Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Sajter säljer falska asylberättelser

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Sveriges radio berättar om handel med asylberättelser i en granskning.
Foto: TT
SR berättar om tre sajter som skräddarsyr paket för den som vill få asyl i Sverige.
Foto: MAJA SUSLIN / TT

Personer som söker uppehållstillstånd i Sverige kan handla falska asylberättelser på nätet.

Det rapporterar Sveriges radio i en granskning i dag.

Sverige radio har granskat tre sajter som systematiskt försöker tjäna pengar på att sälja falska asylberättelser och skräddarsy paket för den som vill komma till Sverige.

En handel som riskerar att drabba de asylsökande själva i slutändan, skriver Sveriges radio. 

I en ny granskning avslöjar Sveriges radio en systematiskt utbredd verksamhet där personer tjänar pengar på att sälja falska asylberättelser till personer som vill få uppehållstillstånd i Sverige via internet.

Sveriges radio har pratat med en person som fått uppehållstillstånd i Sverige med nya, falska bevis.

Detta sedan han köpt en falsk asylberättelse via en persisk sajt.

– Jag fick köpa en regimkritisk blogg som varit aktiv i flera år. Jag fick ta över den och så hjälpte de mig att uppdatera den som om den alltid varit min, säger mannen till Sveriges radio.

Kan slå tillbaka mot asylsökande

Priset ligger på runt 60 000 kronor för ett helt paket, där man också får rådgivningssamtal och bakgrundsbevisning för att kunna lägga fram sin påhittade asylberättelse till Migrationsverket, säger mannen Sveriges radio pratat med.

Men det riskerar att slå tillbaka mot de asylsökande själva, skriver Sveriges radio.

Personer med god insyn i asylprocessen som SR talat med säger att det generellt ökar misstron mot asylsölande, men också att det i vissa fall kan minska snarare än öka deras chanser att få uppehållstillstånd om de inkommit med falska berättelser tidigare.

Handeln med falska asylberättelser är väl utbredd och finns även i länder som USA, Storbritannien och Tyskland.

Ny gymnasielag kan stoppa utvisningar

Dessutom rapporterar Sveriges radio om att utvisningar kan stoppas på ett annat sätt. I juni i år började en ny lag gälla i Sverige.

En ändring i gymnasielagen infördes där personer som fått avslag på asylansökan gång på gång kan stoppa utvisningen genom att lämna in en ny ansökan om gymnasiestudier, skriver Sveriges radio.

– Vem som helst kan göra en ansökan. Vi kan ju se en risk att personer som blir dömda för brott till utvisning gör en ansökan enligt gymnasielagen, och det faktum att de gjort en ansökan innebär att vi inte kan verkställa utvisningsbeslutet, säger Patrik Engström, chef för gränspolisen till SR. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.