyfikna sälen som tagit sig in till strandkanten på Samos i Grekland.

– En äldre farbror var i vattnet och började skrika när sälen plötsligt gick till attack. Han försöker springa därifrån och då simmar sälen vidare till andra personer och går till attack, säger kvinnan som är där med sina barn, 6 och 4 år gamla.

Greppade tag om knäna

Totalt fick fem personer föras till sjukhus efter attackerna, berättar kvinnan. Men inga svenska turister har skadats av sälen. En dansk kvinna var en av dem som attackerades.

– Hon berättade att sälen tog ett rejält grepp om hennes knän med käften, säger den svenska kvinnan.

PrivatFoto: Den svenska barnfamiljen blev vittne till attackerna.

"Nu vågar sig folk ner i vattnet"

Den svenska barnfamiljen var inte i vattnet när dramat inträffade.

Läget på stranden börjar lugna ner sig när Expressen talar med den svenska mamman en halvtimme efter händelsen.

– Nu vågar sig folk ner i vattnet igen men jag tror vi avvaktar ett tag till. Jag ser fortfarande sälen längre bort i vattnet.

Ett tag senare har en skylt med information om sälen kommit upp. Den attackerande sälen är av arten munksäl som finns i Medelhavet men är utrotningshotad.

– Det finns en skylt och personal här nu men det är oklart vad de gör, säger den svenska kvinnan.

 

LÄS MER: Alligator drog ner tvååring i sjö

 

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag