Säkerhetsvakt på kärnkraftverk mördad

Bombbröderna el Bakraoui Kärnkraftverket Tihange ska ha spionerat på en forskare som jobbade vid kärnkraftverket Tihange.
Foto: Julien Warnand/EPA/TT
En säkerhetsvakt vid kärnkraftverket i Charleroi mördades i torsdags. Bilden är från ett annat tillfälle.
Foto: Julien Warnand/EPA/TT

Det har tidigare spekulerats i att terroristerna i Bryssel ville göra en "smutsig bomb" – och utföra en attack mot ett kärnkraftverk.

Nu avslöjar den belgiska tidningen Le Derniére Heure att en säkerhetsvakt på ett kärnkraftverk mördades i torsdags – bara två dagar efter terrorattentaten. 

Vaktens säkerhetsbricka togs av mördaren. 

Efter det stod klart att terrorbröderna Ibrahim och Khalid el Bakraoui var två av terroristerna som slagit till i Bryssel, började polisen att kartlägga deras aktivitet. 

Det stod klart att de kort innan attacken haft planer på att utföra en attack mot ett kärnkraftverk i Belgien och att de ville tillverka en bomb med radioaktivt material.

Ändrade sina planer

Enligt flera belgiska tidningar ska de ha ändrat sina planer när Paris-terroristen Salah Abdeslam greps av belgisk polis för två veckor sedan – och därefter börjat planera attentaten i Bryssel. 

Under torsdagen, två dagar efter terrorattackerna i Bryssel, riktade belgisk polis uppmärksamheten mot landets två kärnkraftverk. Elva personers passerskort drogs in med omedelbar verkan för att undersöka om personerna kan ha haft kopplingar till någon av de misstänkta terroristerna. 

Sköts när han gick ut med hunden

Och nu kommer uppgifterna att en säkerhetsvakt på kärnkraftverket Charleroi mördades under torsdagskvällen, skriver tidningen Le Derniére Heure.

Vakten ska ha varit ute och gått med sin hund när han sköts tidigt under kvällen. När polisen larmades till platsen hittade de mannen död – utan något passerkort.

Belgisk polis utreder nu mordet vidare för att se om det kan finnas eventuella kopplingar till tisdagens attacker. 

Sedan tidigare har det rapporterats att terrorbröderna Ibrahim och Khalid el Bakraoui ska ha spionerat på en forskare som jobbade vid kärnkraftverket Tihange.

Kartlade forskare på kärnkraftverk

I december upptäckte Belgisk polis att någon i hemlighet monterat upp en kamera i en buske vid forskarens bostad, för att dokumentera när han gick och kom hem från bostaden.

Under utredningen mot bröderna el Bakraoui har polisen kommit fram till att det var de som låg bakom spionaget. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.