Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Sahlin bjöds på MMA-gala: Skrev intyg till "The Mauler"

Mona Sahlin skrev som myndighetschef ett intyg till misshandelsdömde MMA-fightern Alexander "The Mauler" Gustafsson för att han skulle få visum till USA.

Nu avslöjar "The Maulers" agent att Sahlin fått gratisbiljetter till en MMA-match.

– Det förefaller att det är något för en åklagare att titta på, säger Thorsten Cars, expert på korruptionslagstiftning.

Expressen har tidigare avslöjat att Mona Sahlin, som ordförande i den nationella samordnaren mot våldsbejakande extremism, skrivit tre osanna löneintyg till sin före detta livvakt och medarbetare.

I dag är både hon och livvakten brottsmisstänkta och förundersökningen mot de båda pågår fortfarande av åklagare Anders Jakobsson vid särskilda åklagarkammaren i Stockholm.

Mona Sahlin är misstänkt för osant intygande och livvakten för brukande av osann urkund.

Gick på MMA-gala

Expressen avslöjade också nyligen att Sahlin och livvakten reste på en tjänsteresa till USA under hösten 2015 och att de - på skattebetalarnas bekostnad - förlängde resan för att se på Mona Sahlins vän MMA-fightern Alexander Gustafsson som slogs om mästarbältet i Houston.


LÄS MER: Mona Sahlins livvakt fick vip-plats åt lyxbil


Expressen kan nu avslöja att Sahlin även skrev ett referensbrev på myndighetens brevpapper till Alexander Gustafsson för att han skulle få visum till USA. Brevet skickades vidare till amerikanska ambassaden i Stockholm.

MMA-fightern har flera misshandelsdomar och har också avtjänat ett drygt ett år långt fängelsestraff för grov misshandel. Han behövde därför referenser för att få visum för att tävla i USA.

Alexander Gustafssons agent, Tomas Ghassemi, bekräftar för Expressen att Sahlin skrev ett brev som skickades vidare till amerikanska ambassaden i Stockholm.

– Det var ett av tio brev som vi fick av lite mer välkända vd och så där, som amerikanska ambassaden behövde som referens gällande Alexander


LÄS MER: Topparnas tystnad om Sahlins avgång


Hade Alexander bett Mona Sahlin om brevet?

– Det stämmer, det var teamet som hade bett om det.

Men det var inga problem med att få henne att skriva brevet?

– Jag bad henne: "snälla Mona kan vi inte få ett brev av dig bara vad du tycker om Alex som person och bara skriva några ord", säger agenten.

Biljetter för tusentals kronor

Men innan Mona Sahlin skrev brevet hade hon, enligt Alexander Gustafssons agent Tomas Ghassemi, fått biljetter för tusentals kronor av "The Maulers" team till MMA-matchen på Tele2 arena den 24 januari 2015.

Tomas Ghassemi berättar att de gav Sahlin biljetter:

– Jag vet att vi ordnade biljetter till henne till Tele2-galan, säger han.

Han vill inte skicka en kopia på brevet som Sahlin skrev, men läser upp det i sin helhet för Expressen.

Agenten Tomas Ghassemi har läst upp brevet som Mona Sahlin skickade som intyg åt Alexander Gustafsson.
Foto: Joel Marklund / BILDBYRÅN

Detta skrev hon alltså på myndighetens brevpapper till Alexander?

– Det stämmer, vi behövde alla brev som referens och inte på vita papper, utan från folk där de jobbar.

När skrev hon intyget?

– Det står inget datum på det. Det var för ett och halvt år sedan cirka.

Ghassemi säger vidare:

– Mona har varit på flera olika galor och även i Houston var hon. Hon skrev när hon var i USA att hon skulle kolla sitt schema och att det vore fantastiskt att komma på matchen, så där vet jag att hon var. Jag kom ihåg att hon skrev ett sms att hon hade ett tajt schema men hon skulle försöka besöka och se galan.


LÄS MER: Alliansen sa nej till Sahlins livvakt


Fick hon även dessa biljetter gratis?

