Sahlin: Därför petas Bodström ur justitieutskottet

Publicerad
Uppdaterad
Förre justitieministern Thomas Bodström har rört upp känslor genom att lämna Sverige och åka över till sin familj i USA - innan riksdagen ens har godkänt hans ansökan om tjänstledighet.
Nu kommer det första bakslaget för Bodström. Han ersätts som ordförande i justitieutskottet - av Morgan Johansson, tidigare folkhälsominister.
- Han är ju inte här. Riksdagens utskott ska ju fungera från första dagen, säger Sahlin till TT.
S-ledaren Mona Sahlin bekräftar att valberedningen föreslår Morgan Johansson till topposten i justitieutskottet i stället för Bodström.
- Riksdagens justitieutskott är väldigt viktigt. Det området kommer att spela stor roll under mandatperioden. Det handlar både om att vara kunnig på brott och straff och kriminalpolitik, men också om att diskutera sociala orsaker, klyftor och klassamhällets roll när det gäller brott och straff. Där har Morgan Johansson en alldeles utmärkt bakgrund, säger Sahlin.
Enligt henne finns det ingen risk för att S förlorar en röst i riksdagen medan Bodström är borta.
- Antingen får han ledigt, eller så kommer han tillbaka, eller så slutar han i riksdagen. Det finns bara tre sätt att hantera det här på. Jag hoppas att det löser sig med ledigheten, säger hon.
Om Thomas Bodström beviljas ledighet får han en ersättare.

"Han är duktig"

Folkpartiets rättspolitiske talesperson Johan Pehrson har arbetat med både Thomas Bodström och Morgan Johansson.
- Morgan Johansson var ett tag vice ordförande i utskottet  samtidigt som jag blev ordförande. Han är duktig. Men då hann han i stort sett bara flytta in och flytta ut eftersom han blev minister, säger Pehrson tillExpressen.se.
Några samarbetsproblem med Johansson?
- Nej.
Med Bodström då?
- Nej. Vi var väldigt överens om mycket, vilket visade sig i att vi tog ett stort ansvar i opposition under S-regeringen 2002-2006 genom att hjälpa till att bära fram ett antal propositioner som var nödvändigaför att bekämpa grov brottslighet. Socialdemokraterna stod helt utan hjälp från sina rödgröna samarbetspartier.
Johan Pehrson blev på torsdagen omvald som gruppledare för FP i riksdagen.
- Jag ser fram emot att driva igenom regeringens politik i justitieutskottet men vi fortsätter att söka breda lösningar. Socialdemokraterna har en rätt omfattande samsyn med oss.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag