Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Säkerhetslarm: Stockholm City och Odenplan stängs

"Vi står inför en stor utmaning i dag", säger Mattias Sjöström-Warg vid SL:s pressjour.
Rulltrapporna vid Stockholm City och Odenplan anses inte vara säkra.Foto: DN / TT NYHETSBYRÅN
Folk lämnar pendeltåget från Uppsala på Solna station vid 06.30 för att ta tunnelbana och bussar in till Stockholm.Foto: Fredrik Samuelson

Pendeltågsstationerna Stockholm City och Odenplan har stängts i dag då rulltrapporna anses osäkra.

Enligt SL passerar uppemot 150 000 passagerare de två stationerna en normal sommardag.

– Vi står inför en stor utmaning i dag, säger Mattias Sjöström-Warg vid SL:s pressjour.

Hur tar du dig till jobbet/skolan?

I måndags morse började plötsligt en rulltrappa på pendeltågsstationen Stockholm City skena bakåt. Vittnen berättade hur folk i panik kastade sig åt sidan för att komma över till rulltrappan intill. Enligt SL skadades en person lindrigt.

Rulltrappan stängdes direkt. På torsdagen gjorde SL en fördjupad kontroll vid pendeltågsstationerna Stockholm City och Odenplan som visade att flera rulltrappor var i så dåligt skick att de bedömdes utgöra en risk för resenärernas säkerhet.

– Man upptäckte bland annat ett onormalt slitage på rulltrapporna som bara är ett år gamla. Det är helt oacceptabelt, säger Mattias Sjöström-Varg vid SL.

Odenplans pendeltågsstation var avspärrad på fredagsmorgonen. Foto: Fredrik Samuelson

Oklart när man öppnar igen

Beslutet att hålla båda stationerna stängda på fredagen fattades vid ett krismöte sent i natt. Av utrymningsskäl får stationerna inte användas utan rulltrappor. Leverantören av rulltrapporna jobbar med problemen.

– Till att börja med hålls stationerna stängda det här trafikdygnet ut – sista tåget passerar vid 01 natten till lördag. Hur det blir i helgen kommer vi att meddela senare i dag, säger Mattias Sjöström-Warg.

Tågen passerar nu förbi de båda stationerna som är viktiga knutpunkter i kollektivtrafiken i Stockholm. Det kommer att bli besvärligt för många resenärer under fredagen, och det gäller att avsätta extra tid till resan.

Ersättningsbussar och tunnelbana

Resenärer tvingas stiga av vid Stockholms södra respektive Solna station. Därifrån hänvisas man till tunnelbana från Medborgarplatsen eller Mariatorget. Från Solna station sätter SL in ersättningsbussar mot Solna centrum där man kan byta till tunnelbana.

Fjärrtåg söderifrån går till Södra station och regionaltåg söderifrån går till Flemingsberg. Fjärr- och regionaltåg norrifrån berörs inte.

Tågtrafiken i Stockholmsområdet är redan ansträngd på grund av arbeten vid den så kallade Getingmidjan, där SL ansvarar för ersättningstrafik åt SJ och MTR. Dessutom är det arbeten på Mälarbanan där trafik ersätts av bussar på sträckan mellan Stockholm och Jakobsberg från och med i dag den 13 juli till den 6 augusti. 

Köer till buss mot Odenplan från Solna station strax före klockan 07.Foto: Fredrik Samuelson

”Tvungna att göra det här”

Stängningen av Odenplan och Stockholm City innebär ännu en tung utmaning för SL.

– Vi kan inte göra något annat än att beklaga. Men vi är tvungna att göra det här för passagerarnas säkerhet, säger Mattias Sjöström-Varg.

Citybanan med de två nya flaggskeppsstationerna Odenplan och Stockholm City invigdes så sent som den 9 juli förra året. Kostnaden för Citybanan var 16,8 miljarder, enligt Stockholm läns landsting. 

Under högsäsong passerar 350 000 resenärer de två stationerna dagligen. Nu under semestertid räknar man med 100 000 till 150 000 resenärer.

Meddelandet som mötte resenärerna på Odenplan vid 07-tiden.Foto: Fredrik Samuelson

”Hela Stockholm stannar ju”

Louise Fransson, 46, bor i Österbybruk norr om Uppsala och kom vid 06.40-tiden in till Solna station med pendeltåget från Uppsala. Hon fick byta till buss och tunnelbana för att ta sig till jobbet i centrala Stockholm.

– Det blir problem för hela Stockholm nu. Hela Stockholm stannar ju när det blir sådana här grejer. Så fort det händer saker med tågen så blir det problem med pendlingen och nu har de stängt två pendeltågsstationer, säger hon.

Alan Amancio, 28, fick också gå av vid Solna station och var på väg till jobbet vid Odenplan. 

– Jag skulle ha börjat jobba klockan 07 men blir sen. Just nu håller jag på att titta hur jag ska ta mig dit.

Alan Amancio var en av dem som fastnade vid Solna station vid 06.30-tiden.Foto: Fredrik Samuelson

 

Så här förändras din resa

Pendeltågen kör förbi Stockholm City och Stockholm Odenplan utan att stanna. Du kan i stället stiga av vid Stockholms södra och Solna station. Det går ersättningsbussar från Solna station till Solna centrum, där du kan byta till tunnelbanans blå linje för att resa vidare mot T-centralen.

Du som reser med fjärrtåg söderifrån går av vid Södra station. Därifrån kan du gå till tunnelbanestationerna Mariatorget eller Medborgarplatsen för att åka vidare mot T-centralen.

Om du reser med regionaltåg söderifrån går du av vid Flemingsberg. 

Fjärr- och regionaltåg norrifrån berörs inte, utan stannar som tidigare vid Stockholms central.

Källa: SL