Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Saidi, 2, dör om hon inte får vård – utvisas

Tvååriga Saidi Tahir lider av sjukdomen Diamond-Blackfans anemi. Foto: Privat
Saidis mamma Leyla Tahirova fick veta att Saidi skulle dö om de stannade i Azerbajdzjan. Foto: Privat

"Hon mår sämre ju längre det går, hon spyr och gråter. Men när hon får nytt blod blir hon sig själv igen", berättar vännen om Saidi.

Foto: Privat

Om inte Saidi Tahir, 2, får blodtransfusioner var tredje vecka kan hon dö inom bara några månader.

Trots att Migrationsverket känner till att vården hon behöver inte finns i hemlandet Azerbajdzjan har man beslutat att utvisa henne.

Nu lämnar familjen in en sista begäran om att pröva asylansökan igen.

– Det är Saidis sista chans, säger familjevännen Mehmet.

Tvååriga Saidi Tahir lider av sjukdomen Diamond-Blackfans anemi (DBA), som förhindrar kroppen från att producera blodkroppar - därför behöver hon regelbundet blodtransfusioner.

Saidis mamma Leyla Tahirova fick veta att Saidi skulle dö om de stannade i Azerbajdzjan. För ett år sedan tog de sin flykt till Sverige där de visste att hon kunde få vård.

Måste få rätt vård för att överleva

Men Migrationsverket har avslagit Leylas och Saidis ansökan om uppehållstillstånd och inom kort måste de åka tillbaka till Tjeckien, där de tvingades lämna sina fingeravtryck på väg till Sverige.

– Läkarna har sagt att det inte får finnas något glapp i vården och hon behöver oerhört specialiserad vård. Både i Tjeckien och i hemlandet Azerbajdzjan kan vården uppgå till sådana priser som familjen inte har någon som helst möjlighet att betala, säger Arvid Danielsson, som är familjens advokat.

Överläkare Johan Mäkk från Västerås sjukhus har sagt att Saidi med största sannolikhet kommer att behöva en benmärgstransplantation i framtiden för att överleva.

Man måste förvissa sig om att en sådan kan erbjudas i det land som patienten kommer att utvisas till utan att man själv ska stå för kostnaden. Om patienten själv förväntas stå för kostnaden är det i princip en omöjlighet”, har läkaren Johan Mäkk skrivit i ett brev till Migrationsverket, angående situationen med Saidi, skriver BBLAT.

Saidis mamma Leyla Tahirova fick veta att Saidi skulle dö om de stannade i Azerbajdzjan. Foto: Privat

Svenskt uppehållstillstånd är Saidis sista chans

Saidi och Leyla bor hos en bekant, Mehmet Barbakci, i Köping. Han berättar att Saidi ska få en blodtransfusion i dag.

– Hon mår sämre ju längre det går, hon spyr och gråter. Men när hon får nytt blod blir hon sig själv igen, säger han.

Under onsdagen har en sista begäran om att asylansökan ska prövas skickats in till Migrationsverket. Det är familjens sista hopp.

– Det är sista chansen, annars finns inget att göra. Bara det hoppet finns kvar, säger Mehmet Bardakci.

Kan kastas ut i osäkerhet

Advokaten Arvid Danielsson började arbeta med familjen efter att Expressen första gången hade skrivit om Saidis öde. Det är han tillsammans med Felix Nelson på C J Advokatbyrå som har hjälpt till med begäran om ny prövning som skickades in i dag. Nya läkarintyg ska övertala Migrationsverket att Saidi ska få stanna i Sverige.

– Det står Migrationsverket helt fritt att pröva asylansökan, men i det här fallet har man valt att inte göra det. Hur rimmar det med "barnets bästa" när man vet att hon får rätt vård här och vill kasta ut henne i osäkerheten? säger Arvid Danielsson.

Saidi har inget pass och behöver därför papper från polisen innan hon kan utvisas. När papprena har kommit måste de åka direkt till Tjeckien.

– Migrationsverket vet, men ändå lämnar de henne åt att dö, säger Mehmet Bardakci.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!