Sahlins förre livvakt lämnar också jobbet

Mona Sahlin meddelade sin avgång efter Expressen avslöjat att hon undertecknat ett falskt löneintyg för sin livvakt. Nu väljer även livvakten i fråga att lämna sitt jobb på Nationella samordnaren mot våldsbejakande extremism.
Mona Sahlin valde igår att lämna jobbet som samordnare mot våldsbejakande extremism.
Foto: Erik Gustafson

Mona Sahlin meddelade sin avgång efter Expressen avslöjat att hon undertecknat ett falskt löneintyg för sin livvakt.

Nu står det klart att även livvakten i fråga lämnar jobbet på Nationella samordnaren mot våldsbejakande extremism.

Beslutet är hans eget och gäller från och med måndag, enligt den tillförordnade myndighetschefen.

På onsdagskvällen meddelade kulturdepartementet att Mona Sahlin avgår från jobbet som Nationell samordnare mot våldsbejakande extremism.

Då hade hon skickat in en begäran om entledigande till kulturdepartementets rättschef Daniel Ström, som beviljade.

– Hon vill inte att uppgifterna som har framkommit ska ligga i vägen för den nationella samordnarens och kansliets arbete mot våldsbejakande extremism, säger Kristoffer Talltorp, pressekreterare åt kulturminister Alice Bah Kuhnke.

Sahlin skrev under falskt intyg

Det fanns en sådan oro?

– Ja, det är så hon har motiverat det själv. Och vi har respekt för hennes beslut.

Bakgrunden: Expressens avslöjanden om att hon har undertecknat ett falskt löneintyg åt sin före detta Säpo-livvakt, som hon senare också handplockat för att arbeta under henne på myndigheten.

Intyget bidrog till att livvakten kunde visa upp inkomster som tillät honom att köpa en exklusiv bostadsrätt på Solsidan i Saltsjöbaden för tio miljoner kronor.

Nu står det klart att även livvakten lämnar jobbet som sekreterare på Nationella samordnaren mot våldsbejakande extremism.

Mona Sahlins livvakt avgår

Myndighetens huvudsekreterare Daniel Norlander, som nu går in som tillförordnad chef efter Sahlins avgång, berättar att livvakten formellt avslutar sin tjänst på måndag.

– Han slutar också i samband med detta. Han säger upp sig, säger Norlander.

Efter eget beslut?

– Ja, det är det.

Norlander fick beskedet om att Mona Sahlin skulle avgå under onsdagskvällen, men vill inte gå närmare in på några detaljer.

– Jag vill inte kommentera det något ytterligare. Det har varit flera kontaktvägar naturligtvis.

Avslutar arbetet på torsdagen

Mona Sahlin avslutar sitt arbete för myndigheten under torsdagen. Sedan kommer det "troligtvis" att ske avstämningar under helgen för att alla hennes arbetsuppgifter ska tas om hand inom myndigheten.

Sahlin undertecknade ett intyg som gjorde gällande att livvakten fick en månadslön på 120 000 kronor, där hälften betalades ut av regeringskansliet och hälften från henne personligen.

Mona Sahlins egna uppgifter kring dessa summor och skattepengar som rör dem har sedan ändrats ett flertal gånger innan hon under onsdagskvällen valde att avgå.

Utreds av polis

Åklagare Anders Jakobsson vid särskilda åklagarkammaren har inlett en förundersökning om osant intygande alternativt grovt osant intygande, men har åberopat förundersökningssekretess gällande detaljer.

Mona Sahlin blev utsedd till nationell samordnare under Fredrik Reinfeldts tid som statsminister. Nu ser Beatrice Ask, som var justitieminister i dåvarande regering, allvarligt på det som har inträffat.

– Det är naturligtvis väldigt allvarligt, det vet varje medborgare. Att betala skatt i rätt tid och göra rätt för sig är viktigt. Har man ett förtroendeuppdrag så är det ännu viktigare. Har man gjort fel är det viktigt att rätta till det och inte först när det blir påtalat, säger hon till SvD.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.