Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Säkerheten höjs för årets Nobelmiddag

Nobelmiddagen förra året. Nu höjs säkerheten för arrangemanget.

Foto: Pascal Le Segretain

Prinsessan Sofia och Carl Philip vid Nobelfesten förra året.

Foto: David Sica

Ett tusental gäster – däribland kungligheter och högt uppsatta politiker – ska skyddas när Nobelfestligheterna drar i gång på torsdag.

Detta samtidigt som hotnivån i Sverige är den högsta någonsin, en fyra på den femgradiga skalan.

Nobelfirandet sker den 10:e december

Nobelfestligheterna äger som vanligt rum den 10 december – Alfred Nobels dödsdag.

Firandet inleds med Nobelprisutdelningen i Konserthuset i Stockholm. Detta inleds klockan 16.30.

Därefter är det dags för Nobelbanketten i Stadshuset. Middagen inleds med att hedersgästerna går i en procession nedför trapporna till Blå hallen, strax efter klockan 19.

Dagarna innan arrangeras dessutom Nobelkonserten den 8 december och samt föreläsningar och presskonferenser med pristagarna.

Källa: Nobelstiftelsen

– På vilket sätt, det kommenterar vi inte, men självklart har säkerhetsarrangemanget höjts med anledning av det som hänt i vår omvärld, säger Christer Birgersson, kommenderingschef vid polisregion Stockholm, till TT.

Efter terrordåden i Paris för snart en månad sedan höjdes hotnivån i Sverige, till en fyra på den femgradiga skalan. Det innebär att sannolikheten att aktörer har avsikt och förmåga att genomföra attentat är hög.

– Varje år görs nya hotbedömningar mot evenemang som Nobelfesten, men det finns en konstant mycket hög säkerhet, varje år, säger Fredrik Milder, pressekreterare på Säpo.

"Vi var tvungna att titta extra på arrangemanget"

Nobelfestligheterna på torsdag inleds med prisutdelningen vid Konserthuset vid Hötorget i Stockholm. Efter detta slussas gästerna till Stadshuset och Nobelbanketten. Bland de gäster som ska skyddas finns kungafamiljen, ministrar och andra högt uppsatta politiker.

– Nu har det hänt saker i vår omvärld som gjort att vi har varit tvungna att titta lite extra på säkerhetsarrangemanget, vilket vi har tagit hänsyn till i det som nu ska genomföras, säger Christer Birgersson.

Kommer det här att märkas för gäster och personer i närheten av festligheterna?

– Det skulle kunna vara så, om man är en sådan person som varit på de här festligheterna tidigare kanske man ser en förhöjd säkerhetsorganisation. Men jag tror inte gemene man kommer att märka det allt för mycket.

"Säkerhetsapparaten ska inte vara dominerande"

Personer i närheten kan märka av festligheterna genom att trafiken stockar sig vid vissa tidpunkter, och om man är i absoluta närheten kan man se en ökad polisnärvaro, säger Birgersson.

Svårigheten med ett sådant här arrangemang är enligt Christer Birgersson att hålla en hög säkerhet utan att påverka feststämningen.

– Säkerhetsapparaten ska inte vara dominerande på något sätt. Det är en utmaning, att kunna verka utan att vi märks för mycket, säger han.

Hovet vill inte kommentera säkerhetsläget men säger att hela kungafamiljen kommer att vara på plats på torsdag.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!