Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

”Såhär behandlar man inte människor”

<p>Noureddine al-Aswad, 13, från Daraa i Syrien: "Jag har bara fått en bit bröd att äta. Och poliserna här är inte vänliga. De tog bort min mamma och min pappa och tog dem till ett annat läger, och jag vill träffa dem igen."</p>Foto: Lisa Mattisson
<p>Abd el-Rahman, 30, från Damaskus i Syrien (till vänster): "Vi kom hit för tre dagar sedan och varje dag är det samma sak. I går sade de att vi skulle få åka i dag och i dag säger de att vi ska åka i morgon. Men vi vet inget. Det här är allt vi får att äta, lite bröd och en burk konservmat."</p><p>Sharro, 22, från Yifrin i Syrien (till höger): "Det är mycket svårt här eftersom vi varit här i flera dagar och det finns ingenting här. Det är kallt, och det finns barn här och de har inte mat vatten eller filtar."</p>Foto: Lisa Mattisson
<p>Kamal al-Aswad, 18, från Daraa i Syrien: "Situationen här är ganska svår. Vi har inte fått ordentligt att äta, bara vatten och bröd. Vi letar efter våra föräldrar i det andra lägret."</p><p>Qadir, 14, från Daraa i Syrien: "Det finns inga bra toaletter här och ingenstans att tvätta sig. Vi fryser här, det är kallt och det finns ingen mat heller."</p>Foto: Lisa Mattisson
Många flyktingar vittnar om svåra förhållanden i lägren. Så här behandlar man inte människor, så här behandlar man bara djur, säger 21-årige Ismail från Afghanistan.Foto: Lisa Mattisson
<p>Hadhrat, 19, från Afghanistan: Härinne är det väldigt dåligt. Vi har stannat här ett tag nu, och det finns ingen bra mat eller någonting. Jag har varit här i över 20 timmar men vet inte vart jag är på väg. Även Hakim är från Afghanistan.</p>Foto: Lisa Mattisson
En video som väckt upprörda reaktioner visar hur en stor grupp desperata människor inne i ett läger i Rözske under kaotiska omständigheter trängs och kastar sig fram för att fånga mat som polisen kastar in i folkmassan.
<p>Camps flyktingläger, Ismail, 21 år från Kundos i Afghanistan.</p>Foto: Lisa Mattisson
"Vi behöver rena filtar. Vi behöver många saker men mest vill vi bara lämna lägret", säger 21-årige Ismail från Kunduz i Afghanistan och greppar med fingrarna om gallret.Foto: Lisa Mattisson
Journalister och andra oberoende observatörer släpps inte in i lägren för att bekräfta berättelserna.Foto: Lisa Mattisson
Trots att ingen släpps in lägren har människorättsgruppen Human Rights Watch (HRW) kunnat publicera bilder inifrån lägren där gruppen beskriver läget som ”förfärliga”.
1 / 11

RÖZSKE. För människorna som flyr från Serbien väntar ungerska flyktingläger med stängsel och taggtråd. Journalister släpps inte in i lägren men bilder inifrån visar ”förfärliga” förhållanden.

– Så här behandlar man inte människor, så här behandlar man bara djur, säger 21-årige Ismail från Afghanistan, till Expressen genom stängslet.

Flyktinglägren

På Ungerns gräns finns en uppsamlingsplats dit flyktingarna först kommer när de tagit sig från Serbien. Därifrån skjutsas de i bussar till flyktingläger, framförallt de två närliggande som kallas “Hangar 1” och “Hangar 2”. Det ena lägret har funnits en längre tid, medan den andra är nybyggd sedan cirka två veckor tillbaka för att hantera flyktingarna. Båda omgärdas av stängsel och taggtråd och vaktas noggrant av polis. Flyktingar har klagat på lägren, och många försöker undvika dem helt genom att undvika bussarna och i stället fly vidare norrut på egen hand.

Kritiken mot Ungern.

Ungerns hantering av flyktingkatastrofen har väckt internationell kritik, bland annat från Sveriges utrikesminister Margot Wallström. Ungern har till skillnad från flera andra europeiska länder inte låtit flyktingar passera norrut direkt, utan har i stället hållit dem inspärrade i flyktingläger. Flyktingar vittnar om brysk behandling från polis och svåra förhållanden i lägren. Ungern har dock slagit tillbaka kritiken och sagt att man gör så gott man kan givet det ovanligt höga antalet flyktingar, och att man slår vakt om EU:s gränser och regler. Samtidigt som man beskrivit flyktingarna som ett hot. Från och med den 15 september skärper Ungern reglerna ännu mer och flyktingar som tar sig in olagligt riskerar hårda straff.

Tusentals flyktingar vandrar varje dag in i Ungern över den serbiska gränsen, utan att hindras av något av länderna. Men när de kommer fram till den ungerska sidan samlas de upp av polis och förs till flyktingläger omgärdade av höga stängsel och taggtråd. Flyktingar som lyckats ta sig vidare norrut har vittnat om hemska förhållanden där, med akut brist på mat, vatten och rena kläder och enligt vissa våld från polisen. En video som väckt stor internationell uppmärksamhet och upprörda reaktioner visar hur en stor grupp desperata människor inne i ett av lägren under kaotiska omständigheter trängs och kastar sig fram för att fånga mat som polisen kastar in i folkmassan.

Premiärminister Viktor Orban har inte direkt kommenterat videon men försvarar polisens agerande, och anklagar flyktingarna för att “göra uppror” mot ungerska lagar.

– Med tanke på att vi står inför ett uppror från illegala migranter så har polisen skött sitt jobb förvånande väl, utan att använda våld, säger han enligt The Guardian.

Vittnar om svåra förhållanden

Journalister och andra oberoende observatörer släpps inte in i lägren för att bekräfta berättelserna. Expressen har ändå intervjuat flera flyktingar inne i lägret genom stängslet där flyktingar, främst unga män, står. Alla vittnar om svåra förhållanden med hunger, törst och en rädsla för att bli sjuka i det smutsiga lägret. Särskilt sedan regnet började komma och i princip förvandlade gränsområdet till en enda stor leråker. Få kritiserar polisen, men däremot beskrivs förhållandena som helt miserabla.

– Vi behöver rena filtar. Vi behöver många saker men mest vill vi bara lämna lägret, säger 21-årige Ismail från Kunduz i Afghanistan och greppar med fingrarna om gallret.

– Så här behandlar man inte människor. Såhär behandlar man bara djur, människor måste få vara fria men de tvingar oss att stanna.

Innan intervjun kan avslutas kliver en ungersk polis fram och tvingar oss att avsluta.

– Inga intervjuer, säger han bestämt.

"Situationen är verkligen hemsk”

Trots att ingen släpps in i lägren har människorättsgruppen Human Rights Watch (HRW) kunnat publicera bilder inifrån. Gruppen beskriver läget därinne som ”förfärligt”, med överfulla läger och avsaknad av grundläggande hjälp. HRW varnar att Ungern inte lever upp till sina internationella åtaganden.

Utanför lägret står bussar med flyktingar som väntar på att åka in. De säger att de inte har fått någon information om vad som kommer att hända där, men att de hoppas att snart kunna åka vidare. Människorna i lägret säger att de hållits här i flera dagar, enligt HRW ett brott mot ungerska lagar som säger att folk får hållas kvar i maximalt 36 timmar.

Peter Bouckaert, chef för HRW:s krisinsatser, säger att ungerska regler begränsar tillgången till flyktinglägren. Men han tillägger att myndigheterna också har intresse av att dåliga förhållanden inte blir kända.

– Det sista den här regeringen vill är bilder kommer ut på folk som behandlas förfärligt och de har mycket att dölja. Situationen är verkligen hemsk, säger han i telefon från Ungerns huvudstaden Budapest.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.