Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Säkerhetschefens fråga: Vem läckte?

Försäkringskassans ledning efterforskar Expressens källor. En hemlig inspelning avslöjar hur Säkerhetsstabens chef Torgny Collin försöker få sina underlydande att röja uppgiftslämnarna.

"Vem kan ha läckt? Det är ju den frågan vi ställer oss", säger Collin på inspelningen.

Personalen påtalar att frågorna är olämpliga - ändå fortsätter Collin.

- Mycket allvarligt. Justitiekanslern bör inleda utredning, säger tryckfrihetsexpert Nils Funcke.

Expressen har den senaste veckan publicerat graverande uppgifter om toppchefer inom Försäkringskassan.

I måndags valde kommunikationsdirektör Jonas Lindgren att säga upp sig, sedan tidningen berättat att han utsett sin flickvän till chef och godkänt att hon fick för mycket i lön.

Nu börjar Försäkringskassans ledning tröttna på att uppgifter "läcker".

- Man vill inte ha mer negativ publicitet, säger en centralt placerad tjänsteman.

Expressen kan i dag avslöja att myndigheten vidtagit åtgärder för att utreda vilka anställda som utnyttjat sin grundlagsskyddade meddelarfrihet och lämnat information till tidningen. Uppdraget har gått till säkerhetsstabens chef Torgny Collin, som är före detta poliskommissarie.

Torgny Collin flaggade i fredags för att han ville föra enskilda samtal med personalen på Säkerhetsstabens dataanalys- och internutredningsenhet. Det är här chefernas misstänkta jävsförhållanden har utretts.

- Det var obehagligt. Collin ställde frågor som gjorde att vi förstod att han misstänkte att det var vi som hade lämnat uppgifter till Expressen, berättar en av de anställda.

Internutredarna förklarade att man gärna pratade med chefen, men i så fall gemensamt. I fredags förmiddag hölls ett möte på Försäkringskassans huvudkontor i Stockholm.

Spelades in med hemlig utrustning

Vad Torgny Collin inte visste var att det fanns inspelningsutrustning i rummet. Tack vare detta kan Expressen återge de två punkter som diskuterades:

Den första gällde huruvida jävsmisstankarna mot Jonas Lindgren skulle ha lagts ner eller inte ifall Expressen inte granskat fallet.

Den andra handlade om vilka anställda som "läckt" till tidningen.

Internutredarna var upprörda över att Collin utåt hade backat upp generaldirektören Dan Eliasson, då denne förnekat att utredningen mot Jonas Lindgren varit nedlagd. På inspelningen bekräftar emellertid Torgny Collin att så var fallet:

"Vi hade ett möte jag, Dan och Marita [HR-chef Marita Schwartz, red:s anm] och resonerade om vad som inträffat. Inga anteckningar fördes. I det läget tyckte vi att vi får vila på det här. Den här utredningen går vi inte vidare med i det här läget. Vi är inte beredda att göra någon polisanmälan och vi är inte beredda att göra en... PAN-anmälan och så vidare."

Personalen hörs därefter fråga om varför Torgny Collin inte sagt så här offentligt. Collin svarar att ledningen nu bestämt sig för att hantera det hela "på ett särskilt sätt".

"Jag har fått de här orderna om jag får uttrycka det så då. Jag kan inte säga mer än så."

Uppmanas att ta tillbaka sin fråga

Därefter vill Torgny Collin veta hur Expressen fått insyn i myndighetens internutredningar.

"Har du någon aning om det, eller?" säger han och vänder sig till en av utredarna.

Chefens fråga väcker förvåning och en annan person ingriper.

NN: "Förlåt, vad sa du?"

Torgny Collin: "Hur det har blivit uppmärksammat."

NN: "Att det står i tidningen?"

Torgny Collin: "Ja."

NN: "Ja, det är väl någon som har läckt."

Torgny Collin: "Ja, men vilken?"

NN: "Vem som har läckt, ställer du den frågan?"

Torgny Collin: "Ja. Vem kan ha läckt?"

