Som före detta statsråd har Mona Sahlin rätt till en ordentlig pension. Foto: Sven Lindwall
Som före detta statsråd har Mona Sahlin rätt till en ordentlig pension. Foto: Sven Lindwall

Sahlin landar i fallskärm värd 14 miljoner

Publicerad
Uppdaterad

Notera att denna artikel är publicerad 2010 och sprids på sociala medier i dag.

 

Mona Sahlin landar mjukt i en fallskärm värd 14,1 miljoner kronor.
Hennes statsrådspension är extra guldkantad eftersom hon började tidigt som minister innan reglerna skärptes.

Mona Sahlin tog plats i regeringen före debatten om bonusar och fallskärmar i näringslivet började rasa och även påverkade politikernas avgångsvillkor.
Det gamla systemet som Mona Sahlin är en del av har kritiserats eftersom det var extremt förmånligt.

Rätt till full pension

Ett statsråd som suttit i sex år fick rätt till statsrådspension oavsett hur gammal ministern var när denne slutade. Nu har reglerna ändrats så att pensionen bara betalas ut till avgångna ministrar över 50 år.
Eftersom Mona Sahlin har suttit i regeringen i mer än sex år har hon rätt till full statsrådspension när hon slutar i början av nästa år. Fallskärmen ger henne rätt till 51 000 kronor i månaden fram till 65-årsdagen. Därefter får hon 36 000 kronor/mån i pension.
Det innebär att hon kan kvittera ut 7,2 miljoner kronor fram till 65 år och om hon lever lika länge som en genomsnittlig svensk kvinna blir det ytterligare 6,9 miljoner fram till 81-årsdagen.

Inte dubbla fallskärmar

Om Sahlin får ett annat jobb ska den nya inkomsten räknas av från statsrådspensionen, men flera socialdemokrater som fick sluta i regeringskansliet efter valet 2006 löste det genom att bilda ett eget konsultbolag och ta ut låg lön från företaget för att samtidigt kunna kvittera ut fallskärm.
Mona Sahlin skulle också ha rätt till inkomstgaranti från riksdagen men regeringens villkor är mer förmånliga eftersom de ger mer pengar över längre tid. Sahlin kan inte heller ta ut dubbla fallskärmar eftersom statsrådspensionen räknas av från andra inkomster.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


jess

sonia

Till Expressens startsida

Mest läst i dag