Det var i förra veckan som Socialdemokraternas partiledare Mona Sahlin åkte på lyxsemester till Thailand för att vila upp sig efter valrörelsen. Sahlin lämnade inte in någon ledighetsansökan och hade med största sannolikhet blivit nekad i fall hon lämnat in en. Foto: Roger Vikström
Det var i förra veckan som Socialdemokraternas partiledare Mona Sahlin åkte på lyxsemester till Thailand för att vila upp sig efter valrörelsen. Sahlin lämnade inte in någon ledighetsansökan och hade – med största sannolikhet – blivit nekad i fall hon lämnat in en. Foto: Roger Vikström

Sahlin skolkade från riksdagen

Publicerad
Uppdaterad
Efter Socialdemokraternas sämsta valresultat sedan 1914 satte sig partiledaren Mona Sahlin på ett flygplan till Thailand - för en veckas semester.
Precis som partikamraten Thomas Bodström tog hon bondpermis - och åkte i väg trots att hon inte fått ledigt av riksdagen.
Det innebär att hon kommer att kvittera ut full lön för semesterdagarna i Asien, kan Expressen avslöja.
I största hemlighet försvann Socialdemokraternas partiledare förra veckan från den inrikespolitiska debatten.
I tisdags återvände hon från semestern i Thailand.
Resan är känslig, inte minst med tanke på uppmärksamheten kring hennes lyxresa till Mauritius i samband med "Sahlinaffären" för femton år sedan. En resa som hon fick hård kritik för också av partikamrater.
Expressen kan i dag avslöja att Mona Sahlin gjorde precis som exministern Thomas Bodström när hon förra veckan satte sig på ett flygplan med destination Asien:
Hon tog bondpermis från riksdagen.

Inte ansökt

Mats Lind på riksdagens ledamotsservice konstaterar att någon ledighetsansökan inte lämnats in.
Och om Mona Sahlin hade bett om ledigt för en semesterresa hade hon sannolikt fått samma svar som Thomas Bodström, enligt Lind.
- Man kan ansöka om ledighet om det finns särskilda skäl. Men då handlar det oftast om sjukdom eller föräldraledighet.
Ledighet för en veckas semester utomlands beviljas inte?
- Nej.
Enligt Mats Lind finns inga bestraffningar att ta till när riksdagens ledamöter tar "bondpermis".

Inget regelbrott i praktiken

Det är i praktiken inte heller något regelbrott:
- Det finns inget regelverk kring detta. I grunden är det en förtroendefråga. Det handlar om förtroendet mellan ledamoten, väljarna och den egna partigruppen.
Eftersom någon ledighet inte beviljats för Mona Sahlin kommer hon att kunna kvittera ut full riksdagslön för tiden som hon tillbringade på stränderna i Thailand.
För tre veckor sedan meddelades att riksdagsmännens arvode höjs med 1 000 kronor i månaden från 1 november. Månadslönen är i dag 56 000 kronor.
För Mona Sahlins del är dock lönen betydligt högre.
Socialdemokraterna har bestämt att hon ska tjäna lika mycket som statsministern och betalar därför ut mellanskillnaden. Mona Sahlin tjänar därför 140 000 kronor i månaden sedan den 1 juli i år.

Sahlin har varit onåbar

Expressen har vid flera tillfällen sökt Mona Sahlin för en kommentar. Men hennes pressekreterare Camila Peirone Buzaglo har vägrat förmedla kontakten.
I stället svarar Peirone Buzaglo - via sms:
"Mona Sahlin har haft ledigt en knapp vecka efter att ha jobbat i valrörelsen dag som natt, helg som vardag i flera flera veckor. Mona Sahlin är som partiledare utkvittad och några särskilda regler finns inte. Ring mig när du vill prata politik i stället."
På frågan om hur Mona Sahlin tror att det uppfattas att hon fått full lön från riksdagen under sin semestervecka, blir svaret från pressekreteraren:
"Jag har inte haft kontakt med henne."
Mona Sahlins presschef Anna Helsén informerade dock senare partiledaren som valde att inte kommentera Expressens uppgifter. Enligt Helsén valdes semesterveckan med omsorg, då inga avgörande beslut skulle fattas i riksdagen.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag