Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Säkerheten kring synagogor förstärks

Ett 20-tal män kastade brinnande föremål mot synagogan i centrala Göteborg under lördagskvällen.
Foto: HENRIK JANSSON
På söndagsmorgonen syntes poliser som bevakade synagogan i Stockholm.
Foto: Nicole Fältlöv-Amiri

Säkerheten höjs kring synagogor i Stockholm efter brandattentatet mot Judiska församlingen i Göteborg. 

I Malmö är säkerheten förhöjd sedan tidigare.

– Vi har genomfört vissa säkerhetshöjande åtgärder. Vad vi gör kan jag inte säga, säger Fredrik Andersson, vakthavande befäl vid polisregion Stockholm.

Åtgärderna i Stockholm kommer att pågå hela natten, men omprövas hela tiden, enligt Andersson.

I Malmö har polisen redan vidtagit säkerhetsåtgärder sedan tidigare, säger Anna Göransson, presstalesperson vid polisregion Syd.

– Vi hade ju bland annat en incident i Malmö i går (fredag). Men jag vill inte gå in i detalj på vad vi gör, säger hon.

Elden slocknade

Göransson syftar på sammankomster som hållits i Malmö där det har framförts dödshot mot judar. Det skedde efter USA:s president Donald Trumps beslut i veckan om att erkänna Jerusalem som Israels huvudstad.

Polis har ännu inte gripit någon efter brandattacken i Göteborg.
Foto: HENRIK JANSSON / GT/EXPRESSEN

På lördagen tågade dessutom demonstranter genom Stockholms gator för att protestera mot USA:s beslut att erkänna Jerusalem som huvudstad. 

Under demonstrationen, som polisen i övrigt betraktar som lugn, tände personer eld på den israeliska flaggan.

– Det var en incident med personer som anslöt i tåget och tog fram en flagga och började stampa på den. Arrangörerna löste det själva, säger Sven-Erik Olsson vid polisens ledningscentral.

Brinnande föremål mot synagogan

Brinnande föremål kastades mot synagogans gård i Göteborg sent på lördagskvällen. I församlingshuset pågick en ungdomsfest, och de 20-talet deltagarna tog skydd i källaren.

Polisen i Göteborg gick upp i särskild händelse.

– Det brann rejält på gården, med just då kom ett ösregn så branden lade sig ganska snabbt, sade Allan Stutzinsky, ordförande för Judiska församlingen i Göteborg, efter brandattacken.

Ingen blev skadad

Enligt Stutzinsky, som blev vittne till händelsen, blev ungdomarna omskakade men de kunde lämna huset under ordnade former. Elden tog sig inte och ingen skadades.

Fakta: Judar i Sverige

I Sverige finns fem synagogor varav tre ligger i Stockholm, en i Göteborg och en i Malmö. Det finns också mindre judiska föreningar i Umeå, Uppsala, Västerås, Norrköping, Lund och Borås.

Samtaget finns uppskattningsvis 15 000-20 000 judar i Sverige. Av dessa är omkring 7 000 anslutna till en församling. Medlemmarna finns i ungefärliga antal i:

Stockholm: 4 300

Göteborg: 1 000

Helsingborg: 1 000

Malmö: 550


Källa: Judiska centralrådet i Sverige

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.