Sahlin försvarade skattesänkningen

Publicerad
Uppdaterad
Socialdemokraterna vill satsa 17,5 miljarder på att sänka skatten för ålderspensionärer till samma nivå som för löntagare.
Ett mycket stort åtagande - men det är det enda värdiga och rättvisa, enligt S-ledare Mona Sahlin.
- Så stor är klyftan, så stor är orättvisan, sa Sahlin i Sveriges Radio P1:s partiledarintervju.
Utfrågarna pressade henne om varför det är en viktigare princip att satsa så mycket på att sänka skatten för också rika pensionärer men inte för förtidspensionärer. Mona Sahlins försvar var att de rödgröna satsar stora pengar på att stärka trygghetssystem och höja ersättningar.
På sikt ska alla klyftor bort, även de som uppstått mellan löntagare och förtidspensionärer, enligt S-ledaren.
Hon gjorde också klart att Socialdemokraterna vill ta bort systemet för skatteavdrag för hushållsnära tjänster, rut, och i stället satsa mer på rot.
– Vi gör ett val, vi väljer det som gör mest nytta, sade hon och tillade att för henne är det också ett val om hur skattepengar kan användas bäst.
Samtidigt utesluter hon inte att de rödgröna kan komma med ett förslag om sänkt tjänstemoms eftersom tjänstesektorn är en viktig och växande sektor när det gäller nya jobb.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


centerpartiet

Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag