Sahlins känga
till MP-ledarna

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Beskedet från Stefan Löfven och Gustav Fridolin om att S och MP går till val som regering - samtidigt som de går till val som enskilda partier - ifrågasätts i dag av Mona Sahlin.
Foto: Sven Lindwall
Stefan Löfven.
Foto: Jens L'Estrade
Sahlin ifrågasätter de dubbla beskeden från Stefan Löfven och Gustav Fridolin.
Foto: Alexander Donka
Åsa Romson.
Foto: Lisa Mattisson Exp
Anna Kinberg Batra.
Foto: Alexander Donka

Beskedet från Stefan Löfven och Gustav Fridolin om att S och MP går till val som regering - samtidigt som de går till val som enskilda partier - ifrågasätts i dag av Mona Sahlin.

- Jag förstår inte riktigt, uppriktigt sagt. Som väljare skulle jag bli irriterad om alla går till val på samma sätt och i samma konstellationer som i valet i september.

Bara några timmar innan Expressen möter Mona Sahlin i går eftermiddag kom utspelet från LO-ordföranden Karl-Petter Thorwaldsson om att Socialdemokraterna borde gå till val utan Miljöpartiet. En önskan som redan i lördags framfördes av den tidigare statsministern Göran Persson i en stor intervju i Expressen och som sedan upprepats av bland andra utrikesminister Margot Wallström.

Mona Sahlin tycker likadant - och hon ifrågasätter samtidigt de dubbla beskeden från Stefan Löfven och Gustav Fridolin.

- De säger båda att man ska gå fram som eget parti. Det säger också Stefan Löfven, men man ska gå fram med den budget som man har ihop med Miljöpartiet. Så det är lite svårt att förstå vad man egentligen...

I dagens DN förtydligar Stefan Löfven.

- Vi går till val som Socialdemokraterna. Vi sitter i en regering tillsammans med Miljöpartiet. Vi har lagt en budget tillsammans - den gäller inte längre för den röstades ner, säger Löfven till DN.

Måste bli tydligare

Mona Sahlin uppmanar både Stefan Löfven och Gustav Fridolin att ta ledigt över jul och nyår.

- Sen när vi kommer in i januari så börjar själva valbeskeden att närma sig. Då måste tydligheten vara mycket större från alla håll.

- Jag hörde att någon skulle återanvända valaffischer som var över, då blir jag väldigt trött som väljare.

I Expressen i lördags hävdade Göran Persson att det var Mona Sahlin som gjorde partiets stora - och, enligt honom, felaktiga - vägval inför valet 2010, när hon valde att inleda ett nära samarbete med Miljöpartiet.

- Då kan man ju säga att det stora vägvalet var kanske att Göran Persson förlorade valet 2006. Jag vill bara konstatera det, svarar Mona Sahlin med ett skratt.

Samtidigt står hon fast vid att Socialdemokraterna behöver en nära samarbetspartner.

- En, som verkligen är nära. Jag tycker fortfarande att den analysen är rimlig. Men sen är Miljöpartiet mer ledarberoende än andra partier. På många sätt är det ett annorlunda parti i dag jämfört med hur det var med Maria och Peter.

På vilket sätt är det ett annat parti i dag?

- De var mer pragmatiska, skulle jag vilja säga. Maria Wetterstrand representerade en mer pragmatisk liberal hållning. Men det handlar också mycket om person. Vi två funkade, och det bygger samarbete på.

Många menar att det är ett problem för Socialdemokraterna i dag att det har varit så oklara besked när det gäller till exempel Bromma flygplats och Förbifart Stockholm. Hur ser du på det?

- Ja, det är ett problem. Antingen är man för eller så är man emot. Jag vet inte riktigt vad det innebär det man har nu. Om det innebär att man skjuter upp något eller om det bara kostar för att man väntar.

- Man måste hitta ett sätt att besluta, och det hoppas jag att regeringen gör när det gäller dom här två sakerna. Det är rimligt.

I tisdags kväll hände något som gjorde Mona Sahlin rasande, och när Expressen nu möter henne är ilskan lika stark.

Socialdemokraterna i Skånes regionfullmäktige röstade på Sverigedemokraternas budgetförslag - för att stoppa alliansens förslag.

- Ett moralistiskt haveri av mina partikamrater i Skåne, säger Mona Sahlin.

- Sverigedemokraterna är inget vanligt parti och de vill använda spelteorin för att, som de själva säger, förändra Sverige i grunden. Det måste vara tydligt att ingen får göra så här.

Enligt Sahlin är det inte första gången som partikamraterna i Skåne struntar i partilinjen och det partiledningen säger.

- Lite är det väl så att Skåne har vant sig vid att de brukar göra lite som de själva vill.

Så var det även under din tid?

- Ja, och de har alltid beskrivit det som att de är lite vänster. Därför tycker jag att det blir extra omoraliskt. När man tar för sig på det här sättet så gör man det fortfarande utan att diskutera med partiledningen.

Borde det finnas ett förbud mot att prata med Sverigedemokraterna?

- Det beror på vad som menas med att "prata med dem". Jag har pratat med Erik Almqvist, jag har pratat med Kent Ekeroth och jag har pratat med Jimmie Åkesson och man för debatter och diskussioner. Man kan till och med sitta och fika i riksdagen och de kommer och sätter sig bredvid en. Då sitter man kvar och pratar, man säger hej och tar i hand när man möts. Det är inte det att ingen pratar med dem - men ingen ska förhandla med dem.

- Sen är de ett parti i riksdagen och i kommunerna, och då har man en hövlig samtalston för övrigt.

Har ett nytt jobb

Så sent som i onsdags blev det känt att Mona Sahlin tackat ja till ett uppdrag som rådgivare för PR-byrån Diplomat - men något större uppdrag är det inte.

- Det handlar om två tre dagar om året. Jag ska göra någon slags omvärldsanalys för Diplomat och deras kunder, helt öppet och offentligt.

Det har gått fyra år sen du lämnade politiken. Vill du tillbaka någon gång?

- Det låter alltid så hemskt när man säger att jag har gjort mitt, men, jag har verkligen gjort värnplikten. Det är 32 år sedan jag kom in i riksdagen, det tycker jag räcker. Men jag vill bilda opinion, den rollen kommer jag inte lämna, och det gör jag ju nu när det handlar om rasism och extremism. Så på det sättet kommer jag alltid att förbli politiker, men partipolitiken är lämnad.

Och den dörren är stängd för alltid?

- Ja, verkligen.

Hur ser du på att vi nu går mot ett nyval?

- Dels hoppas jag att alla parter nu verkligen passar på och funderar och reflekterar under jul och nyår. För det är ett mycket allvarligare läge än vad jag tycker många som tittar på det inser.

Vad är det som är allvarligt?

- Dels har du tendensen som jag tycker mina partivänner i Skåne blir ett tydligt exempel på när de gör politiken till ett spel på Sverigedemokraternas villkor, och verkligen spelar spelet. Det är ett moraliskt haveri som jag tror att många tyvärr kan frestas av eftersom alternativet till det måste vara att "ta debatten" som det heter, att våga diskutera med både Sverigedemokraterna och med andra partier.

- Jag tror att ganska många partiers företrädare har anledning att fundera över detta, nu när Sverigedemokraterna är så stora också ute i kommunerna. Där är de många gånger väldigt mycket större än vad de är i riksdagen. Och vad jag har sett så har ju de flesta kommuner verkat lösa det, med kreativa lösningar över blockgränserna. Men jag tror att både vi och Moderaterna, och kanske fler partier, har nog våra Pappenheimare som sitter och funderar på kreativa lösningar för maktens skull.

"Riskerar provocera väljare"

Håller du med om Göran Perssons analys att Sverigedemokraterna har agerat strategiskt skickligt under Jimmie Åkessons ledning?

- De har jobbat väldigt uthålligt under många år för att nå det här delmålet, att bli det tredje största partiet. På det sättet måste man säga, skickligt eller inte, att de jobbat strategiskt och uthålligt.

Mona Sahlin vill inte - som både Stefan Löfven och Magdalena Andersson gjort - kalla Sverigedemokraterna för ett fascistiskt parti.

- Nej, så kallar jag dem inte.

Är det klumpigt att klistra på dem en sådan etikett?

- Det är inte orimligt att diskutera att det finns både personer och inslag i partiets politik som drar åt det nyfascistiska hållet, det är inte en orimlig diskussion. Men etikettsdiskussionen är inte vad det här politiska läget just nu behöver. Jag tror att det också riskerar att provocera en del av deras väljare. Man ser hur Mattias Karlsson och andra nu försöker varje rimlig debatt med företrädarna till ett påhopp på alla deras väljare, och det tycker jag inte man ska ge dem. Dom är ett nationalistiskt högerparti med klart rasistiska inslag, och det är hårt nog.

Hur ser du på Sverigedemokraternas 800 000 väljare?

- Jag sa redan efter valet att det gäller att göra en skillnad. Man ska samtala med deras väljare och vara väldigt hård mot deras företrädare. Men i ärlighetens namn, även mitt partis väljare ser ju rätt olika ut. Det är ju inte speciellt konstigt.

- Men det finns ett gemensamt drag som handlar om misstro, att människor är förbannade på Stockholm och makten, människor säger att "de förstår inte oss som bor här ute i landet". Det förenar. Och sen är det invandringsfrågan som ligger som ett raster över mångas världsuppfattning, också bland väljarna.

