"Inget jag kommenterar." Håkan Juholt konfronteras med sms:et av Expressens reporter Carl V Andersson. Foto: Copyright Annakarin Drugge
"Inget jag kommenterar." Håkan Juholt konfronteras med sms:et av Expressens reporter Carl V Andersson. Foto: Copyright Annakarin Drugge

Sågningen av Juholt - på sms

Publicerad
Uppdaterad
UMEÅ/STOCKHOLM. Här är det hemliga sms-angreppet mot Håkan Juholt - inifrån partistyrelsen.
Expressen kan i dag avslöja att partistyrelseledamoten Anders Johansson totalsågar sin egen partiledare för hans insats i "Ekots lördagsintervju".
"Jag tycker inte att detta är värdigt mitt fina parti och vet inte om jag vill vara en del av förfallet", skriver han i ett sms till flera partikamrater.
- Lördagsintervjun var bedrövlig, säger Anders Johansson till Expressen.
Men Håkan Juholt vill inte möta den skarpa kritiken:
- Han kommenterar inte det här, säger pressekreteraren Sofie Rudh.
Håkan Juholts insats i SR:s "Ekots lördags­intervju" i lördags har blivit starkt kritiserad, bland annat av Expressens politiske krönikör K-G Bergström.
"Sällan har en svensk partiledare blivit så avklädd som Håkan Juholt i gårdagens lördagsintervju", skrev han i söndagens tidning.
Men det är inte bara utomstående som tycker att Juholt gjorde dåligt ifrån sig.
Expressen kan i dag avslöja att Anders Johansson, S-kommunalråd i Sigtuna och ledamot i partistyrelsen, skickade ett långt - och väldigt kritiskt - sms till flera partikamrater efter att han lyssnat på intervjun.
"Har just lyssnat på HJ på lördagsintervjun. Det är så jävla illa", börjar han sitt sms.
Sedan totalsågar han sin partiledare -på punkt efter punkt.
"Vår ordf MÅSTE kunna ge TYDLIGA och SAMMA besked om välfärd/vinst oberoende vilken situation han är i, annars missar vi även detta gyllene läge", skriver han om Juholts olika besked om vinster i välfärden.

Andra håller med

Anders Johansson är kritisk till hur Juholt svarade på frågor om skatt på pension och arbete.
Han tycker också att Juholts besked till partistyrelsen rimmar illa med hans svar i intervjun.
Han avslutar sitt sms med att kalla alltihop för ett "förfall".
"Detta bara på en 30-min-intervju. Jag tycker inte att detta är värdigt mitt fina parti och vet inte om jag vill vara en del av förfallet", avslutar Johansson sitt sms.
När Expressen ringer upp Anders Johansson bekräftar han att han skickat sms:et.
– Ja, det stämmer. Efter intervjun skickade jag detta till ett antal personer i partiet, säger han.
– Lördagsintervjun var bedrövlig, säger han också.
Enligt Anders Johansson är han inte ensam i partiet om att tycka så här.
"De som har svarat har hållit med mig", skriver han senare på kvällen i ett sms till Expressen.
Sms:et en krigsförklaring
Statsvetarprofessorn och socialdemokraten Ulf Bjereld menar att sms-angreppet mot Juholt kan vara en "krigsförklaring".
– Det är ord och inga visor. Om Anders Johansson förstod att detta skulle komma ut när han skickade det, då är det medvetet, och då är det en krigsförklaring, säger han.
- Detta är ett tecken på att det fortfarande finns personer i partistyrelsen som är djupt missnöjda med Juholts sätt att bedriva sitt ordförandeskap, fortsätter Bjereld.
Statsvetaren Jenny Madestam är inne på samma linje.
– Det finns en risk att stenen sätts i rullning igen. Det ligger något och pyr. Håkan Juholt är partiledare lite på nåder nu. Han är påpassad. Det finns nog en tudelning i partiet, med personer som fortfarande är kritiska, där han har uppförsbacke, säger hon.
– Och det finns nog en förväntan i partiet att något ska ske, att man vänder det här på något sätt, fortsätter Madestam.

"Inget jag kommenterar"

Expressen träffade i går Håkan Juholt på ett besök i Umeå under hans förlåt mig-turné. På planet tillbaka från Umeå blir Expressen lovade fem minuter med Juholt, som informeras om att det handlar om ett kritiskt sms från Anders Johansson.
S-ledaren läser sms:et med sammanbiten min i ankomsthallen i Bromma. Sedan blir det plötsligt ingen intervju.
– Det är inget jag kommenterar, säger han.
När en parti­styrelseledamot skriver något ­sådant här, känner du då förtroende från partistyrelsen?
Håkan Juholt svarar inte på frågan, utan går därifrån.
Expressen.se har återigen sökt Håkan Juholt för en kommentar.
– Han kommenterar inte det här, säger Juholts pressekreterare Sofie Rudh på tisdagsförmiddagen.
Inte heller partisekreteraren Carin Jämtin vill kommentera.
– Hon ger sig inte in i det här, det är inte en fråga för henne, säger pressekreteraren Fredrik Persson.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag