Sahlins livvakt fick VIP-plats för lyxbil

Mona Sahlins livvakt fick som enda medarbetare en "VIP-plats" för sin lyxbil.
Foto: Stefan Forsell
Livvaktens lyxbil, en Audi R8 Spyder.
Foto: Alex Ljungdahl

Mona Sahlins tidigare livvakt fick – som enda medarbetare i nationella samordnaren mot våldsbejakande extremism – en ”VIP-plats” att parkera sin lyxbil på.

Kostnaden för parkeringsplatsen är hittills uppe i nära 50 000 kronor och har betalats av kulturdepartementet.

Mona Sahlin ska ha kört över kommitténs huvudsekreterare efter att han motsatte sig den dyra garageplatsen, enligt uppgifter till Expressen.

Under onsdagskvällen avgick Mona Sahlin från uppdraget som regeringens nationella samordnare mot våldsbejakande extremism efter att Expressen avslöjat att hon undertecknat ett oriktigt löneintyg åt sin före detta livvakt, som också var anställd hos samordnaren som biträdande kommittésekreterare .

Nu kan Expressen berätta att livvakten – som enda medarbetare – har haft en egen garageplats i anslutning till arbetsplatsen. Under förra året köpte livvakten en Audi R8 Spyder med V10-motor – en sportbil i miljonklassen – som har en topphastighet på 323 kilometer i timmen och gasar från noll till 100 på 3,5 sekunder

Fakturor som Expressen har begärt ut från kulturdepartementet visar att kommittén sedan i februari förra året hyr en plats av modell ”Garageplats VIP” i parkeringshuset till byggnaden Garnisonen på Östermalm i centrala Stockholm.

Pengar från kulturdepartementet

Under den inledande perioden stod ”kulturdepartementet” listat som hyresgäst men från och med i juli i fjol står Mona Sahlins tidigare livvakt uttryckligen namngiven på fakturorna.

Samtliga fakturor har betalats med pengar som kulturdepartementet har avsatt för driften av den nationella samordnaren mot våldsbejakande extremism.

Parkeringsplatsen är betald fram till sista juni och har sammanlagt kostat 49 016 kronor sedan starten.

Hyrandet av garageplatsen ska ha lett till  interna kontroverser i kommittén. Huvudsekreterare Daniel Norlander ska ha motsatt sig beslutet, men blivit överkörd av Mona Sahlin som ensam drivit igenom beslutet, enligt uppgifter till Expressen.


Läs även: Uppgifter: Livvakten var nästan aldrig på jobbet

Motiverat av säkerhetssituation

Efter Mona Sahlins avgång är Daniel Norlander den som nu har tagit över chefsansvaret i kommittén. Han berättar att behovet av en garageplats motiverades utifrån Mona Sahlins säkerhetssituation.

– Mona Sahlin har uttryckt ett behov av en parkeringsplats och kommittén har stått för den under ett antal månader, säger Daniel Norlander.

Höll du med om behovet av att hyra platsen?

– Jag vill inte kommentera det, om jag höll med eller inte.

Han berättar att platsen ”sedan en tid” är uppsagd, även om hyresperioden ännu inte har löpt ut.

För övriga detaljer hänvisar han till Mona Sahlin och den tidigare livvakten, eftersom ingen annan i kommittén har varit inkopplad i ärendet.

– Varken jag eller någon annan i kommittén har använt platsen. Vi vet inte var den finns någonstans och vi har inte haft tillgång till den heller.

Under Sahlins tid som minister arbetade den aktuelle mannen som hennes livvakt, men Sahlin själv har bestämt förnekat att han skulle ha en sådan yrkesmässig roll i dag. Sahlins personskydd är det i stället Stockholmspolisen som ansvarar för.


Läs även: Mona Sahlin-affären – detta har hänt hittills

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.