Säkerhetschefens fråga: Vem läckte?

Publicerad

Försäkringskassans ledning efterforskar Expressens källor. En hemlig inspelning avslöjar hur Säkerhetsstabens chef Torgny Collin försöker få sina underlydande att röja uppgiftslämnarna.

"Vem kan ha läckt? Det är ju den frågan vi ställer oss", säger Collin på inspelningen.

Personalen påtalar att frågorna är olämpliga - ändå fortsätter Collin.

- Mycket allvarligt. Justitiekanslern bör inleda utredning, säger tryckfrihetsexpert Nils Funcke.

Expressen har den senaste veckan publicerat graverande uppgifter om toppchefer inom Försäkringskassan.

I måndags valde kommunikationsdirektör Jonas Lindgren att säga upp sig, sedan tidningen berättat att han utsett sin flickvän till chef och godkänt att hon fick för mycket i lön.

Nu börjar Försäkringskassans ledning tröttna på att uppgifter "läcker".

- Man vill inte ha mer negativ publicitet, säger en centralt placerad tjänsteman.

Expressen kan i dag avslöja att myndigheten vidtagit åtgärder för att utreda vilka anställda som utnyttjat sin grundlagsskyddade meddelarfrihet och lämnat information till tidningen. Uppdraget har gått till säkerhetsstabens chef Torgny Collin, som är före detta poliskommissarie.

Torgny Collin flaggade i fredags för att han ville föra enskilda samtal med personalen på Säkerhetsstabens dataanalys- och internutredningsenhet. Det är här chefernas misstänkta jävsförhållanden har utretts.

- Det var obehagligt. Collin ställde frågor som gjorde att vi förstod att han misstänkte att det var vi som hade lämnat uppgifter till Expressen, berättar en av de anställda.

Internutredarna förklarade att man gärna pratade med chefen, men i så fall gemensamt. I fredags förmiddag hölls ett möte på Försäkringskassans huvudkontor i Stockholm.

Spelades in med hemlig utrustning

Vad Torgny Collin inte visste var att det fanns inspelningsutrustning i rummet. Tack vare detta kan Expressen återge de två punkter som diskuterades:

Den första gällde huruvida jävsmisstankarna mot Jonas Lindgren skulle ha lagts ner eller inte ifall Expressen inte granskat fallet.

Den andra handlade om vilka anställda som "läckt" till tidningen.

Internutredarna var upprörda över att Collin utåt hade backat upp generaldirektören Dan Eliasson, då denne förnekat att utredningen mot Jonas Lindgren varit nedlagd. På inspelningen bekräftar emellertid Torgny Collin att så var fallet:

"Vi hade ett möte jag, Dan och Marita [HR-chef Marita Schwartz, red:s anm] och resonerade om vad som inträffat. Inga anteckningar fördes. I det läget tyckte vi att vi får vila på det här. Den här utredningen går vi inte vidare med i det här läget. Vi är inte beredda att göra någon polisanmälan och vi är inte beredda att göra en... PAN-anmälan och så vidare."

Personalen hörs därefter fråga om varför Torgny Collin inte sagt så här offentligt. Collin svarar att ledningen nu bestämt sig för att hantera det hela "på ett särskilt sätt".

"Jag har fått de här orderna om jag får uttrycka det så då. Jag kan inte säga mer än så."

Uppmanas att ta tillbaka sin fråga

Därefter vill Torgny Collin veta hur Expressen fått insyn i myndighetens internutredningar.

"Har du någon aning om det, eller?" säger han och vänder sig till en av utredarna.

Chefens fråga väcker förvåning och en annan person ingriper.

NN: "Förlåt, vad sa du?"

Torgny Collin: "Hur det har blivit uppmärksammat."

NN: "Att det står i tidningen?"

Torgny Collin: "Ja."

NN: "Ja, det är väl någon som har läckt."

Torgny Collin: "Ja, men vilken?"

NN: "Vem som har läckt, ställer du den frågan?"

Torgny Collin: "Ja. Vem kan ha läckt?"

NN: "Jag önskar att du tar tillbaka den frågan."

Torgny Collin: "Ja, men det är ju den frågan vi ställer oss."

NN: "Jag tycker att du ska ta tillbaka den frågan, Torgny."

Grundlagen förbjuder att myndighetsföreträdare försöker ta reda på vem som lämnat uppgifter till massmedia. Den som gör sig skyldig till detta brott ska, enligt tryckfrihetsförordningen, dömas till böter eller fängelse.

- Det var detta som vi försökte påtala för Torgny Collin. Efter att han ändå valt att gå över gränsen är allt förtroende förbrukat, säger en av internutredarna.

- Det som hänt är skrämmande. Vår roll är att se till att alla anställda följer regelverket. Då kan ledningen inte bete sig så här, säger en annan.

"Har inte gjort någonting"

Expressen har varit i kontakt med Torgny Collin efter det att mötet hölls.

Är det så att ledningen nu efterforskar vilka källor Expressen har?

- Jag kan inte kommentera det faktiskt, svarar Collin.

Kan du förneka det?

- Nej, jag kan inte... jag vill inte kommentera det heller.

Du har inte efterforskat några källor?

- Jag har inte gjort någonting.

Du har inte efterforskat några källor?

- Nej, nej, nej.

Bedömare som Expressen talat med betecknar det inträffade som allvarligt.

- Ja, det är klart det är. Inspelningen visar att det finns ett verkligt uppsåt att få tag på eventuella uppgiftslämnare. Det strider mot grundlagen, säger Yttrandefrihetsutredningens sekreterare Nils Funcke och menar att "Justitiekanslern måste ta fram linjalen".

- Att den här chefen gick vidare, trots att personalen gav honom chans att komma undan, tyder på en ihärdighet och en inkompetens som gränsar till dumhet.

Riksåklagarens rättschef Lars Werkström betonar att grundlagsskyddet för uppgiftslämnare är centralt i den svenska rättsordningen.

- Det handlar om att värna dem som vill påtala missförhållanden.

 

Lasse Wierup

redaktionen@expressen.se

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag