Foto: Sven Lindwall
 Foto: Sven Lindwall

Sahlin uppmanar partiledningen ställa sig till förfogande

Publicerad
Uppdaterad
Socialdemokraternas partiledare Mona Sahlin uppmanar alla i partistyrelsen och verkställande utskottet att ställa sina platser till förfogande, skriver SVT Text.
Sahlin föreslår nu till verkställande utskottet att förtroenderådet får i uppdrag att tillsätta en valberedning.
- Jag tänker peka med hela handen och se till att ingen i partiet slipper undan förnyelsedebatten om det politiska innehållet, säger Sahlin till TT.
Valfiasko 2006 och 2010. Nu börjar förändringsarbetet i Socialdemokraterna – på allvar.
Mona Sahlin uppmanar alla ledamötern av partiets verkställande utskott och partistyrelsen att ställa sina platser till förfogande, uppger TT.
Den 4 december ska Socialdemokraternas förtroenderåd få i uppgift att utse en valberedning som ska föreslå nya ledamöter.
– Den valberedningen får pröva förtroendet för hela partiledningen och alltså föreslå de förändringar den tycker är nödvändig, säger Mona Sahlin till TT.

Helt rimligt

De nuvarande ledamöterna ska ställa sina platser till förfogande vid en extrakongress nästa år.
– Det är ett helt rimligt sätt efter denna mycket mycket stora förlust som vi gjorde och eftersom jag som partiledare ser att vi också måste orka prata om politiskt innehåll och våga förnya politiken. Därför tänker jag se till, genom det här initiativet, att det blir en öppenhet om personerna, men jag tänker också peka med hela handen och se till att ingen i partiet slipper undan förnyelsedebatten om det politiska innehållet. För det är minst lika viktigt som personer, säger Mona Sahlin till TT.
TT: Så detta innebär att frågan om partiledarposten kommer upp på mellankongressen?
– Det är upp till valberedningen, de är fria att föreslå de förändringar de tycker är nödvändiga så i realiteten får de ju pröva alla vi i partiledningen om vi har förtroende eller inte, säger Sahlin.

Intern kritik

Mona Sahlin ger beskedet  efter intern kritik mot S-ledningen från bland annat ungdomsförbundet, SSU.
– Det är det besked vi har väntat på, det är ett viktigt besked, säger det socialdemokratiska ungdomsförbundets (SSU) ordförande Jytte Guteland till TT om Mona Sahlins förslag.
Guteland fortsätter:
– Med ett nyvalt VU och partistyrelse får vi en ledning för partiet som kan stå upp för en ny politik, säger Guteland.

"Bra"

Men SSU vill också ha ett datum, understryker hon, för när extrakongressen ska hållas och vad den ska göra mer än att hålla val. SSU vill ha kongressen i vår.
Även Ella Niia, som sitter i partistyrelsen samt är ordförande för Hotell- och Restaurangfacketvälkomna, välkomnar Sahlins besked.
– Det är bra, men kanske inte så förvånande. Mona Sahlin brukar ju prata om att laget går före jaget, säger hon till TT.
Hon tycker att det skulle ha känts konstigt att ha en extra kongress utan att också välja nya företrädare för partiet.
– När vi ska ompröva politiken kan inte partistyrelsens ledamöter vara fredade, säger hon.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag