Mona Sahlin vill att S ska ge bröllopsparet en present. Foto: Suvad Mrkonjic
Mona Sahlin vill att S ska ge bröllopsparet en present. Foto: Suvad Mrkonjic

Sahlin i bråk om bröllopet

Publicerad
Uppdaterad
Ett storbråk har brutit ut inom Socialdemokraterna inför kronprinsessan Victorias bröllop.
Mona Sahlin säger i dag till Expressen att partiet - för medlemmarnas pengar - ska ge brudparet en present.
- Det är orimligt. Har man ett avskaffande av monarkin i partiprogrammet så är detta att skicka dubbla signaler, säger riksdagsledamoten Magdalena Streijffert (S).
I Socialdemokraternas principprogram står det att partiet vill verka för att monarkins arvsprincip avskaffas och ersättas av en republik.
Men det är ett krav som partiet helst talar tyst om när bara några månader återstår innan bröllopet.
- Om jag blir inbjuden kommer jag absolut att gå, säger Mona Sahlin.
Det kungliga bröllopet väntas kosta skattebetalarna tiotals miljoner kronor. Det är rimligt, anser Mona Sahlin.
- Så länge vi har ett kungahus, som varje år får ett apanage, då har jag inget att invända mot att bröllopet kostar extra.
Men har du förståelse för att folk reagerar?
- Jo, men då kan man också säga att de borde vara mer upprörda över att hushållsnära tjänster kostar 1,3 miljarder. Jag kan inte bedöma de här pengarna, men att det kostar extra när en kronprinsessan gifter sig, det tycker jag att man måste acceptera.

Tänker inte köpa platt-tv

På frågan om hon kommer att överlämna någon present till brudparet:
- Ja, partiet ska ge någon form av present, men vi har inte bestämt vad än. Jag tänker inte köpa typ en platt-tv, utan det blir en annan typ av present, säger Sahlin och anspelar på regeringen Reinfeldts 30-årspresent till Victoria.
Tycker du att alla partier bör ge en present eller hur resonerar du?
- Jag resonerar så här: Victoria kommer att bli statschef, så när hon gifter sig är det en viktig symbol för hela Sverige.
Pengar?
- Nej! Pengar har hon nog så det räcker. Och ingen väska heller, hon har dyra väskor själv. Så det får bli något annat.
Riksdagsledamoten Magdalena Streijffert (S) är vice ordförande i Republikanska föreningen. Nyligen begärde hon hos riksdagens utredningstjänst att få veta exakt vad kungabröllopet kommer att kosta skattebetalarna.
- Jag får många frågor om det. Men det är inte rimligt att de ska ha mer pengar - samtidigt som kommunerna tvingas säga upp lärare och man drar ner på äldreomsorgen.

"Tycker det är fånigt"

Mona Sahlins besked om att Socialdemokraterna ska överlämna en present upprör också riksdagsledamoten Hillevi Larsson (S):
- Jag tycker det är fånigt. Ett bröllop är ju framför allt en angelägenhet för dem som gifter sig. Ska partierna nu försöka bjuda över varandra - det låter fjantigt.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag