Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Sahlin: "Löfven och Reinfeldt måste agera"

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Foto: Sven Lindwall

Socialdemokraternas förra partiledare Mona Sahlin kommenterar nu attacken mot Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson: 

– Jag såg rädslan och förnedringen i hans ansikte, säger hon till Expressen.se. 

Nu kräver Sahlin att efterträdaren Stefan Löfven och statsminister Fredrik Reinfeldt agerar och visar "sin avsky". 

- Det är en allvarlig kränkning, säger statsminister Fredrik Reinfeldt om tårtanfallet på Jimmie Åkesson.

- Det är inte rätt sätt att protestera mot politiker vars åsikter man inte gillar, säger Reinfeldt som hoppas att incidenten inte ska leda till att politiker håller sig undan mer från vanligt folk.

Mona Sahlin blev rasande när hon i går kväll fick veta vad som hänt Sverigedemokraternas partiledare under en boksignering vid Nytorget på Södermalm i Stockholm. En för honom okänd kvinna tryckte en tårta i ansiktet på Jimmie Åkesson.

- Ena dagen är det en lokalpolitiker i norr som blir misshandlad, nästa får Jimmie Åkesson en tårta i ansiktet. Oavsett vilken politiker eller vilket parti som blir utsatt så måste det politiska samhället ta avstånd, säger Mona Sahlin.

Hon kräver att både statsminister Fredrik Reinfeldt och Socialdemokraternas nuvarande partiledare Stefan Löfven agerar.

- Jag minns när Fredrik Reinfeldt kallade till presskonferens när en fotbollstränare verkade ha blivit hotad. Men nu råder en provocerande tystnad som inte gagnar någon.

Obehag

Mona Sahlin säger att hon kände ett intensivt obehag när hon såg bilderna på Jimmie Åkesson efter attacken.

- Jag såg rädslan och förnedringen i hans ansikte. Han satt där och fick plötsligt något i ansiktet, och han hade först ingen aning om vad det var. Jag minns samtidigt när Bosse Ringholm och Leif Pagrotsky blev utsatta för samma sak. Det finns en förnedring och rädsla som många fnissar åt för att det är en tårta – men samtidigt vet vi att många politiker i vårt land, av olika skäl, börjar känna sig allt mer rädda. De blir fega och vågar inte alltid säga vad de tycker.

- Det här problemet är mycket större än vad den offentliga debatten hittills visat.

Tungt ansvar

Mona Sahlin säger till Expressen.se att ansvaret nu vilar tungt på både statsministern och oppositionsledaren.

- Jag hatar Jimmie Åkessons åsikter, men jag är beredd att kämpa länge för att han ska få uttrycka dem, fortsätter Sahlin.

- Reinfeldt och Löfven – utnyttja er offentliga position och försvara nu demokratin. Ingen ska behöva bli utsatt för detta, och Sverigedemokraterna ska inte behöva bli offer igen. Det är demokratin som är ett offer efter den här attacken.

Genom sin pressekreterare hälsar Stefan Löfven att han tycker att det är helt förkastligt att angripa politiker handgripligen.

– Man får argumentera mot sådant som man inte gillar, men man får aldrig ta till handgripanden. Det är helt oacceptabelt

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.