Mona Sahlin har tidigare lämnat tre olika versioner på hur lyxresan gick till. Nu har det kommit ytterligare en. Foto: Anna-Lena MattssonMona Sahlin har tidigare lämnat tre olika versioner på hur lyxresan gick till. Nu har det kommit ytterligare en. Foto: Anna-Lena Mattsson
Mona Sahlin har tidigare lämnat tre olika versioner på hur lyxresan gick till. Nu har det kommit ytterligare en. Foto: Anna-Lena Mattsson
Hon bodde på Four Seasons Houston under besöket.Hon bodde på Four Seasons Houston under besöket.
Hon bodde på Four Seasons Houston under besöket.

Sahlins fyra olika svar om lyxresan till USA

Publicerad

Nu lämnar Mona Sahlin ytterligare en förklaring - den fjärde i ordningen - om hennes och livvaktens lyxresa till Houston, Texas.

När kommittén för den nationella samordnaren mot våldsbejakande extremism ställer frågan om hennes möten i Houston svarar Sahlin nu att hon träffade personer som hon inte vill namnge:

"De var rädda och oroliga redan då, och ville inte ha sina namn med i program eller foton" skriver Sahlin i ett mejlsvar till kommittén.

Expressen kunde den 13 oktober avslöja att Mona Sahlin och hennes medarbetare och tidigare livvakt åkte på en tjänsteresa till USA den 28 september till den 5 oktober 2015 för den nationella samordnaren mot våldsbejakande extremism.

De åkte först till New York och sedan till Houston där de förlängde resan i två dagar, bodde på lyxhotell och gick på en MMA-match där de såg Sahlins vän Alexander "The Mauler" Gustafsson fightas om mästarbältet.

De två dagarna extra - den 3 och 4 oktober - fick skattebetalarna betala och både Sahlin och livvakten tog dessutom ut traktamente för de extra dagarna.

Ändrade sin historia

Mona Sahlin har tidigare lämnat tre versioner om resan.

I sin reseräkning skriver hon först att hon jobbar till och med lördagen den 3 oktober och tar ut ersättning för hotell och traktamente för hela Houston-resan, torsdag till söndag.

Mona Sahlin lämnar nu en fjärde förklaring om hennes och den före detta livvaktens lyxresa till Houston.

Senare skriver dock Sahlin till myndigheten att de två mötena hon hade i Houston hölls på fredagen.

När Expressen frågar Sahlin hur det kommer sig att hon lät skattebetalarna stå för hotellkostnader och traktamente även för lördagen då hon gick på MMA-gala privat svarar hon via sin advokat Claes Borgström att hon skrivit fel och att ett av de två mötena, i själva verket var på lördagen.

Bekräftar mötena

Expressen kontaktade de personer som Sahlin träffade i Houston och båda bekräftade att mötena ägt rum i lyxhotellets foajé på fredagen den 2 oktober.

Detta fick den delvis nya kommittén att granska Sahlins resa för att se om hon eventuellt skulle bli återbetalningsskyldig för de extra dagarna i Houston.

Huvudsekreteraren i kommittén Johan Dixelius skrev ett mejl till Sahlins advokat där han begärde en redogörelse från Sahlin om vad som skett de olika dagarna.

Mona Sahlin svarar nu personligen och lämnar en fjärde version på vad hon gjorde i Houston.

SAHLIN-INTYGEN: DETTA HAR HÄNT

8 februari:

Mona Sahlin skriver ett intyg på myndighetens brevpapper där hon garanterar att hennes medarbetare och tidigare livvakt tjänar 120 000 kronor i månaden.

4 maj:

Expressen avslöjar att intyget innehöll falska uppgifter. Regeringskansliets uppgifter visar att mannens verkliga månadslön är 43 000 kronor. Under kvällen tar Mona Sahlin beslutet att avgå som nationell samordnare.

11 maj:

Expressen avslöjar att Mona Sahlin skrivit ännu ett falskt löneintyg åt sin före detta livvakt. Även i detta intyg överdriver Sahlin livvaktens statliga lön.

9 september:

Expressen avslöjar att åklagare och polis hittat ett tredje intyg från Sahlin. Åklagare Anders Jakobsson bekräftar intyget men vill inte gå in på innehållet.

21 september:

Mona Sahlin och den förre livvakten delges misstanke om brott. Sahlin misstänks för osant intygande och livvakten för brukande av osann urkund.

13 oktober:

Expressen avslöjar att Mona Sahlin och den förre livvakten, i samband med en tjänsteresa i USA, besökte en MMA-gala i Houston under 2015. De extra dagarnas utgifter, som bland annat innwefattade boende på lyxhotell, fick skattebetalarna stå för.

26 oktober:

Som nationell samordnare skrev Mona Sahlin ett intyg för att den misshandelsdömde MMA-fightern Alexander Gustafsson skulle få visum till USA. För detta fick Sahlin biljetter värda tusentals kronor till en MMA-match på Tele2 arena. Enligt Thorsten Cars, docent och expert på korruptionslagstiftning, är det något som en åklagare bör titta på.

Sahlin uppger att hon hade ytterligare möten på lördagen, men hon vill inte vem hon träffade - inte ens till kommittén.

Så här skriver Mona Sahlin i ett svarsmejl den 24 oktober 2016 till Johan Dixelius:

"På lördagen 3/10 hade jag, som jag nämnt tidigare och till flera, träffar med aktivister i det syriska muslimska samhället. De var rädda och oroliga för sin säkerhet redan då, och ville inte ha sina namn med i program eller foton.

Det har jag redogjort för vid tidigare tillfällen och självfallet respekterade jag deras önskan".

Men om dessa möten som ska ha ägt rum på lördagen finns det inget skrivet i Sahlins reseberättelse. Hennes advokat Claes Borgström tog heller inte upp dessa möten när Expressen tidigare frågade om vad Sahlin gjorde på lördagen och söndagen.

"Inte bett om att få namnen"

Så här säger huvudsekreteraren Johan Dixelius om Sahlins svar:

– Vi har inte bett om att få namnen och vi ser att vi inte kommer längre. Vi har nått vägs ände här. En gång i tiden godkändes reseräkningen och sen så kom en reseberättelse och det reagerades inte då heller.

Sahlins fyra versioner

Version 1. I den första versionen menar Mona Sahlin att hon jobbade till och med lördag den 3 oktober, och att hon tar ut ersättning för hotell och traktamente för hela resan.

Version 2. I ett mejl till den tillförordnade samordnaren Daniel Norlander skriver Sahlin att de två mötena som var inbokade i Houston hölls på fredagen.

Version 3. Mona Sahlins advokat, Claes Borgström, kommenterar hennes svar i version 2 med att Sahlin skrev fel. I själva verket ska ett av de två mötena ha varit förlagt på lördagen, uppgifter som tillbakavisas av de personer som Sahlin träffade.

Version 4. När kommittén för den nationella samordnaren begär en förklaring får man det från Mona Sahlin själv. Hon menar att hon hade ytterligare möten på lördagen, men uppger inte vilka hon träffade eftersom de enligt Sahlin ville vara anonyma.

Expressen har sökt Mona Sahlin via hennes advokat Claes Borgström om hennes nya förklaring.

Han säger att det kan vara svårt att minnas.

– Så kan det vara ett år senare. Man kan ju ha svårt att minnas hur det såg ut ett år tidigare.

Borgström säger vidare:

– Mona vill inte kommentera några uppgifter av det här slaget i medierna. Hon har de kontakter hon har med departementet och så vidare.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag