Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Sahlin och livvakten kallas till nya förhör

Expressen kunde tidigare avslöja att Mona Sahlin förfalskat löneintyg till sin livvakt.
Sahlin och hennes livvakt kallas nu till nya förhör om de falska intygen.

Polis och åklagare ska hålla nya förhör med Mona Sahlin och hennes före detta livvakt, som misstänks för osant intygande och brukande av osann urkund.

Det bekräftar åklagare Anders Jakobsson för Expressen.

– Vi har hämtat in nytt material, säger Jakobsson.

Ett beslut om de ska åtalas kommer i månadsskiftet februari-mars.

Enligt Aftonbladet har även personer som arbetar på regeringskansliet förhörts.

Förundersökningen mot den före detta vice statsministern och tidigare nationella samordnaren mot våldsbejakande extremism Mona Sahlin och livvakten har snart pågått i nio månader.

Mona Sahlin är misstänkt för osant intygande i tre fall och livvakten för brukande av osann urkund - detta efter Expressens avslöjande om de osanna löneintyg som hon skrev till livvakten på myndighetens brevpapper.

Förhördes i tre timmar

Med hjälp av intygen från Sahlin skulle livvakten köpa en lyxbostad på Solsidan i Saltsjöbaden utanför Stockholm och en av Audis mest exklusiva bilar - Audi R8 cabriolet - med ett nypris på 1,8 miljoner kronor.

Den 21 september förhördes Sahlin av polisen i två timmar och även livvakten hämtades in av sina poliskollegor till förhör.

Nu överväger åklagare Anders Jakobsson att förhöra de båda ytterligare en gång.

– Det är mycket som tyder på att Mona Sahlin och polismannen kommer att förhöras på nytt. Vi har ju redan förhört dem en gång, men sen har det hämtats in ytterligare material, säger han.

 

LÄS ÄVEN: Sahlin skrev falskt intyg åt sin livvakt

 

Har det nya materialet visat på något annat än vad som framkommit i det första förhöret?

– Jag kan inte gå in på om det har visat på annat eller om det visat på de här uppgifterna som har bekräftats i de här intygen.

Anders Jakobsson säger också att polisen hittills har jobbat mycket med ärendet och att man inte har legat på latsidan.

– Det har jobbats betydligt mer tid med det här ärendet än vad man kanske tror. På uppdrag av mig har polisen hämtat in uppgifter. Här finns intygen och i intygen står det vissa saker. Är det här lön som har betalats ut eller är det inte lön eller är det någonting annat. I nästa steg frågar man sig hur man får fram de här uppgifterna och då förstår du vad vi i förlängningen har gjort för någonting.

När tror du att du kan fatta ett beslut om det blir åtal eller inte?

– Min förhoppning är i månadsskiftet februari-mars. Senast, säger Jakobsson.

Sahlin har lagt locket på

Mona Sahlins advokat Claes Borgström säger att han inte är förvånad om ett eventuellt planerat nytt förhör.

– Det finns ju naturligtvis all anledning att göra det, eftersom utredaren fortsatt och då hör man alltid den som hörts ytterligare en gång, säger Borgström.

Hon anser fortfarande att hon är oskyldig?

– O ja, hon är det. Hon har inte gjort något uppsåtligt fel.

Mona Sahlin har, sedan avslöjandet i maj, valt att inte kommentera brottsmisstanken eller ge någon förklaring till de tre intygen. Det enda uttalandet som hon har gjort var till Expressens reporter på Anna Lindhs minnesdag i höstas:

– Jag har inget som helst intresse av att prata med Expressen om det. Vi får se vad som händer och jag har fortfarande inte pratat med åklagaren själv.

Så här kommenterar livvaktens advokat, Johan Eriksson, uppgiften om ett nytt polisförhör:

– De har väl någonting som de inte har frågat om eller vill få förtydligat antar jag.

Vad säger livvakten om brottsmisstankarna?

– Han förnekar att han gjort sig skyldig till brott, detaljerade uppgifter om vad han har sagt vill jag inte lämna eftersom förundersökningen pågår.

Har han lämnat en rimlig förklaring till dig?

– Han förnekar brott och värdera den här berättelsen ska vi göra när det blir dags. Jag vill inte gå in i några detaljer, säger Eriksson.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.