Mona Sahlin och nya partiledaren Håkan Juholt. Foto: Suvad Mrkonjic
Mona Sahlin och nya partiledaren Håkan Juholt. Foto: Suvad Mrkonjic

Sahlin rörd till tårar av Håkan Juholts tal

Publicerad
Uppdaterad
Hyllningarna hade inga gränser när Håkan Juholt inledde avtackningen av Mona Sahlin.
Efter tolv minuters hyllningstal kunde inte Sahlin hålla tillbaka sina tårar.
- Du har gått före, du har visat mod, säger Juholt.
Håkan Juholt inledde den stora avtackningen av Mona Sahlin på S-kongressen under lördagseftermiddagen. Juholt betonade det mod som Sahlin visat i sin politiska gärning.

"Du är mod"

– Jag har fått ned det till ett enda ord. Och det är "mod". För mig, Mona, så är du mer än någonting annat "mod". Du har gått före, du har visat vägen, du har synliggjort människor som andra vägrat att se.
– Du har alltid stått upp i kampen för alla människors lika värde. Alltid lika glasklar, säger Juholt.
Håkan Juholt var den som i höstas var den som var kraftigt bidragande till att Sahlin avgick. Nu fanns det dock inte en tillstymmelse till kritik mot Sahlin.
– Partiet har krävt mycket av dig, inte sällan orimligt mycket. Du har ställt upp i alla lägen, säger Juholt.
Sahlin rörd
– Många har frågat sig: Hur har du orkat? Hur har du stått ut? Du har svarat att "jag har inte orkat att stå bredvid".
Sahlin var rörd under hela talet och när hon fick gå upp på scenen för att krama om Juholt och ta emot partiets present - ett seminarium om fredsprocessen mellanöstern, som partiet ska arrangera - kom tårarna. Då hade det gått tolv minuter av den en och en halv timme långa avtackningen till Sahlin.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag