Sahlins dotter fick toppjobbet

Publicerad

OBS!

Den här artikeln delas just nu flitigt på sociala medier.

Expressen vill dock uppmärksamma att artikeln är snart tio år gammal och publicerades 2006-08-21.

Mona Sahlins dotter fick praktikplats och vikariat på svenska ambassaden i Washington.
I strid med ambassadens egna regler annonserades platsen inte ut och vikariatet tillsattes "informellt".
Ann-Sofie Sahlin, 28, hänvisade till sin mamma när hon kontaktade ambassadens personalchef.

 

  "Praktikplatser utlyses genom Praktikförmedlingen i Lund." Så står det på hemsidan som tillhör svenska ambassaden i Washington. - Regelverket för praktikanter är tydligt. UD är väldigt angeläget om att det ska gå rätt till, säger Åke Isaksson, ordförande för TCO-klubben på UD. Enligt Isaksson måste ambassaderna strikt följa det regelverk som UD satt upp och som bland annat innebär att platserna utlyses genom Praktikantförmedlingen. I fallet med Mona Sahlins dotter skedde det hela mer "informellt" och ingen annan gavs chansen, medger Washington-ambassadens generalkonsul Pontus Järborg. - Ann-Sofies plats annonserades inte ut. Men vi försöker tillämpa UD:s policy på det sätt som det går, säger han. - Det här var lite mer ad hoc, visst var det det... Förklaringen, enligt Järborg, som också är personalchef: - Det var svårt att hitta folk som kunde hoppa in med kort varsel under sommaren. Åke Isaksson, UD-facket: - Det låter konstigt. Washington är ju en väldigt attraktiv plats att vara på. Många söker sig dit.

50 har sökt på ett halvår

Bara under årets första sex månader har minst 50 ansökningar om praktik förmedlats via universitet i Sverige. Faktum är också att det vikariat som Mona Sahlins dotter lovades redan i januari inte skulle tillsättas förrän i maj i år. Pontus Järborg säger först att Ann-Sofie erbjöds vikariatet för att hon "gjorde bra ifrån sig under praktikplatsen." Men av ett brev som Ann-Sofie skrev den 20 januari, innan hon påbörjat sin praktik, framgår att hon redan då fått erbjudandet. - Ja, jag kommer inte exakt ihåg tiderna. Men vi tyckte det här var en bra lösning i alla fall, säger Järborg. Ann-Sofie hänvisar till mamma Mona i sitt första brev till Pontus Järborg, den 9 januari: "Jag fick din e-post från Per Thöresson (expeditionschef på UD, red anm) genom min mor, Mona Sahlin." Bara några dagar senare erbjöd Järborg henne praktikplatsen och vikariatet. Av anställningsbeviset framgår att Ann-Sofie Sahlin fick 5 500 US-dollar, motsvarande cirka 40 000 kronor, för tre månaders vikariat. Agerade Mona Sahlin för att dottern skulle få jobbet? - Det vet jag inte. Men jag visste förstås att Ann-Sofie var dotter till ministern. Expressen har talat med Ann-Sofie Sahlin, som fortfarande befinner sig i USA. Hjälpte din mamma dig på fler sätt än genom att förmedla kontakten? - Det gjorde hon absolut inte. Men du får vända dig till ambassaden, för det var de som anställde mig. Jag har inga fler kommentarer.

Vägrar svara på frågor

Mona Sahlin vägrar svara på Expressens frågor, men hon skickar en skriftlig kommentar: "Ni får vända er till ansvarig generalkonsul i Washington med frågor hur de tillsätter praktikplatser och korttidsvikariat. Som politiker är jag självklart mycket noga så att mina barn inte särbehandlas, varken positivt men heller inte negativt. Min dotter är 28 år och har de senaste åtta åren arbetat och studerat i USA, vilket hon fortfarande gör för att ta sin magisterexamen i statsvetenskap."

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag