Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Sahlin om livvakten: Min absolut bästa vän

Mona Sahlin.Foto: Erik Gustafson
Mona Sahlin.Foto: Sven Lindwall

Mona Sahlin och hennes tidigare livvakt hade en nära vänskapsrelation när hon handplockade honom till det välbetalda jobbet i den statliga kommitté som hon ledde.

Det bekräftar Mona Sahlin själv i en podcastintervju från slutet av förra året.

– Min absolut bästa vän, säger hon där om den före detta livvakten.

Chefsåklagare Anders Jakobsson tycker att uppgiften är intressant för polisens utredning.

Mona Sahlin tvingades avgå som regeringens nationella samordnare mot våldsbejakande extremism efter att Expressen avslöjat att hon undertecknat ett falskt löneintyg åt sin före detta livvakt.

Parallellt har åklagare inlett en förundersökning gällande misstänkt osant intygande alternativt grovt osant intygande samt missbruk av osant intygande.

Frågan som ska utredas är om Mona Sahlin hade uppsåt att underteckna osanna intyg - eller om det kan skyllas på misstag eller slarv.

Nu finns en ny pusselbit tillgänglig för utredarna, efter att en podcastintervju med Sahlin från slutet av förra året under fredagen har fått spridning i sociala medier.

Mona Sahlins egna ord om nära relationen med livvakten

I intervjun berättar Sahlin med egna ord om sin nära relation med den tidigare livvakten, hon nämner en rad personliga detaljer om honom och beskriver honom som sin "absolut bästa vän i dag".

Det är belagt sedan tidigare att livvakten har dragit stora fördelar av de falska löneintyg som Mona Sahlin skrev åt honom. Med hjälp av ett intyg köpte han en bostadsrätt i exklusiva Saltsjöbaden för tio miljoner. Ett annat intyg hjälpte honom att få lån för att köpa en Audi R8 - en sportbil i miljonklassen.

Den före detta livvakten har dessutom, visar den senaste veckans rad av avslöjanden, särbehandlats jämfört med övriga anställda i den statliga kommittén. Han har varit den enda i kommittén som rapporterat direkt till Mona Sahlin och han har inte behövt närvara på en lång rad arbetsmöten. Andra anställda på nationella samordnaren mot våldsbejakande extremism har enligt TV4 beskrivit honom som "Spöket", eftersom han aldrig syntes till på arbetsplatsen.

Expressen avslöjade dessutom förra veckan att den före detta livvakten var den enda medarbetaren med en egen garageplats, en VIP-parkering till en kostnad på 50 000 kronor, som betalades med skattemedel. En garageplats som Mona Sahlin personligen drev igenom efter att kommitténs huvudsekreterare Daniel Norlander vägrat godkänna arrangemanget.

Släkting fick praktikplats

Samtidigt fick en nära släkting till den före detta livvakten en praktikplats hos Mona Sahlin - trots att departementet tidigare hade sagt nej. Mona Sahlin rundade avslaget genom att ta in livvaktens nära anhöriga som sin personliga praktikant, utan lön eller officiell praktikantanställning.

Redan 2014 försökte Sahlin anställa den tidigare livvakten, som hon alltså beskriver som sin "absolut bästa vän", i kommittén, som då låg under justitiedepartementet. Då fick hon nej på grund av deras tidigare koppling. När nationella samordnaren mot våldsbejakande extremism flyttades till kulturdepartementet efter regeringsskiftet 2014 gjorde Sahlin ett nytt försök - och fick till stånd en anställning i början av 2015.

Helena Sundén, generalsekreterare vid institutet mot mutor, har tidigare sagt i Expressen att rapporteringen väcker frågor om vänskapskorruption, vilket är "väldigt allvarligt utifrån förtroendeaspekten".

– Det här är en beslutsfattare som har ett stort förtroende att förvalta och som tycks ha fattat en mängd beslut för att gynna en specifik persons intresse helt vid sidan av de regelverk som är uppställda. Det tycker jag är ett ganska målande exempel på vad som är ur ett allmänt perspektiv kan kallas för vänskapskorruption, säger Helena Sundén.

Åklagaren: "Helt nytt för mig"

Chefsåklagare Anders Jakobsson leder förundersökningen om misstänkt osant intygande och missbruk av osant intygande. Han säger om uppgiften att Mona Sahlin beskriver den före detta livvakten och medarbetaren som "sin absolut bästa vän":

– Det har jag inte haft tillgång till överhuvudtaget. Det är helt nytt för mig, det du nämner nu.

– Vi håller på med faktainsamling och vi tar gärna emot allt vi kan få från tidningar och allmänheten och det vi själva kan rota fram. Det kommer naturligtvis att ha en påverkan för de slutsatser som man sen kommer att komma fram till, säger chefsåklagare Anders Jakobsson.

Hur ser du på att Mona Sahlin beskriver honom som sin bäste vän?

– Om det ska påverka uppsåtsbedömningen är alldeles för tidigt att bedöma eftersom ingen är skäligen misstänkt. Ingen har delgivits brottsmisstanke. För att man ska få ett underlag och kunna göra en bedömning huruvida det sedan är någon som blir skäligen misstänkt så är allt material väldigt viktigt.

Mona Sahlins advokat Claes Borgström är på fredagskvällen fåordig efter de nya uppgifterna om Sahlins och livvaktens vänskap.

– Jag kan bara säga att det är klart att man kan anställa goda vänner.

– Det är den enda kommentaren jag har, säger Borgström.

Expressen har sökt Mona Sahlin.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.