Mona Sahlin handplockade sin tidigare livvakt som ska ha fått flera förmåner. Foto: Roger VikströmMona Sahlin handplockade sin tidigare livvakt som ska ha fått flera förmåner. Foto: Roger Vikström
Mona Sahlin handplockade sin tidigare livvakt som ska ha fått flera förmåner. Foto: Roger Vikström
Daniel Nordlander har tagit över Sahlins arbetsuppgifter.Daniel Nordlander har tagit över Sahlins arbetsuppgifter.

Daniel Nordlander har tagit över Sahlins arbetsuppgifter.

Livvaktens lyxbil.Livvaktens lyxbil.
Livvaktens lyxbil.

Sahlin gav livvakten flera egna förmåner

Publicerad

Mona Sahlin handplockade polismannen - hennes före detta livvakt - till tjänsten som biträdande sekreterare.

Men flera saker skilde hans tjänst från andras med samma titel: Han fick rapportera till en annan chef, en egen parkeringsplats för nästan 50 000 kronor - och friheten att välja bort kommitténs viktiga veckomöten.

Det var i onsdags som Expressen avslöjade att Mona Sahlin, nationell samordnare mot våldsbejakande extremism, skrivit ett falskt intyg till sin före detta livvakt. Ett intyg som livvakten använde vid ett bostadsköp för 10 miljoner kronor, en lägenhet på Solsidan i Saltsjöbaden som både livvakten och Mona Sahlin varit och sett på.

Den före detta polisen handplockades i februari 2015 av Sahlin själv och anställdes i kommittén som lyder under Sahlin och huvudsekreterare Daniel Norlander. Tjänsten var som biträdande sekreterare och Mona Sahlin har själv bestämt förnekat att tjänsten skulle ha med hennes säkerhet att göra. Sahlin har redan sex poliser från Stockholmspolisen som sköter hennes säkerhet.

"Luddiga" arbetsuppgifter

Men efter Expressens avslöjande tornar alltmer bilden av en specialtjänst fram. Arbetsuppgifterna beskrivs av flera med insyn i kommitténs arbete som "luddiga" men i huvudsak tycks livvakten ha haft hand om förfrågningar och administrativa saker som har med Sahlins tjänst som samordnare att göra.

 

LÄS ÄVEN: Sahlins livvakt fick p-plats för lyxbil för 50 000

 

Något som Daniel Norlander bekräftar:

– Han ansvarade för förfrågningar och press och de sakerna som var kring Mona.

Men flera saker skilde sig från andra med samma titel. Livvakten fick förmånen att utnyttja en parkeringsplats, som hyrdes in av kommittén för nästan 50 000 kronor. Och till skillnad från de andra anställda behövde livvakten inte rapportera till huvudsekreterare Norlander - utan en annan chef: Mona Sahlin.

– När det gäller honom var det Mona som hade huvudansvaret. Jag vill inte kommentera det mer, säger Norlander.

Kallades "Spöket"

TV4 berättade i fredags berättade att vissa kolleger kallade livvakten "spöket" eftersom han nästan aldrig var där. Expressen har talat med flera personer med mycket god insyn i kommitténs arbete och de delar bilden. Trots att möten hålls varje vecka var han på dessa högst två eller tre gånger.

– Vi har veckovis avstämningar där vi träffas varje måndag. Det är måndagsmöten då vi har avstämningar, bekräftar huvudsekreterare Daniel Norlander som dock inte vill kommentera huruvida livvakten varit på plats eller inte.

En person som bekräftar både frånvaron, förmånerna och den luddiga arbetsbeskrivningen säger:

– Som jag förstod det hade han någon slags assistentfunktion.

 

LÄS ÄVEN: Livvaktens släkting praktiserade trots nej

 

– Jag tycker det är märkligt att ingen reagerade eller satte stopp trots det uttalade missnöjet. Det var väldigt, väldigt oklart vem som egentligen hade personalansvar över honom eller vad han gjorde, säger en annan med mycket bra insyn i kommitténs arbete.

– Han har inte varit en del av arbetsteamet. Daniel och Mona har hållit honom utanför det dagliga arbetet. Flera har inte träffat honom överhuvudtaget.

Tillbakavisar högre lön

Bilden av kaos inom organisationen tornar också upp sig efter att ha talat med personer med insyn i kommitténs arbete. Men Daniel Norlander vill inte svara på varför den anställde haft en så annorlunda roll jämfört med de övriga i kommittén, trots att bilden av en dåligt skött kommitté framförs av flera.

Var det inte märkligt att han knappt var på plats? Var det en accepterad sanning att han arbetade hemifrån under den här tiden?

– Jag vill inte kommentera det. Mona Sahlin hade som sagt hans arbetsledaransvar.

Han tillbakavisar dock tidigare uppgifter i SVT, som Expressen också redovisat, om att livvakten ska ha haft högre lön än de övriga.

– Hans lön ligger i paritet med de övriga som jobbar kvar nu och är i den åldern, säger Norlander.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag