Mona Sahlin. Foto: Sven Lindwall
Mona Sahlin. Foto: Sven Lindwall

Sahlin: Måste erkänna hur djup krisen är

Publicerad
Uppdaterad
Mona Sahlin gästade på måndagsmorgonen "P1-morgon" Sveriges Radio.
Hon känner sorg över partiets utveckling.
- En av nycklarna för partiet är att erkänna hur djup den här krisen är, säger den före detta partiledaren.
Det har stormat i Socialdemokraterna ända sedan valet 2010. Nytt år betydde inte att stridsyxan begravts.
På nyårsdagen gick S-profilen Ylva Johansson till attack mot Håkan Juholts låga förtroendesiffror i sin blogg. Den ständigt pågående konflikten oroar förre partiordföranden Mona Sahlin.
- Jag känner sorg men jag hoppas verkligen partiet på olika sätt lyckas samla ihop sig, säger Sahlin i en intervju med SR:s "P1-morgon".
Enligt Sahlin har krisen pågått i flera år, om än inte lika akut. Både hon och hennes företrädare Göran Persson kände av hur förtroendet för partiet sjönk.
- Allt det här är inget som bara dök upp i höstas.
Sahlin säger att många partikolleger trodde, innan hon avgick, att bara Socialdemokraterna byter ledare löser det sig. Att det räckte med att det skulle komma in någon med "friska ögon".

Ger Juholt råd

Mona Sahlin vill inte berätta när hon senast hade kontakt med Håkan Juholt men säger att de pratar med varandra.
- Han hör av sig när han behöver råd, säger hon utan att vilja gå in på in på vad råden gäller.
Trots att Sahlin lämnat politiken kan hon inte låta bli att tänka "så här borde de göra" när hon följer partiets utveckling. Det har blivit ganska många sådana tankar under hösten.
- Det har nästan varit dagligen den senaste tiden.

"Kärleksfull kritik"

Att partikolleger framför öppen kritik mot Juholt säger hon kan vara bra.
- En av nycklarna för partiet är att erkänna hur djup den här krisen är, säger hon i "P1-morgon" och betonar att en del av kritiken är kärleksfullt menad då det gemensamma målet är att man vill partiet väl.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag