Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

"Säkert" efter att
asteroid passerat

Jorden är säker - asteroiden passerade säkert förbi på fredagskvällen, uppger AP.

Och nästa himlafenomen väntas om bara några veckor.

– I mitten av mars kommer vi förmodligen med lite tur få en komet som går att se med blotta ögat, säger Robert Cumming, astronom vid Onsala rymdobservatorium.

Asteroiden 2012 DA 14 svischade på fredagskvällen förbi jorden, som närmast på 2 700 mils avstånd. Vid 20.30-tiden rapporterade nyhetsbyrån AP att vi kunde andas ut - asteroiden passerade jorden säkert.

"Får reda på det"

Asteroiden var synlig från jorden - på ett avstånd närmare än satelliter som används för telekommunikation - bara timmar efter att meteoriterna slog ner i centrala Ryssland. Robert Cumming, astronom vid Onsala rymdobservatorium och redaktör för Populär Astronomi, utesluter inte att de båda rymdfenomenen har ett samband.

– Jag skulle inte vilja göra det ännu. De kommer från helt olika håll i rymden mot jorden, så förmodligen har de inget med varandra att göra men om det mot förmodan skulle visa sig att de har det kommer vi att få reda på det under de närmaste dagarna, förför allt under den kommande natten, om det skulle dyka upp fler nedslag.

"Råkar vara så"

Störst chans i Sverige att se asteroiden i kväll hade man i Jämtland.

– Jämtland är det enda stället där det kommer att vara klart i kväll. Det man kommer att kunna se är en liten ljussvag punkt, en liten stjärna i princip som rör sig mycket snabbare än en vanlig stjärna, säger Robert Cumming.

Han fortsätter:

– Om man missar det här finns det fler roliga saker att titta på på himlen senare i år. I mitten av mars kommer vi förmodligen med lite tur få en komet som går att se med blotta ögat. Och det kommer en till i slutet av året som kan bli ännu mer spektakulär.

Varför just i år?

– Det bara råkar vara så. Vi har lite tur.