Sveriges radio berättar om handel med asylberättelser i en granskning. Foto: TTSveriges radio berättar om handel med asylberättelser i en granskning. Foto: TT
Sveriges radio berättar om handel med asylberättelser i en granskning. Foto: TT
SR berättar om tre sajter som skräddarsyr paket för den som vill få asyl i Sverige. Foto: MAJA SUSLIN / TTSR berättar om tre sajter som skräddarsyr paket för den som vill få asyl i Sverige. Foto: MAJA SUSLIN / TT
SR berättar om tre sajter som skräddarsyr paket för den som vill få asyl i Sverige. Foto: MAJA SUSLIN / TT

Sajter säljer falska asylberättelser

Publicerad

Personer som söker uppehållstillstånd i Sverige kan handla falska asylberättelser på nätet.

Det rapporterar Sveriges radio i en granskning i dag.

Sverige radio har granskat tre sajter som systematiskt försöker tjäna pengar på att sälja falska asylberättelser och skräddarsy paket för den som vill komma till Sverige.

En handel som riskerar att drabba de asylsökande själva i slutändan, skriver Sveriges radio. 

I en ny granskning avslöjar Sveriges radio en systematiskt utbredd verksamhet där personer tjänar pengar på att sälja falska asylberättelser till personer som vill få uppehållstillstånd i Sverige via internet.

Sveriges radio har pratat med en person som fått uppehållstillstånd i Sverige med nya, falska bevis.

Detta sedan han köpt en falsk asylberättelse via en persisk sajt.

– Jag fick köpa en regimkritisk blogg som varit aktiv i flera år. Jag fick ta över den och så hjälpte de mig att uppdatera den som om den alltid varit min, säger mannen till Sveriges radio.

Kan slå tillbaka mot asylsökande

Priset ligger på runt 60 000 kronor för ett helt paket, där man också får rådgivningssamtal och bakgrundsbevisning för att kunna lägga fram sin påhittade asylberättelse till Migrationsverket, säger mannen Sveriges radio pratat med.

Men det riskerar att slå tillbaka mot de asylsökande själva, skriver Sveriges radio.

Personer med god insyn i asylprocessen som SR talat med säger att det generellt ökar misstron mot asylsölande, men också att det i vissa fall kan minska snarare än öka deras chanser att få uppehållstillstånd om de inkommit med falska berättelser tidigare.

Handeln med falska asylberättelser är väl utbredd och finns även i länder som USA, Storbritannien och Tyskland.

Ny gymnasielag kan stoppa utvisningar

Dessutom rapporterar Sveriges radio om att utvisningar kan stoppas på ett annat sätt. I juni i år började en ny lag gälla i Sverige.

En ändring i gymnasielagen infördes där personer som fått avslag på asylansökan gång på gång kan stoppa utvisningen genom att lämna in en ny ansökan om gymnasiestudier, skriver Sveriges radio.

– Vem som helst kan göra en ansökan. Vi kan ju se en risk att personer som blir dömda för brott till utvisning gör en ansökan enligt gymnasielagen, och det faktum att de gjort en ansökan innebär att vi inte kan verkställa utvisningsbeslutet, säger Patrik Engström, chef för gränspolisen till SR. 

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag