Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Sahlin om livvakten: Vi var inte älskare

Livvakten Hernando Labbé Solinas och Mona Sahlin.
Foto: CHRISTIAN ÖRNBERG
Håkan Juholt, Hernando Labbé Solinas och Mona Sahlin.
Foto: TOMMY PEDERSEN
Mona Sahlin och livvakten Hernando Labbé Solinas.
Foto: ROGER VIKSTRÖM

Mona Sahlin kommenterar nu för första gången skandalen med livvakten som tvingade henne att avgå som regeringens samordnare mot våldsbejakande extremism.

I podcasten “Schulman Show” säger hon att granskningen av hennes falska löneintyg var befogad, men hon vänder sig mot de det hon upplevde som undertoner i den efterföljande uppmärksamheten.

– Under ytan på varenda artikel finns “Var de älskare?”, och det satte sin prägel på hela bevakningen och slog ner mig fullständigt. Jag vigde denna kille och hans fru och han är en av mina bästa vänner,  säger Mona Sahlin.

Mona Sahlin har fram tills nu inte gett några intervjuer om skandalen som tvingade henne att avgå.

Men nu låter hon sig intervjuas av Alex Schulman i hans podcast “Schulman Show” och berättar bland annat om sin kommande bok, som enligt planerna ska ges ut på Albert Bonniers förlag.

– Jag vill inte skriva en upprörd bok som ska bekräfta att Expressen var dum, säger Mona Sahlin.

Osanna löneintyg

Mona Sahlin var 2016 regeringens nationella samordnare mot våldsbejakande extremism, en central och roll i statens arbete att motverka hotet från terrorrörelser som IS. Hon satt dessutom i en rad styrelser, bland annat Anna Lindhs minnesfond och Systembolaget.

Expressen kunde den fjärde maj 2016 avslöja att Mona Sahlin hade skrivit ett osant löneintyg till sin före detta Säpo-livvakt Hernando Labbé Solinas, som hon anställt som medarbetare på myndighetens kansli.

Intyget hade Mona Sahlin skrivit på myndighetens brevpapper. Hon intygade där att livvakten hade en månadsinkomst som låg 60 000 kronor högre än vad han i verkligheten hade. Intyget skulle den före detta livvakten använda för att få köpa en exklusiv tio-miljonerkronors bostadsrätt i exklusiva Saltsjöbaden i Stockholm. Samtidigt framkom att Mona Sahlin hade 200 000 kronor i obetalda skulder hos fogden.

Sahlin och livvakten avgår

Mona Sahlin avgick bara några timmar efter att avslöjandet publicerats. Också den före detta livvakten Hernando Labbé Solinas lämnade sin tjänst på myndigheten.

Åklagare inledde en förundersökning mot Sahlin och livvakten. Sahlin misstänktes för osant intygande och livvakten för brukande av osann urkund.

Kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke, som var ansvarig minister för samordnaren, var djupt bekymrad över de avslöjade uppgifterna:

– Det är väldigt, väldigt allvarligt, förklarade Bah Kuhnke.

Ytterligare felaktiga intyg

Den 11 maj kunde Expressen avslöja att Sahlin hade skrivit ytterligare två felaktiga löneintyg till livvakten så han kunde ta lån för att köpa en exklusiv Audi R8 – en sportbil med ett pris på drygt en miljon kronor.

Den 20 februari 2017 erkände sig Sahlin och Labbé Solinas skyldiga till brott och fick dagsböter.

Alex Schulman undrar i podcasten om hon inte tycker att granskningen av hennes falska intyg var rimlig.

”Rimlig granskning”

Du påstår i det här dokumentet att han tjänade ett visst antal pengar i månaden och det gjorde han inte. Och det är ju en nyhet, en kanonnyhet?

– Ja, det säger jag också. Det är en rimlig granskning, säger Mona Sahlin.

Däremot vänder hon sig mot vad hon upplever som spekulationer i den efterföljande uppmärksamheten i media.

– Under ytan på varenda artikel så finns “Var de älskare?”. Och det satte sin prägel på hela bevakningen och slog ner mig fullständigt. Jag vigde denna kille med sin fru. Han är en av mina bästa vänner och har varit länge och hur han och hans familj också drogs in på ett smutsigt och vidrigt sätt. Så granska vad jag gör, skriver och säger som offentlig person det ska medier bevaka. Det har jag inga synpunkter på. Men sen blev allt så fruktansvärt personligt på ett elakt...

Mona Sahlin och livvakten fortfarande vänner

Alex Schulman frågar:

Du menar att det finns insinuant och dolt i undertexten?

– Ja, och väldigt tydligt till mig. Det var likadant i Sahlinaffären. Ibland är det jobbiga inte det som står utan det är de frågor som du faktiskt får från journalisterna som de inte alltid skriver men du vet att de finns där hela tiden?

Som exempel då? 

– ”Om ni är kära varför kommer ni inte ut då?” ”Hur länge har han varit din älskare?” ”Vet hans fru om det?”

Men så var det inte?

– Nej, så var det inte, säger Sahlin.

Har ni kontakt nu?

– Det behåller jag för mig själv. Vi hade en yrkesmässig relation och han är en god vän, det är han fortfarande, säger Mona Sahlin.

Mona Sahlin beskriver hur hon tiden efter avslöjandena drabbades av en depression och inte ville visa sig ute. I dag, efter att ha hållit sig undan uppmärksamheten under lång tid, mår hon mycket bättre: 

– Jag har känt hur skönt det är att inte alltid vara i centrum. Att inte vara orolig för att gå till affären. Att inte folk ska bedöma vad jag säger.

Dömdes för skattebrott

Den 24 november 2017 dömdes Sahlin också för skattebrott som en konsekvens av de ekonomiska transaktionerna med den före detta livvakten. Det handlade delvis om utebliven redovisning av tre månadslöner till livvakten. Hon dömdes till villkorlig dom och 50 dagsböter på totalt 23 000 kronor för två fall av skattebrott.

I förhören med livvakten konstaterade polisen att Mona Sahlin hade fört över en miljon kronor om året – under tre års tid – till livvaktens konton.

Enligt Sahlin och Labbé Solinas rörde det sig om lån.

– Hon litar på mig och jag litar på henne, sa livvakten i förhör.

Polisens förhörsledare undrade hur han skulle kunna betala tillbaka miljonskulderna.

– När jag har möjlighet att betala, då ska jag få betala det, svarade livvakten. 

De stora penningöverföringarna till den före detta livvakten påverkar än i dag Mona Sahlin. När hon avgick som nationell samordnare hade hon skulder hos fogden på 200 000 kronor.

Miljonskuld hos kronofogden

I dag har Mona Sahlin en total skuld hos kronofogden på  1 345 604 kronor.

Skulden utgörs av en skatteskuld på 353 777 kronor, en skuld till Statens pensionsverk på 440 778 kronor och tre skulder till SEB på sammanlagt 551 055 kronor. 

Enligt kronofogden görs, varje månad, en utmätning  från Sahlins pension som statsråd. Efter utmätningen har hon 12 814 kronor per månad kvar att leva för tills skulden är betald.

I intervjun i podcasten ”Schulman show” berättar Mona Sahlin att också den tidigare kvittoskandalen, som på 1990-talet tvingade henne att lämna politiken och posten som vice partiordförande, fortfarande förföljer henne. Då avslöjade Expressen hur Mona Sahlin, trots anmärkningar från riksdagsförvaltningen, använt sitt riksdagskort för kontantuttag och privata inköp.

– Går jag in i en godisaffär så tystnar det. Om jag går mot chokladdelen och räcker ut handen mot en Toblerone så blir det tvärtyst, säger Mona Sahlin.

Om sin egen framtid säger Mona Sahlin i podcasten att hon nu bara vill få ut sin bok och att hon inte har en aning om vad hon ska göra sen.

Men hon vet vilka frågor som hon vill vara fortsatt engagerad i:

– Politik, men inte partipolitik. Fortsätta kämpa med frågor om flyktingar, rasism, miljö och homosexuellas rättigheter.

Expressen har sökt Mona Sahlins före detta livvakt Labbé Solinas för en kommentar.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.