Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Sahlin efter sin avgång: ”Men hur bra blev det?”

För fyra år sedan avslöjades att Mona Sahlin hade skrivit ut falska löneintyg till sin tidigare livvakt. I ”Skavlan” berättar Mona Sahlin om frågorna hon fick kring deras relation och om romansryktet som uppstod.
Mona Sahlin tvingades lämna sitt jobb efter att Expressen avslöjat att hon skrev falska intyganden till sin dåvarande livvakt. I SVT:s ”Skavlan” berättar hon att hon drabbades av en depression efter det.
Foto: SVT
I veckans ”Skavlan” i SVT intervjuas den tidigare S-toppen Mona Sahlin inför släppet av hennes memoarer ”Makt lös”, som släpps den 25 september.
Foto: SVT
Håkan Juholt, tidigare S-ledaren.
Foto: ANNA-KARIN NILSSON / ANNA-KARIN NILSSON EXPRESSEN

Mona Sahlin tvingades lämna sitt jobb efter att Expressen avslöjat att hon skrev falska intyganden till sin dåvarande livvakt. 

Sex år tidigare hade hon fått avgå som partiledare.

I en intervju med SvD berättar hon om de tunga åren.

– När det gick dåligt för min efterträdare Håkan Juholt kunde jag tänka: ”Jaja, ni trodde allt var löst bara ni blev av med mig. Men hur bra blev det nu?”

Den tidigare S-toppen Mona Sahlin släpper snart sina memoarer ”Makt - lös”. 

– Samtidigt har jag mått så dåligt de här åren att jag fortfarande har svårt att formulera mig, säger Mona Sahlin i en lång intervju om boken som SvD publicerat.

Hon berättar att statsrådet Alice Bah Kuhnke ringde henne några timmar efter Expressens avslöjanden 2016 om de falska intygen och sa att hon inte längre hade hennes förtroende. Samtidigt hoppades Sahlin på ett liknande jobb på internationell nivå i New York.

Hon berättar för SvD att hon ibland påverkades av hur det gick för efterträdaren Juholt när hon fått avgå som partiledare några år tidigare.

– Du, jag vill inte förminska min sorg till en surhet över att Håkan Juholt fått fina erbjudanden. Jag sa ju också inledningsvis att sorgen inte bara är privat utan också politisk. Det som var politiskt korrekt för bara några år sedan, det var jag och Henrik Schyffert och andra som talade för flyktingar och bögar. Nu är det Ivar Arpi och Jimmie Åkesson som är pk. På fyra år har hela värdegrunden, vad som är radikalt och inte, förändrats, säger Sahlin.

”Jag ljög inte medvetet”

I boken nämns de osanna intygen först på sidan 138, skriver SvD.

– Jag gjorde fel, absolut. Men jag ljög inte medvetet. Jag intygade något som jag var övertygad om snart skulle bli sant. Att medierna tog upp det var inte fel, det är deras uppgift att granska makthavare. Men det jag försöker beskriva i boken är skillnaden mellan granskningar och drev. Granskningar bygger på fakta, drev drivs av jaktinstinkt och blodtörst, säger hon till tidningen.

Även i veckans ”Skavlan” intervjuas hon om boken som släpps den 25 september. I intervjun tas Mona Sahlins relation till ex-livvakten upp. Hon har tidigare sagt att hon upplevde att det insinuerades att de hade ett förhållande.

Skavlan frågar om hon kan förstå ryktena.

– Nej, jag kan förstå många frågor. Men varför uppstår frågan till mig, att jag skulle ha en kärlekshistoria med min livvakt. Han är lyckligt gift, jag vigde honom. Jag är lyckligt med Bosse sen 40 år. Varför får en kvinnlig politiker plötsligt ryktet runt sig, att hon har en älskare?

Berättar om depressionen

SVT tar upp depressionen hon hamnade i efter att hon fick lämna sitt jobb som nationell samordnare mot våldsbejakande extremism. Programledaren Fredrik Skavlan ber Mona Sahlin berätta hur depressionen kändes ”inifrån”:

– Ingenting i kroppen fungerade. Tankarna bara surrar om … självplågande tankar, hur urusel man är … vad man har bidragit till. Ja, ifrågasätter hela ens existens egentligen. Det är väl depressionen som jag kände den. Och den känns fortfarande. Jag tror du ser på mig också, jag får tänka på att prata tydligt, säger Mona Sahlin.

I ”Skavlan”-intervjun tas också Mona Sahlins relation till ex-livvakten upp. Hon har tidigare sagt att hon upplevde att det insinuerades att de hade ett förhållande.
Foto: SVT

Tre osanna intyganden

Mona Sahlin tvingades lämna jobbet efter avslöjanden i Expressen.

Expressen kunde berätta att Mona Sahlin skrivit tre osanna löneintyg till sin dåvarande livvakt.

Livvakten använde bland annat intygen för att kunna köpa en lyxlägenhet i exklusiva Solsidan i Saltsjöbaden i Stockholm. Han köpte dessutom en Audi R8, med ett nypris på 1,8 miljoner kronor. Även livvakten lämnade sin tjänst.

Mona Sahlins intyg

Mona Sahlin skrev tre osanna intyg till sin dåvarande livvakt.


Livvakten köpte bland annat en lägenhet i Saltsjöbaden och en bil.


I början nekade båda brott, men 2017 erkände de båda i polisförhör. De båda fick strafföreläggande. Påföljden för Mona Sahlin blev 80 dagsböter på sammanlagt 47 200 kronor. Livvakten fick 80 dagsböter på totalt 23 200 kronor.


Hösten 2017 fick Mona Sahlin ett nytt strafföreläggande, då för skattebrott. Det handlade om inkomster som utelämnats från deklarationer 2015 och 2016. 


Sammanlagt rörde det sig om runt 217 000 kronor. Påföljden blev villkorlig dom och 50 dagsböter, totalt 23 000 kronor.

Mona Sahlin sommarpratade om skammen

Mona Sahlin om skammen efter domen och livvaktsskandalen.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.