Sahlin tvekar om Juholts framtid som partiledare

Publicerad
Uppdaterad
Hon sågar Håkan Juholts tillbakablickande retorik och tvekar på frågan om han kommer att överleva fram till nästa val.
I en intervju med Magasinet Novell ger Mona Sahlin sin syn på sin efterträdare.
- Vi får se om det dyker upp fler saker. Man har ju mindre och mindre fallhöjd för varje affär, säger Sahlin.
Intervjun med Novell gjordes en dryg vecka efter att stormen med Håkan Juholts lägenhet bedarrat.
Den handlar till stor del om Mona Sahlins musikintresse, men dagspolitiken avhandlas också.
Reporter Adam Svanell frågar om Mona Sahlin tror att Håkan Juholt kommer att sitta kvar till nästa val.
Den tidigare S-ledaren är inte övertygad.
Mona Sahlin säger:
– Den frågan passar jag. Jag hoppas att partiet tar sig igenom det här, tre år är en livstid i politiken. Sedan får vi se om det dyker upp fler saker. Man har ju mindre och mindre fallhöjd för varje affär.

Sågar retoriken

Mona Sahlin kritiserar även Håkan Juholts retorik, som ofta tar sin utgångspunkt i partiets svunna storhetstid.
Hon befarar att den inte uppfattas som modern.
– Vi måste bli ett modernt parti för det mångkulturella Sverige vi lever i nu. Vi kan inte bara säga "We won’t back down" och prata om hur det var förr. Jag vet att det inte är så Håkan menar, men det är så det ofta uppfattas: "Rösta på oss, för vi var bra på 60-talet", säger hon.
Mona Sahlin får också frågan om hon håller med dem som säger att Håkan Juholt fick sitta kvar för att han är man, men att Sahlin fick gå för att hon är kvinna efter granskningen av henne på 90-talet.

Skillnad

Sahlin menar att det finns skillnader mellan de båda fallen. Juholt är partiledare, det var inte hon.
– Men man måste vara blind för att inte se att det är skillnad på hur man granskar och beskriver män respektive kvinnor i politiken. Om du sätter ordet slarver på en kvinna, så är det mycket värre än om du sätter ordet slarver på en "gamängpolitiker", utan att nämna några namn, säger Mona Sahlin till Novell.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag