Sahlins lyxhelg med MMA-gala i USA

Här i publiken sitter Mona Sahlin och livvakten tillsammans med vänner och familj och tittar på en MMA-match mellan Alexander ”The Mauler” Gustafsson och Daniel Cormier. Matchen ägde rum 3 oktober 2015 i Houston.
Här i publiken sitter Mona Sahlin och livvakten tillsammans med vänner och familj och tittar på en MMA-match Alexander ”The Mauler” Gustafsson, 29. Vän till Mona Sahlin och en av Sveriges mest framgångsrika MMA-utövare (Mixed martial arts). Gick sin första professionella match den 17 november 2007.
Foto: Árni Torfason / ALL OVER PRESS CORBIS

Mona Sahlin och hennes före detta livvakt lät skattebetalarna stå för femstjärningt lyxhotell och traktamenten när de gick på en MMA-gala i Houston efter en tjänsteresa i USA.

– Det är ju självklart att skattebetalarna inte ska stå för hotellkostnaderna när någon är på en MMA-gala, säger Daniel Norlander, som attesterade Sahlins reseräkning.

Före detta partiledaren och vice statsministern Mona Sahlin och hennes ex-livvakt delgavs 21 september misstanke om brott och förhördes av polisen.

Sahlin misstänks för osant intygande i tre fall och livvakten för brukande av osann urkund. Detta efter Expressens avslöjande om att Sahlin i flera fall skrivit falska löneintyg till livvakten som även var hennes medarbetare på den nationella samordnaren mot våldsbejakande extremism.

– Hon nekar till brott, sa Sahlins försvarsadvokat Claes Borgström efter polisförhöret.

Expressen kan nu också avslöja att Sahlin och livvakten i oktober i fjol, på skattebetalarnas bekostnad, förlängde en konferensresa till USA för att tillsammans se en MMA-match där Mona Sahlins vän Alexander ”The Mauler” Gustafsson slogs om mästarbältet. De besökte arenan tillsammans med vänner och familj.

Reste först till New York

Att Mona Sahlin tänkte se matchen var ingen hemlighet. Före avresan intervjuades Mona Sahlin i Expressen om matchen:

– Jag ägnar mig åt att tänka på Alexander och hoppas att det går bra, sa Sahlin då.

Hon sa däremot ingenting om att skattebetalarna också skulle stå för den privata delen av resan.

Tidigare vice statsminister och partiordförande för social-demokraterna. Avgick som Nationell samordnare mot vålds-bejakande extremism 4 maj 2016 efter Expressens avslöjande.
Foto: Erik Gustafson

Sahlin och livvakten reste först till New York för att delta i konferensen ”fighting violent extremism” som anordnades av FN. Några dagar senare reste de vidare till Houston i Texas.

De anlände till Houston torsdagen den första oktober 2015. Här tog de in på Four Seasons hotell – ett femstjärnigt lyxhotell som ägs av bland andra Microsoftägaren- och mångmiljardären Bill Gates.

Muntlig redogörelse

Enligt en reseberättelse som Mona Sahlin lämnade in till myndigheten efteråt var hon och livvakten klara med sina uppdrag redan på fredagen den 2 oktober, men de valde att åka tillbaka till Sverige först på söndagen och anlände till Sverige på måndagsförmiddagen.

Av Sahlins och livvaktens reseräkningar framgår att de bodde kvar på lyxhotellet ända till söndagen. Merkostnaden för de två extranätterna blev drygt 12 000 kronor. Utöver hotellkostnaden begärde de och fick också ytterligare två dagars traktamente.

Mona Sahlin skrev dock inledningsvis ingen rapport på resan utan lämnade bara en muntlig redogörelse till kommittén.

Först efter Expressens avslöjande den 4 maj skickade huvudsekreteraren i nationella samordnaren, Daniel Norlander, ett mejl till Sahlin där han, efter en förfrågan från medierna, även ville ha en skriftlig redogörelse för USA-resan.

Så här svarade Sahlin då om Houstonbesöket:

”Den 2/10 (fredagen, Expressens anmärkning) hade jag två mycket intressanta möten i Houston, anordnade med hjälp av amerikanska amb. Det ena var med mr Mustafa Tameez, som arbetar med en organisation som heter Outreach Strategies”.

Mustafa Tameez bekräftar för Expressen att han träffade Sahlin och livvakten för ett drygt timslångt möte. De sågs i lobbyn på Sahlins lyxhotell över en kopp kaffe.

SAHLINS OLIKA VERSIONER

1 Mona Sahlin skriver i sin reseräkning att hon jobbar till och med lördagen den 3 oktober och tar ut ersättning för hotell och traktamente för hela Houston-resan, torsdag till söndag.

2 Senare skriver dock Sahlin till myndigheten att de två möten hon hade i Houston bägge hölls på fredagen.

3 Expressen frågar Sahlin hur det kommer sig att hon lät skattebetalarna stå för hotellkostnader och traktamente även för lördagen då hon gick på MMA-gala privat. Hon svarar via sin advokat Claes Borgström att hon skrivit fel och att ett av de två mötena, det med Shiyam Galyon, i själva verket var på lördagen.

4 Expressen kontaktar Galyon som med mejl och bild kan styrka att det var på fredagen hon träffade Sahlin.

I det andra mötet, även detta på lyxhotellet, träffade Sahlin Shiyam Galyon – före detta ordförande för syrisk-amerikanska rådet i Houston.

Galyon bekräftar att hon träffade Sahlin på fredagen. På Facebook lägger hon också ut ett foto på sig själv och Sahlin från hotellet i samband med mötet på fredagen den 2 oktober.

Mona Sahlin redovisar inga fler möten eller arbetsuppgifter på sin resa – varken för lördagen eller söndagen.

Daniel Norlander var huvudsekreterare i Nationella samordnaren och attesterade reseräkningarna. Så här kommenterar han de extra hotellnätterna och att Sahlin gick på en MMA-match:

Daniel Norlander, attesterade räkningarna, men fick inget veta om MMA-galan.
Foto: Anders Wiklund/Tt / TT NYHETSBYRÅN TT NYHETSBYYRÅN

– Jag hade ingen kännedom om att Mona hade för avsikt att gå på en MMA-gala i USA.

Men hur kunde dessa utgifter godkännas av dig?

– Mona Sahlin var vid den här tiden ansvarig för verksamheten som bedrevs… men det är ju självklart att skattebetalarna inte ska stå för hotellkostnaderna när någon är på en MMA-gala, det är ju klart så att säga.

Hur ser du på att hennes uppdrag som nationell samordnare i Houston sammanfaller med en MMA-gala?

– Jag hade ingen anledning att ifrågasätta att Mona skulle åka Houston.

Norlander säger också att han inte hade någon anledning ifrågasätta riktigheten eller tjänsteresan längd.

– På reseräkningen framgick det tydligt vad syftet var med tjänsteresan och det var det jag godkände.

Varför var livvakten med på resan?

– Han var med som stöd till henne, men det var Mona som fattade beslut om vem som skulle få följa med.

Louise Hallquisth är enhetschef på rättssekretariatet på regeringskansliet. Hon säger att regeringskansliets regler är tydliga om man vill förlänga en tjänsteresa

– Skulle totalpriset för resan bli billigare för regeringskansliet så kan man förlänga tjänsteresan och åka hem en dag senare eller så kan man välja att förlänga resan av privat karaktär för att man väljer att vara kvar.

– Men då får du ta kostnaden själv så klart, säger Hallquisth.

Sahlins versioner

Expressen har sökt Mona Sahlin och även skickat frågor till henne via hennes advokat Claes Borgström om resan.

– Mona har inga kommentarer, hon har redovisat en reseberättelse till departementet den 16 maj om allt som har förekommit. Och det finns inga som helst anmärkningar från departementets sida.

Han tillägger:

– Det har inte förekommit några oegentligheter, hon vill inte gå in på några detaljer. Undrar ni över någonting så ring departementet, säger Borgström.

Här på det femstjärniga hotellet Four Seasons Hotel i Houston hyrde Mona Sahlin och livvakten två rum under tre nätter. I hotell-lobbyn hade Sahlin två korta möten.

När Expressen senare kontaktar Borgström igen har Sahlin ändrat sin version om Houstonresan.

– Mona har skrivit fel datum. Hon hade ett möte på fredagen och ett på lördagen. Att mötet skedde på lördagen 3 oktober och inte på fredagen 2 oktober framgår av den sista meningen i hennes mejl där Mona Sahlin anger att hon reste hem dagen efter. Hemresan påbörjades söndagen 4 oktober. Hon ljuger inte och jag ljuger inte.

Vem mötte hon på lördagen?

– Före detta ordföranden för syrian american council i Houston, säger Claes Borgström.

Foton från mötet

Men Shiyam Galyon är säker på att hon träffade Sahlin på fredagen den 2 oktober.

– Jag är hundraprocentigt säker, jag har ett mejl och ett foto från mötet som bekräftar att det var på fredagen, säger Galyon

När Expressen läser upp mejlet för Claes Borgström säger han:

– Då var det väl det andra mötet som var den tredje då.

Men Expressen har också fått tillgång till Mustafa Tameez brevväxling med Sahlin. Den visar tydligt att även hans möte med Sahlin skedde på fredagen.