NN: "Jag önskar att du tar tillbaka den frågan."

Torgny Collin: "Ja, men det är ju den frågan vi ställer oss."

NN: "Jag tycker att du ska ta tillbaka den frågan, Torgny."

Grundlagen förbjuder att myndighetsföreträdare försöker ta reda på vem som lämnat uppgifter till massmedia. Den som gör sig skyldig till detta brott ska, enligt tryckfrihetsförordningen, dömas till böter eller fängelse.

- Det var detta som vi försökte påtala för Torgny Collin. Efter att han ändå valt att gå över gränsen är allt förtroende förbrukat, säger en av internutredarna.

- Det som hänt är skrämmande. Vår roll är att se till att alla anställda följer regelverket. Då kan ledningen inte bete sig så här, säger en annan.

"Har inte gjort någonting"

Expressen har varit i kontakt med Torgny Collin efter det att mötet hölls.

Är det så att ledningen nu efterforskar vilka källor Expressen har?

- Jag kan inte kommentera det faktiskt, svarar Collin.

Kan du förneka det?

- Nej, jag kan inte... jag vill inte kommentera det heller.

Du har inte efterforskat några källor?

- Jag har inte gjort någonting.

Du har inte efterforskat några källor?

- Nej, nej, nej.

Bedömare som Expressen talat med betecknar det inträffade som allvarligt.

- Ja, det är klart det är. Inspelningen visar att det finns ett verkligt uppsåt att få tag på eventuella uppgiftslämnare. Det strider mot grundlagen, säger Yttrandefrihetsutredningens sekreterare Nils Funcke och menar att "Justitiekanslern måste ta fram linjalen".

- Att den här chefen gick vidare, trots att personalen gav honom chans att komma undan, tyder på en ihärdighet och en inkompetens som gränsar till dumhet.

Riksåklagarens rättschef Lars Werkström betonar att grundlagsskyddet för uppgiftslämnare är centralt i den svenska rättsordningen.

- Det handlar om att värna dem som vill påtala missförhållanden.


Lasse Wierup

redaktionen@expressen.se

HÄRVAN KRING F-KASSAN - DAG FÖR DAG

26/3: Försäkringsdirektör Dani Razmgah befordrades - trots att han anställt sin sons sambo och försökt ordna jobb till hustrun. Razmgah hävdade själv att han bara velat avlasta sin överansträngda personal.

27/3: Kommunikationsdirektör Jonas Lindgren utsåg sin flickvän till chef och höjde hennes lön. Efter en USA-resa godkände Lindgren att hon fick betalt fast att hon varit ledig. Generaldirektör Dan Eliasson: "Jag borde kanske ha ställt någon kontrollfråga".

28/3: Uppgifter visar att Dan Eliasson inte agerat - trots att han känt till jävsförhållandet mellan Lindgren och dennes flickvän. Eliasson själv menar att han fortfarande väntar på att en internutredning ska presenteras.

29/3: Sex internutredare kritiserar generaldirektör Dan Eliassons version av Jonas Lindgren. "Vi fick order om att allt skulle avslutas", säger en talesperson för gruppen. Eliasson vill inte kommentera.

30/3: Ilskan sprider sig bland Försäkringskassans anställda. "Det är skillnad på folk och fä", säger en 60-årig kvinna som sparkats efter att hon gjort registerslagningar på anhöriga.

1/4: Jonas Lindgren säger upp sig. "Orimligt och ovärdigt", säger han och anklagar före detta kolleger för att ha agerat domare utifrån Expressens uppgifter. En ny IT-tjänst som beställts av Lindgren har inte upphandlats korrekt.

TORGNY COLLINS UTFRÅGNING FÖR ATT HITTA KÄLLAN

NN: "Vem som har läckt, ställer du den frågan?"

Torgny Collin: "Ja. Vem kan ha läckt?"

NN: "Jag önskar att du tar tillbaka den frågan."

Torgny Collin: "Ja, men det är ju den frågan vi ställer oss."

NN: "Jag tycker att du ska ta tillbaka den frågan, Torgny."

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.