Sahlin: Sluta med hemlighetsmakeriet

Publicerad
Uppdaterad
STOCKHOLM. Mona Sahlin kräver att Socialdemokraterna utser nästa partiordförande i en öppen process. Hon vill skrota "hemlighetsmakeriet runt valberedningen", uppger Ekot i Sveriges Radio.
Sahlin ledde partiet 2010 då S fick sitt lägsta stöd i ett riksdagsval på 96 år. Ett år tidigare fick S med Sahlin i spetsen sitt sämsta resultat sedan den allmänna rösträttens införande: 24,4 procent i Europaparlamentsvalet.
– Har man en öppen debatt, med debatt mellan personer som tycker lite olika, blir det en väldig styrka för den som sedan blir vald. Hon eller han blir vald på de åsikter och drömmar hon hade för framtiden. Så blev det inte alls för mig och ännu mindre för Håkan. Jag har ju ingen aning om vad just han ville med sitt partiledarskap, säger Mona Sahlin om efterträdaren Håkan Juholt till Ekot.
Flera av S konkurrenter om väljarna har valt att ha öppna processer kring partiledarvalen, och Sahlin förespråkar att S ska införa någon liknande modell.
– Det finns en djupt rotad föreställning om att man bara står enade och talar med en röst utåt. Jag önskar vi skulle våga öppna upp ännu mer och att det skulle komma fram en tre, fyra, fem partiledarkandidater nästa gång, säger Mona Sahlin till nyhetsprogrammet.
Under Håkan Juholts ledning har Socialdemokraternas kris förvärrats. Perioden har kantats av politiska affärer och medier har målat upp bilden av skandaler. Hans ledarskap har öppet satts i fråga av partikamrater samtidigt som opinionssiffrorna dalat till historiskt låga nivåer.
Juholt har dock även fått internt stöd och utmålats som offer för mediedrev.
Mona Sahlin anser att det får negativa konsekvenser om varken partimedlemmar eller väljare får veta vilka som kandiderar till partiledarposten. Hon exemplifierar med när hon själv blev vald.
– Nu blev det som om Mona var det sista möjliga. Innan dess hade tio personer sagt nej. Det är inte en speciellt bra start för en partiledare, säger Mona Sahlin till Dagens Eko.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


centerpartiet

Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag