Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Sahlin betalade efter Expressens frågor

Mona Sahlin sa tidigare att hon hade betalat arbetsgivaravgifter och lön för den förre detta livvakten.
Foto: Erik Gustafson
När Expressen konfronterade Mona Sahlin med uppgifterna i intyget förklarade hon att hon är registrerad arbetsgivare.
Foto: Erik Gustafson

Mona Sahlin sa att hon betalat skatter och arbetsgivaravgifter för sin privatanställda före detta livvakt.

Men dokument från Skatteverket avslöjar nu att hon betalade in arbetsgivaravgifterna först efter att Expressen konfronterat henne.

Samtidigt har Mona Sahlin gång på gång lämnat skatter obetalda så att de hamnat hos kronofogden.

Enligt Skatteverket hade hon i helgen 200 000 kronor i obetalda skatter hos fogden.

– Jag betalar mina skulder, säger Mona Sahlin.

Före detta vice statsministern och numera regeringens särskilde samordnare Mona Sahlin säger att hon ur egen ficka betalat sin före detta livvakt en lön på 60 000 kronor i månaden, plus sociala avgifter, för att han ska hjälpa henne med framtida säkerhetsfrågor.

Det har Mona Sahlin också skrivit i ett intyg på myndighetens brevpapper som den före detta livvakten nu använder i en tvist i hyresnämnden kring köp av en lyxbostad på Solsidan i Saltsjöbaden.

När Expressen konfronterade Mona Sahlin med uppgifterna i intyget förklarade hon att hon är registrerad arbetsgivare och att hon självklart betalar alla skatter och arbetsgivaravgifter för sin före detta livvakt.

– Han har den lönen i dag och jag betalar den avgiften och förstås så betalar jag sociala avgifter.

Inte betalat 2015 eller 2016

Men enligt Skatteverket har Sahlin vare sig under 2015 eller under 2016 betalat in några sociala avgifter, som arbetsgivare enligt lag ska betala för anställda.

– Den person du frågade efter har inte varit arbetsgivarregistrerad för i mars eller i april, så det finns inga inbetalade skatter eller arbetsgivaravgifter, säger Yngve Gripple, rättslig expert på Skatteverket.

När Mona Sahlin får information om detta från Expressen i ett sms på eftermiddagen den 21 april ändrar hon sig och säger att hon inte har betalat in några sociala avgifter, ännu, men att hon ska göra det:

Anställningen är ju från början på detta år. Betalas in kvartalsvis. Inget från förra året då var han inte anställd. Suck. Hörde du inte alls vad jag sa?, skriver Sahlin i ett sms.

Men det stämmer inte alls, enligt Yngve Gripple, rättslig expert på Skatteverket.

– Arbetsgivaren ska göra en arbetsgivardeklaration varje månad, slår han fast.

Kan det redovisas även kvartalsvis?

– Nej, inte arbetsgivarens deklaration, den ska redovisas varje månad.

Ändrar sig igen

Expressen ringer Mona Sahlin och berättar om Skatteverkets besked.

Då ändrar hon sin version igen och säger att hon faktiskt redan har betalat in arbetsgivaravgifterna.

– Jag levde i föreställningen att mitt skattekonto, där betalar jag in det som jag ska göra i skatt, förstår du, också det som är som arbetsgivaravgifter. Men eftersom jag inte har registrerat mig som arbetsgivare så ser inte Skatteverket den specifika delen, säger Sahlin på telefon.

När Expressen senare ber att få se något bevis på att hon verkligen betalat in arbetsgivaravgifter för sin anställde före detta livvakt skickar Sahlin en skärmdump från sin mobiltelefon som visar en överföring som gjorts från SE Bankens mobilapp.

Av skärmdumpen framkommer det att 60 000 kronor satts in på ett konto hos Skatteverket, men Sahlin har strukit över centrala fakta, som när transaktionen är bokförd.

Expressen frågar då Mona Sahlin:

Varför vill du inte visa vilket datum du har gjort överföringen? Var det i går eller i förrgår?

– Det är långt innan i förrgår. Dom har funnits där.

Men om du betalat in tidigare så är det väl okej att säga det datumet, annars kan det ju uppfattas som en efterhandskonstruktion?

– Nej, det förstår jag faktiskt inte.

Hon tillägger:

– Jag sträckte mig över vad jag egentligen tycker är rimligt i det här bara för att visa dig att jag inte bara sitter och ljuger utan jag har faktiskt betalat in pengar på mitt skattekonto och eftersom jag tycker det är häftigt att betala skatt och självklart gör det nu också.

Betalade först i april

När Expressen kontrollerar insättningen på 60 000 kronor hos Skatteverket så visar det sig att inbetalningen bokfördes där först den 22 april.

Det betyder att Sahlin med all sannolikhet betalade de 60 000 kronorna den 21 april samma dag som Expressen intervjuade henne om löneintyget och frågade om hon betalat arbetsgivaravgifterna.

När Expressen konfronterar Mona Sahlin med att hon betalade in arbetsgivaravgifterna först efter att hon intervjuats av Expressen säger hon:

–  Jag har betalt det jag ska, jag har anmält till Skatteverket att jag ska vara arbetsgivare för den perioden och jag har rett ut allt med dom och det är ett misstag av mig att jag inte anmält detta  det är nu gjort.

Samtidigt som Mona Sahlin enligt egen utsago kunnat betala sin före detta livvakt 60 000 kronor i månaden med sociala avgifter inräknat en utgift på över 78 000 kronor i månaden  har hon lämnat sina egna skatter obetalda så att Skatteverket tvingats skicka dem till kronofogden.

Enligt offentliga register hos Skatteverket  var hennes skatteskulder hos kronofogden så sent som i helgen drygt 215 000 kronor.

Efter att Expressen förra veckan ställt frågor om hennes skatteskulder uppgav Mona Sahlin på söndagen i ett sms:

"Vill meddela för kännedom att jag inte längre har de skulder du frågat om."

På måndagen sa hon i en intervju med Expressen:

– Jag har betalat och är skuldfri.

Expressen har upprepade gånger sökt Mona Sahlins före detta livvakt för en kommentar, men han har avböjt.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.