– Det kommer jag inte ihåg. Vi har ett entourage på hundra personer var vi än reser som kommer för att kolla på matcherna och det är omöjligt för oss att ge biljetter till alla.

Men extrabiljetterna är småkostnader för "The Mauler". Tack vare intygen fick han visum till USA och varje match betyder miljontals kronor i intäkter för MMA-fightern.

Under 2015 gick han två matcher och hans privata bolag redovisade intäkter på drygt fem miljoner kronor och gjorde en vinst efter finansnetto på drygt tre miljoner kronor.

Thorsten Cars, expert på korruptionslagstiftning
Foto: Janerik Henriksson/Tt / TT NYHETSBYRâ N

"Något för en åklagare"

Thorsten Cars, är docent och expert på korruptionslagstiftning och har tidigare varit ordförande för Institutet mot mutor.

Han är mycket förvånad över att Mona Sahlin har skrivit ett intyg på myndighetens brevpapper och samtidigt fått dyra biljetter:

– Man kan väl undra om hennes omdöme. Hon borde ha lämnat tillbaka biljetterna omedelbart när hon fick dem eller ha betalat för dem. Det förefaller att det är något för en åklagare att titta på.

Åklagare Anders Jakobsson som leder förundersökningen där Sahlin och livvakten är brottsmisstänkta säger att han inte har tagit del av Sahlins intyg till "The Mauler".

FAKTA

INTYGET

Mona Sahlin skrev på myndighetens brevpapper ett intyg åt Alexander "The Mauler" Gustafsson. Intyget skickades till USA:s ambassad för att hjälpa "The Mauler" att få visum för att tävla i USA. Brevet är uppläst för Expressen av Gustafssons agent, Tomas Ghassemi, och översatt från engelska:

"Jag har följt Alexander Gustafsson under en lång tid både i min roll som politiker och som en sann anhängare av MMA.

MMA har utvecklats starkt i Sverige under de senaste åren och för mig är det ingen tvekan om att Alexander är en av anledningarna.

Men min uppfattning om Alexander är främst baserad på honom som människa.

Hans personliga utveckling är anmärkningsvärd, han är en stark förebild i sitt nuvarande liv för många ungdomar, personer i Sverige. Unga personer som kämpar för bättre villkor i sina liv och ser Alexander som en sann inspiration.

Det finns all anledning att ha förtroende för Alexander för hur han agerar som en stark och pålitlig person och som en god människa med en stark personlighet.

Han betyder mycket för många människor här i Sverige och jag är en av dem som verkligen respekterar och litar på honom som person inte bara på grund av hans skicklighet i sin sport ".

"Letar efter intyget"

– Det intyget har vi inte. Vi vet om att det intyget ska figurera någonstans men det intyget har vi inte fått. Vi håller på och letar efter det, säger Jakobsson.

Är intyget intressant för utredningen?

– Det tycker jag. Liksom alla intyg som figurerar är bra för oss att ta del av för det påverkar eventuellt bedömningen av den eventuella brottsmisstanken, säger Jakobsson


LÄS MER: Mona Sahlin kan ha brutit mot tre lagar


Enligt "The Maulers" agent, Tomas Ghassemi, fick Sahlin också gratisbiljetter innan hon skrev intyget?

– Den delen vill jag inte överhuvudtaget uttala mig om, jag är för dåligt insatt i det. Däremot när det gäller intygsdelen är det naturligtvis av betydelse när man eventuellt ska se om det eventuella brottet är uppfyllt inte.

"Lämnar inga kommentarer"

När Expressen ställer frågan till Mona Sahlin, via hennes advokat Claes Borgström, om referensbrevet hon skrev på myndighetens brevpapper till "The Mauler" svarar han:

– Mona lämnar inga fler kommentarer.

Han är kritisk till Thorsten Cars.

– Det är otroligt att han kan uttala sig överhuvudtaget på så lite underlag som han har.

Mona Sahlin har heller inga kommentarer till uppgifterna från "The Maulers" agent om att hon fick gratisbiljetter till galan i Tele2 arena.

– Inte till medierna, säger Borgström.


◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.