Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Säkerhetsstyrkor dödade 45 demonstranter i Irak

Under det senaste dygnet har upp mot 45 demonstranter mist livet under våldsamma sammandrabbningar i Irak. Foto: KHALID MOHAMMED / AP TT NYHETSBYRÅN
En kvinnlig demonstrant skjuter med slangbella under de våldsamma protesterna. Foto: KHALID MOHAMMED / AP TT NYHETSBYRÅN

Under torsdagseftermiddagen har irakiska säkerhetsstyrkor dödat upp mot 45 demonstranter i Irak när de satte eld på iranska konsulatet, rapporterar nyhetsbyrån Reuters

Regeringen kämpar för sin överlevnad och den inflytelserike imamen Muqtada al-Sadr kräver dess omedelbara avgång. 

– Om regeringen inte avgår är detta början på slutet för Irak, sa imamen enligt AP.

De regeringsfientliga demonstrationerna i Irak började den 1 oktober. Våldspiralen eskalerade från onsdagen till torsdagen. 

Nyhetsbyrån Reuters skriver att 45 demonstranter har skjutits ihjäl under torsdagen.

Nyhetsbyrån AP rapporterar att irakiska säkerhetsstyrkor ska ha skjutit ihjäl 27 regeringskritiska demonstranter under en 24-timmarsperiod.

Den inflytelserika shiitiske imamen Muqtada al-Sadr, som stöder demonstranterna, har krävt att regeringen omedelbart avgår för att stoppa ”blodflödet”. 

– Om regeringen inte avgår är detta början på slutet för Irak, sa imamen enligt AP.  

Iran kräver ”starka” svar

Åtminstone 350 demonstranter ska ha dödats sedan protesterna påbörjades. 

Demonstrationerna riktar sig mot korruption och till stor del mot Irans inflytande, och under sen torsdagseftermiddag blev grannlandet en direkt måltavla för demonstranternas vrede. Demonstranter attackerade och satte eld på det iranska konsulatet i staden Najaf, medan personal lyckades fly från bakdörrar i byggnaden.

Innan demonstranterna satte eld på byggnaden så bytte de ut den iranska flaggan mot den irakiska, enligt AP

Under stormningen av konsulatet sköt polisen skarpt och dödade 45 demonstranter, enligt Reuters. Enligt AP dödades en demonstrant och 35 skadades. 

Iran har reagerat med vrede på attacken mot konsulatet och krävt ”ansvarsfulla, starka och affektiva” svar, enligt ett uttalande från Abbas Mousavi, talesperson för iranska utrikesdepartementet. 

Iraks försvarsminister utreds i Sverige

Människorättsorganisationen Amnesty International har fördömt våldet mot demonstranterna och fått rapporter om att dödliga tårgasgranater från Iran, som tränger genom hud, har använts mot demonstranterna.

Samtidigt som demonstranter spärrade av vägar så placerade regeringen, där svensk-irakiske Najah al-Shammari sitter som försvarsminister sedan i juni, ut militära styrkor och poliser i oljerika områden. 

I Sverige utreds Najah al-Shammari för brott mot mänskligheten och bidragsbrott – och i Irak kämpar hans Iranstödda regering nu för sin överlevnad. 

Najah al-Shammari har för nyhetssajten Arab News dementerat att tårgasbehållare skjutits direkt mot demonstranter.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.