Nobelmiddagen förra året. Nu höjs säkerheten för arrangemanget. Foto: Pascal Le SegretainNobelmiddagen förra året. Nu höjs säkerheten för arrangemanget. Foto: Pascal Le Segretain

Nobelmiddagen förra året. Nu höjs säkerheten för arrangemanget.

 Foto: Pascal Le Segretain
Prinsessan Sofia och Carl Philip vid Nobelfesten förra året. Foto: David SicaPrinsessan Sofia och Carl Philip vid Nobelfesten förra året. Foto: David Sica

Prinsessan Sofia och Carl Philip vid Nobelfesten förra året.

 Foto: David Sica

Säkerheten höjs för årets Nobelmiddag

Publicerad

Ett tusental gäster – däribland kungligheter och högt uppsatta politiker – ska skyddas när Nobelfestligheterna drar i gång på torsdag.

Detta samtidigt som hotnivån i Sverige är den högsta någonsin, en fyra på den femgradiga skalan.

– På vilket sätt, det kommenterar vi inte, men självklart har säkerhetsarrangemanget höjts med anledning av det som hänt i vår omvärld, säger Christer Birgersson, kommenderingschef vid polisregion Stockholm, till TT.

Efter terrordåden i Paris för snart en månad sedan höjdes hotnivån i Sverige, till en fyra på den femgradiga skalan. Det innebär att sannolikheten att aktörer har avsikt och förmåga att genomföra attentat är hög.

– Varje år görs nya hotbedömningar mot evenemang som Nobelfesten, men det finns en konstant mycket hög säkerhet, varje år, säger Fredrik Milder, pressekreterare på Säpo.

"Vi var tvungna att titta extra på arrangemanget"

Nobelfestligheterna på torsdag inleds med prisutdelningen vid Konserthuset vid Hötorget i Stockholm. Efter detta slussas gästerna till Stadshuset och Nobelbanketten. Bland de gäster som ska skyddas finns kungafamiljen, ministrar och andra högt uppsatta politiker.

– Nu har det hänt saker i vår omvärld som gjort att vi har varit tvungna att titta lite extra på säkerhetsarrangemanget, vilket vi har tagit hänsyn till i det som nu ska genomföras, säger Christer Birgersson.

Kommer det här att märkas för gäster och personer i närheten av festligheterna?

– Det skulle kunna vara så, om man är en sådan person som varit på de här festligheterna tidigare kanske man ser en förhöjd säkerhetsorganisation. Men jag tror inte gemene man kommer att märka det allt för mycket.

"Säkerhetsapparaten ska inte vara dominerande"

Personer i närheten kan märka av festligheterna genom att trafiken stockar sig vid vissa tidpunkter, och om man är i absoluta närheten kan man se en ökad polisnärvaro, säger Birgersson.

Svårigheten med ett sådant här arrangemang är enligt Christer Birgersson att hålla en hög säkerhet utan att påverka feststämningen.

– Säkerhetsapparaten ska inte vara dominerande på något sätt. Det är en utmaning, att kunna verka utan att vi märks för mycket, säger han.

Hovet vill inte kommentera säkerhetsläget men säger att hela kungafamiljen kommer att vara på plats på torsdag.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag