Mona Sahlin kan få upp till 140 000 kronor i månaden i ersättning från Socialdemokraterna. Foto: Janerik Henriksson / Scanpix
Mona Sahlin kan få upp till 140 000 kronor i månaden i ersättning från Socialdemokraterna. Foto: Janerik Henriksson / Scanpix

Sahlin kan få 140 000 i månaden av S

Publicerad
Mona Sahlin kommer kunna leva gott som arbetslös.
Socialdemokraterna garanterar henne en ersättning efter avhoppet värd miljontals kronor.
Under ett år kan den tidigare S-ledaren räkna med 140 000 kronor i månaden.
- Förhoppningsvis får hon ett arbete, säger Tommy Ohlström, partikassör, till Expressen.se.
Mona Sahlin gör i dag sin sista dag som riksdagsledamot, men den tidigare S-ledaren kan ta det lugnt med jobbsökandet, fallskärmen från Socialdemokraterna garanterar henne en rejäl slant varje månad.
Mona Sahlin tjänade under 2010 lika mycket som Fredrik Reinfeldt – 140 000 kronor i månaden.

Kan få 140 000 i månaden

Uppdraget i riksdagen gav henne 56 000 kronor, och sedan fyllde partiet på med 84 000 så att lönen skulle komma upp i samma nivå som statsministerns.
När Mona Sahlin nu slutar som riksdagsledamot så kommer Socialdemokraterna att betala ut hela summan – 140 000 kronor – under ett år om Mona Sahlin går arbetslös.
Skaffar hon sig ett jobb kommer lönen att räknas av.
– Det är full avräkning, så om hon får jobb första april så räknas det av från första kronan, säger Tommy Ohlström, partikassör, till Expressen.se.
Mona Sahlin får även en inbetalning till sin pension på 30 000 kronor i månaden vilket innebär att kostnaden för partiet blir över 2 miljoner plus sociala avgifter.

Oklar framtid

Enligt Tommy Ohlström går det sannolikt att avsäga sig fallskärmen.
– Det går det säkert att göra men det är ingen fråga som jag äger, säger han.
Det är fortfarande oklart vad Mona Sahlin ska göra i framtiden.
– Förhoppningsvis får hon ett arbete, säger Tommy Ohlström.
Expressen.se har sökt Mona Sahlin, men hon har hittills inte återkommit.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag