Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Sahlins dotter fick toppjobbet

OBS!

Den här artikeln delas just nu flitigt på sociala medier.

Expressen vill dock uppmärksamma att artikeln är snart tio år gammal och publicerades 2006-08-21.

Mona Sahlins dotter fick praktikplats och vikariat på svenska ambassaden i Washington.
I strid med ambassadens egna regler annonserades platsen inte ut och vikariatet tillsattes "informellt".
Ann-Sofie Sahlin, 28, hänvisade till sin mamma när hon kontaktade ambassadens personalchef.


  "Praktikplatser utlyses genom Praktikförmedlingen i Lund." Så står det på hemsidan som tillhör svenska ambassaden i Washington. - Regelverket för praktikanter är tydligt. UD är väldigt angeläget om att det ska gå rätt till, säger Åke Isaksson, ordförande för TCO-klubben på UD. Enligt Isaksson måste ambassaderna strikt följa det regelverk som UD satt upp och som bland annat innebär att platserna utlyses genom Praktikantförmedlingen. I fallet med Mona Sahlins dotter skedde det hela mer "informellt" och ingen annan gavs chansen, medger Washington-ambassadens generalkonsul Pontus Järborg. - Ann-Sofies plats annonserades inte ut. Men vi försöker tillämpa UD:s policy på det sätt som det går, säger han. - Det här var lite mer ad hoc, visst var det det... Förklaringen, enligt Järborg, som också är personalchef: - Det var svårt att hitta folk som kunde hoppa in med kort varsel under sommaren. Åke Isaksson, UD-facket: - Det låter konstigt. Washington är ju en väldigt attraktiv plats att vara på. Många söker sig dit.

50 har sökt på ett halvår

Bara under årets första sex månader har minst 50 ansökningar om praktik förmedlats via universitet i Sverige. Faktum är också att det vikariat som Mona Sahlins dotter lovades redan i januari inte skulle tillsättas förrän i maj i år. Pontus Järborg säger först att Ann-Sofie erbjöds vikariatet för att hon "gjorde bra ifrån sig under praktikplatsen." Men av ett brev som Ann-Sofie skrev den 20 januari, innan hon påbörjat sin praktik, framgår att hon redan då fått erbjudandet. - Ja, jag kommer inte exakt ihåg tiderna. Men vi tyckte det här var en bra lösning i alla fall, säger Järborg. Ann-Sofie hänvisar till mamma Mona i sitt första brev till Pontus Järborg, den 9 januari: "Jag fick din e-post från Per Thöresson (expeditionschef på UD, red anm) genom min mor, Mona Sahlin." Bara några dagar senare erbjöd Järborg henne praktikplatsen och vikariatet. Av anställningsbeviset framgår att Ann-Sofie Sahlin fick 5 500 US-dollar, motsvarande cirka 40 000 kronor, för tre månaders vikariat. Agerade Mona Sahlin för att dottern skulle få jobbet? - Det vet jag inte. Men jag visste förstås att Ann-Sofie var dotter till ministern. Expressen har talat med Ann-Sofie Sahlin, som fortfarande befinner sig i USA. Hjälpte din mamma dig på fler sätt än genom att förmedla kontakten? - Det gjorde hon absolut inte. Men du får vända dig till ambassaden, för det var de som anställde mig. Jag har inga fler kommentarer.

Vägrar svara på frågor

Mona Sahlin vägrar svara på Expressens frågor, men hon skickar en skriftlig kommentar: "Ni får vända er till ansvarig generalkonsul i Washington med frågor hur de tillsätter praktikplatser och korttidsvikariat. Som politiker är jag självklart mycket noga så att mina barn inte särbehandlas, varken positivt men heller inte negativt. Min dotter är 28 år och har de senaste åtta åren arbetat och studerat i USA, vilket hon fortfarande gör för att ta sin magisterexamen i statsvetenskap."

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.