Det borttappade paketet kom fram till slut. Foto: Privat.Det borttappade paketet kom fram till slut. Foto: Privat.
Det borttappade paketet kom fram till slut.  Foto: Privat.
Lina Samuelsson. Foto: PrivatLina Samuelsson. Foto: Privat
Lina Samuelsson. Foto: Privat

Sagas, 15, försvunna julklapp kom fram – i februari

Publicerad

15-åriga Sagas julklapp försvann spårlöst.

När ett mystiskt kuvert dök upp på sociala medier var det som att hela Umeå engagerade sig. 

– Det blev värsta stora grejen som att det hade varit en miljon kronor i kuvertet, säger hennes mamma Lina Samuelsson.

På väg till hunddagiset i Umeå såg Anna Benker något i snön. Det var ett brev med texten ”God jul Saga önskar Emmy, Lilly och Viktor”.

Anna kände att hon behövde göra ett försök att få tag i ”Saga”, brevets rättmätige mottagare. Men utan varken adress eller efternamn var det svårt. Anna fick en idé och lade upp en bild på kuvertet i en tipsgrupp på Facebook. 

Anna Benker hittade kuvertetFoto: Privat

Då började saker att hända, vilket SVT Nyheter var först att skriva om.

– