Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Sakfrågorna som avgör presidentvalet

<p>Hillary Clinton förespråkar tuffare vapenlagstiftning.</p>
Foto: Fameflynet / STELLA PICTURES
Donald Trump har kallat global uppvärmning för ett påhitt.
Foto: David Zalubowski / AP TT

COLUMBUS. Det har varit mycket tal om kvinnoövergrepp, och FBI och e-mejl i valspurten.

Desto mindre om sakfrågorna.

Men de finns där förstås och det är inte mycket Hillary Clinton och Donald Trump har gemensamt.


LÄS MER: Så fungerar det amerikanska presidentvalet

Den brittiska veckotidningen the Economist brukar några veckor före valet ha en stor specialbilaga över sakfrågorna inför ett amerikanskt presidentval.

I år har de inte haft någon. Ett tecken i tiden.

Men visst finns valfrågorna, och föga förvånande tycker Hillary Clinton och Donald Trump olika om det mesta. Här är några av ämnena:

Invandring

• Donald Trump: Han ska bygga en mur, som bekant. Och Mexiko ska betala. Invandrarfrågan är en av Trumps viktigaste, men han har vacklat på sistone om tidigare löften att massdeportera elva miljoner illegala invandrare och stoppa alla muslimer från att resa in i USA. Nu heter det att medborgare från terrorinfekterade länder ska ha svårt att resa in, och kanske inte alla elva miljoner trots allt ska deporteras.

Foto: Helén Rasmusen

• Hillary Clinton: Nej, hon inte vill bygga någon mur. Hillary Clinton anser att gränsbevakningen mot Mexiko i princip fungerar som den ska nu. Hon vill - till skillnad från Trump - också släppa in flyktingar från Syrien. Upp emot 65 000 bör släppas in, efter noggrann förhandskontroll har hon sagt.


Vem ska du rösta på? Andreas Lukic 37, sociologi och Charlotte Lukic, 27, socialarbetare, Miami, Florida: "Det har varit svårt att bestämma oss. Det är tilltalande med Trump att han kommer utifrån men Hillarys politik rimmar bättre med vårt arbete och om hon blir president kommer det antagligen gynna oss i våra karriärer."
Foto: Axel Öberg

Vapenlagstiftning

• Donald Trump: Trump har rört sig högerut. Han stödde tidigare förbud av en del vapenkategorier, men menar nu att amerikaner bör få beväpna sig även med tyngre vapen. Den federala staten ska inte begränsa det andra tillägget till konstitutionen. Punkt, slut. Trump stöds av vapenlobbyn NBA.

• Hillary Clinton: En viktig valfråga för henne. Hon förespråkar tuffare vapenlagstiftning, med mer omfattande bakgrundskontroller av vapenköpare och förbud mot vissa typer av halvautomatiska vapen. Påpekar ofta att över 30 000 dödas av vapen i USA varje år. USA har de senaste åren genomlevt flera svåra masskjutningar.

B. Blake, 55 Toledo, Ohio, fabrikör: Jag är republikan egentligen men jag hade hoppats på Jon Kasich eftersom jag hoppats på en mer moderat politiker. Samtidigt så är jag inte speciellt förtjust i Hillary men just nu lutar det åt Garry Johnson från Libertarianerna eftersom jag inte tycker om Hillary eller Donald.
Foto: Axel Öberg

Obamas sjukvårdsreform:

• Donald Trump: Lovar riva upp Obamacare första dagen på jobbet, den sjukvårdsreform som Barack Obama införde och som gör sjukförsäkring till något obligatoriskt i USA. Så gott som alla republikaner är emot Obamacare. Frågan har på slutet blivit en valfråga, efter färska prognoser om kraftiga prisökningar nästa år på sjukförsäkringarna.

• Hillary Clinton: Obamacare kommer att finnas kvar under Hillary Clinton. Hon vill arbeta vidare på reformen och förbättra där det behövs. Hillary ledde själv, när Bill Clinton var president, ett försök att reformera sjukförsäkringssystemet, men hon kom inget vart. Bill Clinton har själv medgett att Obamacare definitivt har sina brister.

Maria Wright 26, tandläkare, Greg Wright, 30, San Antonio, Texas, tandläkare: "Båda har sina för- och nackdelar. Men vi kommer båda nog rösta på Trump eftersom den som vinner kommer tillsätta domare i högsta domstolen och hans värderingar stämmer mer med våra. Det här är absolut det svåraste valet sen vi båda fick börja rösta"
Foto: Axel Öberg

Klimat- och energipolitik

• Donald Trump: Har tidigare kallat global uppvärmning ett påhitt, möjligen ett kinesiskt trick. Även om temperaturen ökar, så beror det inte på mänsklig påverkan, enligt Trump. Anser att många alternativa energikällor vara ekonomiskt ohållbara. Vill göra det lättare att utvinna olja och gas på federal mark. Anhängare av fracking och utvinning av skifferolja och -gas.

• Hillary Clinton:

Anser att människan ligger bakom den globala uppvärmningen och att hotet måste tas på allvar. Vill satsa på förnyelsebar energi, inte minst solceller. Hon har som mål att i USA ska energiförbrukningen år 2027 till minst en tredjedel komma från förnyelsebara energikällor. Hon stödde tidigare byggandet av en oljepipeline från Kanada genom USA, men har ändrat sig.

Aaron Geiger, 31 lastbilschaufför, Marshall, Texas: "Både Donald och Hillary har bra saker och dåliga. Jag håller med Trump när han frågar varför Hillary ska ändra på någonting när hon redan haft 30 år på sig men å andra sidan är Trump säkert lika korrupt som Hillary. Ingen tjänar ihop en miljard dollar på laglig väg."
Foto: Axel Öberg

Handel

• Donald Trump: Är en stark kritiker av det handelsavtal för Stilla havsområdet som skrevs under i februari i år, TPP, där USA är en av medlemmarna. Förespråkar en mycket aggressivare utrikeshandelspolitik, inte minst emot Kina. Hotar straffa amerikanska företag som flyttar jobb utomlands eftersom de ekonomiska villkoren är bättre där.

• Hillary Clinton: Här är en fråga där Hillary Clinton är delvis överens med Trump! Hon är också emot TPP. Detta trots att hon själv var med och inledde förhandlingarna när hon var utrikesminister. Men Hillary har ändrat sig, främst för att parera det tidigare hotet från vänsterutmanare Bernie Sanders som var en stark kritiker till den här typen av frihandelsavtal. I de läckta tal hon hållit på Wall Street så framstår hon dock som en stor frihandelsvän.

Eric Liu, 26, aktiehandlare, Cleveland, Ohio: "Innan wikileaks-skandalen så trodde jag mer på Hillary men efter den så lutar jag mer åt Trump. Jag har läste flera av mailen och det känns som hon mest fokuserar på vad som är bra för henne och inte vad som är bra för befolkningen här i USA."
Foto: Axel Öberg

Utrikespolitik

• Donald Trump: Talar om att sätta ”Amerika först” och att bara agera utomlands där det finns tydliga amerikanska intressen. Är stark motståndare till kärnenergiavtalet med Iran. Ser Putin som en allierad i kampen mot IS. Lovar att besegra IS men har svävat på om han även är beredd att skicka dit amerikansk marktrupp. Lovat ställa högre krav på Nato-allierade och garanterar inte att USA kommer att komma Nato-länder till undsättning ifall de inte sköter sina betalningar. Vill inte störta Bashar al-Assad i Syrien.

• Hillary Clinton: Hon ses som mer hökaktig än Barack Obama och står för en mer traditionell amerikansk utrikespolitik där USA ibland måste ingripa militärt. Ville göra mer i Syrien när hon var utrikesminister än president Obama. Hon stödde invasionen av Irak 2003, men säger nu att hon ångrar det. Hon stöder kärnenergiavtalet med Iran. Är emot att sätta in marktrupp mot IS. Vill få bort Bashar al-Assad i Syrien. Anklagar Trump för att sakna rätt temperament för att makten över kärnvapenarsenalen.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.