Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Sahlin i bok: Sextrakasserad av en ministerkollega

Mona Sahlin berättar nu om händelsen i en ny antologi.
Foto: SUVAD MRKONJIC
Boken ges ut av Lava förlag.
Foto: Pressbild
Mona Sahlin var partidelare mellan 2007 och 2011.
Foto: MIKAEL SJÖBERG
Det ska ha varit en ministerkollega som sexuellt trakasserade Mona Sahlin.
Foto: YLWA YNGVESSON

Mona Sahlin är en av de personer som berättar om sina erfarenheter om sexuella trakasserier i den nya antologin "metoo – så går vi vidare". Bland annat berättar hon om att hon ska ha blivit utsatt av en ministerkollega.

”Under mina år i politiken är det sexuella hotet och hatet en ständig följeslagare", skriver hon. 

I antologin ”me too – så går vi vidare”, med Alexandra Pascalidou som redaktör, berättar en lång rad kvinnor om sina upplevelser av sexuella trakasserier. En av dessa är Socialdemokraternas tidigare partiledare Mona Sahlin, som med egna ord berättar vad hon utsatts för inom politiken, bland annat när hon var minister. 


LÄS MER: Förundersökning påbörjad mot kulturprofilen Jean-Claude Arnault 


”På konferens om IT, så åkte de där hemska armarna fram i hissen en kväll. En ministerkollega. Som blev djupt förorättad när jag knuffade bort honom” skriver hon. 

Partikollegorna ville tysta henne

Men det var knappast första gången hon utsattes. 

”Under mina år i politiken är det sexuella hotet och hatet en ständig följeslagare. Ord som hora och fitta och att du borde bli våldtagen av ’dina invandrare’, har varit en del av min vardag under årtionden. När jag pratade om detta med personer i partiet under åren, var ofta rådet att vara tyst”, skriver Sahlin i boken. 

Mona Sahlin är en av dem som valt att berätta i den nya antologin.
Foto: ADAM IHSE/TT / TT NYHETSBYRÅN

Hon skriver också att personer inom partiet svarat att det bara skulle bli värre om hon gav hatet och kvinnoföraktet publicitet och att hot på nätet ”ändå inte var på riktigt”.

Hanna Wigh valde att lämna SD efter att ha berättat om övergreppet.
Foto: HENRIK JANSSON / HENRIK JANSSON GT/EXPRESSEN

Hanna Wigh, som nyligen lämnade Sverigedemokraterna efter att hon offentligt berättat om ett sexövergrepp hon utsatts för inom partiet, skriver också i boken:

"Jag valde inte att utsättas. Däremot var det ett val att bryta tystnaden trots vetskapen om hur ni skulle behandla mig", skriver hon. 

Även Birgitta Ohlsson (L) skriver personligt i antologin. Bland annat berättar hon att hon bär med sig gymnastikskor när hon vet att ett möte ska sluta sent. 

"Då är det ju alltid bara att springa på hemvägen utifall att", skriver hon. 

Antologin ges ut av Lava förlag. 

Kommer du läsa den nya boken?

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.