Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Sahlins angrepp
på Stefan Löfven

Mona Sahlin går för första gången till angrepp mot S-ledaren Stefan Löfven.

I boken "Humlan som flyger - berättelsen om Stefan Löfven", av SvD-reportrarna Lena Hennel och Lova Olsson, anklagar hon sin efterträdares för att ha svikit kvinno- kampen när han som Metallordförande nobbade LO:s jämställdhetspotter.

- Det var grovt fel, olyckligt och politiskt dumt, säger Sahlin till Hennel och Olsson.

Det här är nya boken

Den 22 augusti släpps boken "Humlan som flyger - berättelsen om Stefan Löfven", som är skriven av SvD-reportrarna Lena Hennel och Lova Olsson. Boken handlar om Stefan Löfvens väg till att bli ordförande för Sveriges största politiska parti - och om hur han som fosterbarn kommer till ett arbetarhem i Ådalen, för att först i vuxen ålder upptäcka sitt förflutna.

När Stefan Löfven den 25 januari 2012 valdes till ordförande för Socialdemokraterna var det med blandade känslor i partidistrikten. Det som retade en del av medlemmar var att Löfven i sin roll som ordförande för IF-metall satt sig emot den LO:s jämställdhetspotter - ett system som ger större löneökningar till kvinnodominerade branscher.

- Självklart var det så att kvinnopotten kom upp. Men det var inte så att det betydde att man var emot honom, så var det inte, säger partisekreteraren Carin Jämtin i den kommande boken om Löfven, "Humlan som flyger - berättelsen om Stefan Löfven".

Skarp kritik

En av dem som är kritisk mot Löfvens agerande är förra S-ordföranden Mona Sahlin. I boken riktar hon skarp kritik mot sin efterträdares svek.

- Jag tycker att det var grovt fel, olyckligt och politiskt dumt, av IF Metall och de andra förbunden. De befäste bilden av att männen alltid tänker på sig, och Kommunal för kämpa på själva, säger Mona Sahlin i ett utdrag av boken som presenteras i dagens SvD.

Blir upprörd

- För mig är det klockrent att feminism betyder att man måste se att det är skillnad mellan kvinnor och mäns villkor, just för att kvinnor är kvinnor, och strukturellt förändra det. Är man emot kvinnopotter så har man inte dragit de slutsatserna, fortsätter hon i utdraget.

Men Stefan Löfven delar inte Sahlins uppfattning. När han får höra talas om hennes kritik blir han upprörd.

- Det får stå för henne. Jag är feminist, säger han till författarna.

Han går även till motangrepp mot de socialdemokrater som ifrågasätter hans motstånd till jämställdhetspotterna.

- Partiet har inte med det att göra, inte ett jävla dugg, säger han i boken.

Men partiveteranerna var av en annan uppfattning. Så fort Löfven tillträtt på sin post blev han kontaktad av förra jämställdhetsministern Margareta Winberg. Hon hade bett om att få träffa honom på tu man hand, och enligt författarna fanns det bara en fråga på dagordningen: Feminismens ABC.

"Ingen lång historia"

Och det råder det ingen tvekan om att S-ledaren behövde en grundlig lektion i kvinnokampen, menar Winberg.

- Ja, det är klart han gjorde. Han har ju ingen lång historia som parti- politiskt aktiv bakom sig, säger hon till Olsson och Hennel.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.