Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Säkerhetschefen har nu tagits ur tjänst

Försäkringskassans säkerhetsdirektör Torgny Collin har tagits ur tjänst.

Myndigheten gör nu en anmälan till Statens ansvarsnämnd.

– Yttrandefrihet och meddelarfrihet är hörnstenar i det svenska demokratiska systemet och den offentliga förvaltningen, säger generaldirektör Dan Eliasson enligt Försäkringskassans webb.

Expressen har de senaste dagarna publicerat flera avslöjanden kring Försäkringskassan. I måndags valde kommunikationsdirektör Jonas Lindgren att säga upp sig, sedan tidningen berättat att han utsett sin flickvän till chef och godkänt att hon fick för mycket i lön.

Enligt myndighetens internutredning, som blev klar på onsdagen, var Jonas Lindgren jävig: "Gruppens bedömning är att agerandet efter tillsättningen i så hög grad strider mot regelverket att det ger grund för uppsägning av personliga skäl", heter det i utredningen.

Men eftersom Lindgren själv valde att lämna sitt jobb blir det inte aktuellt med några disciplinära åtgärder.

Tas ur tjänst

I dagens Expressen avslöjades även att säkerhetsdirektören Torgny Collin efterforskat källor på myndigheten.

Nu skriver myndigheten på sin webbsida att Collin tagits ur tjänst:

"Torgny Collin är nu försatt ur tjänst och Försäkringskassan gör nu en anmälan till Statens ansvarsnämnd."

Försäkringskassan skriver att de ser allvarligt på de uppgifter som framkommit i Expressen om säkerhetsdirektör Torgny Collin. Uppgifterna rör misstanke om efterforskning av källa.

– Yttrandefrihet och meddelarfrihet är hörnstenar i det svenska demokratiska systemet och den offentliga förvaltningen, säger generaldirektör Dan Eliasson till Försäkringskassan.

Expressen gör JK-anmälan

Expressens chefredaktör Thomas Mattsson har dessutom gjort anmälningar till justitieombudsmannen (JO) och justitiekanslern (JK).

Både Försäkringskassan och Torgny Collin anmäls för försök att röja Expressens källor.

"Uppgiftslämnare – så kallade källor – skyddas av meddelarfriheten i Tryckfrihetsförordningen. Det är straffbart att efterforska vem som tipsat en journalist", skriver Thomas Mattsson i dagens tidning.

Rättschefen kommenterar

Eva Nordqvist, rättschef på Försäkringskassan, kommenterar i dag att Torgny Collin tagits ur tjänst.

– Den direkta anledningen är det som framkommit i Expressen i dag – misstanken om efterforskning av källa. Och det är någonting som vi ser oerhört allvarligt på och som ledde till att han omedelbart försattes ur tjänst, säger hon.

Försäkringskassan förbereder just nu anmälan till Statens ansvarsnämnd som förhoppningsvis går i väg under torsdagen.

"Aldrig varit med om något liknande"

Eva Nordqvist tycker att det är positivt att Expressens chefredaktör gjort en anmälan till JK och JO.

– Jag tycker att det är väldigt bra att frågan utreds och JK är rätt instans för att utreda den här typen av frågor. Det är väldigt bra att få en bedömning från henne, säger hon.

Vad tar ni för lärdomar av detta i fortsättningen?

– Jag personligen tycker att det är fruktansvärt tråkigt det som har hänt. Det ska inte behöva hända.

Vad gör ni på myndigheten för att säkerställa att det inte händer igen?

– När det gäller efterforskning av källa är det fullständigt självklart att det är något som verkligen är grundläggande. Det är självklart att vi tar lärdom av detta. Det här är saker som absolut inte ska hända. Jag har aldrig varit med om något liknande under min tid på Försäkringskassan och jag har arbetat här sedan 2001, säger hon.

Förtroendet skadat

Även Fackförbundet ST:s förbundsordförande, Britta Lejon, välkomnar Expressens anmälan till justitiekanslern. Hon är mycket kritisk till den senaste tidens turer på den statliga myndigheten.

– Det är helt oacceptabelt det som inträffat och det är väldigt allvarligt att man faktiskt har begått ett grundlagsbrott när man försökt efterforska källorna, säger hon.

Hon menar att Försäkringskassan är en myndighet som har mycket kontakt med människor och som har stor betydelse för hur myndigheter generellt uppfattas.

– Alla de här bitarna som ni från Expressens sida har avslöjat bidrar till att minska förtroendet. Ledningen för en av våra största myndigheter måste ju rimligen veta vad som gäller, säger hon.


Här kan du läsa Försäkringskassans egen utredning av Jonas Lindgren.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.