SAHLINS OCH LIVVAKTENS VECKA I USA

Måndag 28 september 2015

Mona Sahlin och livvakten tar ett flyg från Arlanda flygplats i Stockholm och flyger till New York där de landar klockan 21.20. De tar sen en taxi till hotell Roger Smith där de checkar in på var sitt rum.

Tisdag-onsdag

Mona Sahlin och livvakten deltar i konferensen ”Fighting violent extremism” som anordnas av FN. Statsminister Stefan Löfven är en av de personer som talar på konferensen. Sahlin uppger till kommittén att hon både före och efter konferensen för viktiga samtal med ett flera representanter.

Torsdag

Mona Sahlin och livvakten flyger till Houston i delstaten Texas. De checkar in i varsitt rum på det femstjärniga hotellet Four Seasons Hotel.

Fredag

Mona Sahlin uppger till kommittén att hon har två möten i Houston, med Mustafa Tameez, Outreach Strategies, och med Shiyam Galyon, fd ordförande för syriska amerikanska rådet i Houston.

Lördag

Mona Sahlin redogör inte för några uppdrag. Hon och livvakten går och ser på matchen om UFC:s lätta tungviktstitel mellan svenske Alexander Gustafsson och Daniel Cormier på kvällen i sällskap med vänner och nära anhöriga.

Söndag

Mona Sahlin och livvakten tar flyg från Houston till Sverige. De landar på måndagen vid lunchtid och tar taxi hem till respektive bostad.

Det sista mejlet till Mona Sahlin skickar han från hotell-lobbyn när han står och väntar på Sahlin på fredagseftermiddagen.

Claes Borgström:

– Det är väldigt obehagligt för Mona Sahlin att medierna håller på att kontrollera med andra personer i USA om det är riktiga uppgifter eller inte. Hon har haft flera möten där och om hon har misstagit sig på ett datum hit eller dit spelar ingen roll. Hon har haft värdefulla och givande möten.

Men det är ju bara det att skattebetalarna har fått betala för helgen och hon tog dessutom ut traktamente?

– Det står ju i hennes skrivelse att hon reste hem dagen efter mötet.

Men det stämmer ju inte?

– Jag vet inte. Du får inga fler får kommentarer vare sig nu eller senare, säger Borgström.

Expressen har förgäves sökt Mona Sahlin själv för en kommentar.

SAHLINS OLIKA VERSIONER

1 Mona Sahlin skriver i sin reseräkning att hon jobbar till och med lördagen den 3 oktober och tar ut ersättning för hotell och traktamente för hela Houston-resan, torsdag till söndag.

2 Senare skriver dock Sahlin till myndigheten att de två möten hon hade i Houston bägge hölls på fredagen.

3 Expressen frågar Sahlin hur det kommer sig att hon lät skattebetalarna stå för hotellkostnader och traktamente även för lördagen då hon gick på MMA-gala privat. Hon svarar via sin advokat Claes Borgström att hon skrivit fel och att ett av de två mötena, det med Shiyam Galyon, i själva verket var på lördagen.

4 Expressen kontaktar Galyon som med mejl och bild kan styrka att det var på fredagen hon träffade Sahlin.

SAHLINS OCH LIVVAKTENS VECKA I USA

Måndag 28 september 2015

Mona Sahlin och livvakten tar ett flyg från Arlanda flygplats i Stockholm och flyger till New York där de landar klockan 21.20. De tar sen en taxi till hotell Roger Smith där de checkar in på var sitt rum.

Tisdag-onsdag

Mona Sahlin och livvakten deltar i konferensen ”Fighting violent extremism” som anordnas av FN. Statsminister Stefan Löfven är en av de personer som talar på konferensen. Sahlin uppger till kommittén att hon både före och efter konferensen för viktiga samtal med ett flera representanter.

Torsdag

Mona Sahlin och livvakten flyger till Houston i delstaten Texas. De checkar in i varsitt rum på det femstjärniga hotellet Four Seasons Hotel.

Fredag

Mona Sahlin uppger till kommittén att hon har två möten i Houston, med Mustafa Tameez, Outreach Strategies, och med Shiyam Galyon, fd ordförande för syriska amerikanska rådet i Houston.

Lördag

Mona Sahlin redogör inte för några uppdrag. Hon och livvakten går och ser på matchen om UFC:s lätta tungviktstitel mellan svenske Alexander Gustafsson och Daniel Cormier på kvällen i sällskap med vänner och nära anhöriga.

Söndag

Mona Sahlin och livvakten tar flyg från Houston till Sverige. De landar på måndagen vid lunchtid och tar taxi hem till respektive bostad.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.