Många gör analysen att SD kommer att växa i nästa val. Vad tror du?

- Jag är väldigt bekymrad över läget, det räcker väl att säga det. Dom är redan det tredje största partiet och har själva mycket högre ambitioner. Då tycker jag det finns tre hållpunkter som för mig är viktiga. Det första är, släpp aldrig på försvaret av asylpolitiken. Den måste man benhårt stå för. Det andra är: var kreativa och tydliga. Svara på frågan vad vill ni förändra när det gäller integrationspolitiken.

- Och det tredje: ta debatten med Sverigedemokraterna om det nationalistiskt svenska som de nu försöker göra till sin grej. Svenskhet är inte en etnisk fråga.

Ser du några risker med att vi nu börjar få en diskussion om nivåer när det gäller flyktingmottagande?

- Ja, det gör jag. Det är det jag menar - det sätter jag verkligen upp som nummer ett. Det får aldrig varit en fråga om nivåer. Det måste vara så att vi har tydliga och generösa regler, och de måste vi förstås vara tydliga med.

Men hur ser du då på den oro som finns hos landets kommunpolitiker - även bland dina partikamrater?

- Jag förstår att kommuner behöver diskutera nivåer för flyktingmottagandet i sin kommun, och att det finns kommuner som borde tvingas att ta emot. Men när det handlar om nivåer på nationell nivå - så, nej.

Men det är inte orimligt att det diskuteras i kommunerna?

- Nej, det finns gränser. Det finns till exempel en kommun i Småland som tar emot väldigt många, och när någon då öppnar ett flyktingförläggningshotell så står kommunen inför fait accompli - fullbordat faktum - och ändå är det de som ska klara av att erbjuda en schyst skola och ett mottagande. Det är inte rimligt.

Försöker hitta extremister

Mona Sahlin är sedan i somras regeringens nationella samordnare mot extremism.

- Alla tyckte jag var en väldigt bra person till det här uppdraget utom Sverigedemokraterna.

Enligt Säpo kan så många som 300 svenskar ha rest till Syrien och Irak för att strida för Islamiska staten. Hur allvarligt är det?

- Det går inte nog att understryka. Dels är det många som har dött där. Och det finns svenska medborgare som är med och mördar andra i denna terrororganisation.

Mona Sahlin berättar om skräcken som många familjer i Sverige i dag känner inför att en familjemedlem ska åka.

- Jag träffade en kvinna vars sons bästa kompis hade åkt. Familjen visste inte om det. Han tog väskan en morgon och gick. Sen fick de ett telefonsamtal av en för dem okänd person som gratulerade och sa att deras son nu gått till paradiset. Det är den skräcken som många familjer känner.

Sahlins uppdrag är nu att försöka hitta de som är på väg in i dessa extrema miljöer - innan de hinner åka. Om ett och ett halvt år ska hon lämna förslag på åtgärder till regeringen.

"Mycket kompetent kvinna"

Tillbaka till riksdagen - och det som hänt i veckan.

Hur ser du på Anna Kinberg Batra som ny oppositionsledare?

- Jag vill inte att hon blir den första kvinnliga statsministern...

Det vill du inte?

- Nej, haha. Men det blir spännande möten mellan Löfven och henne. De är ju väldigt olika som personer. Hon är kanske inte urtypen för en moderat som ska dra tillbaka SD-väljare som är sura på Stockholm och så där. Men det är ju en smart mycket kompetent kvinna. Det blir spännande att se.

PRESSEN PÅ LÖFVEN - FRÅN EGNA PARTIET

Stefan Löfven pressas från allt fler i de egna leden att inte gå till val tillsammans med MP.

Fyra tunga S-namn kräver nu öppet att Socialdemokraterna dumpar MP i valrörelsen.

Margot Wallström sa till Expressen den 9 december att hon inte ser en valrörelse tillsammans med MP.

"Vi går till val som ett eget parti. Man röstar på ett parti, så vi är ett socialdemokratiskt parti som går till val", säger Wallström.

Tre dagar tidigare, den 6 december, framförde förre S-ordföranden Göran Persson samma tankar i en Expressenintervju.

"Jag tillhör inte dem som tycker att Socialdemokraterna ska gå till val tillsammans med andra", säger han.

LO-ordföranden Karl-Petter Thorwaldsson gick ut i förrgår och krävde att banden till MP ska klippas.

"Den som lägger sin röst på S den 22 mars ska veta vad den rösten står för", säger han till DN.

I dag kritiserar Mona Sahlin Stefan Löfvens och Gustav Fridolins besked att S och MP går till val som regering - samtidigt som de går till val som enskilda partier.

"Jag förstår inte riktigt, uppriktigt sagt. Som väljare skulle jag bli irriterad om alla går till val på samma sätt och i samma konstellationer som i valet i september", säger Sahlin.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.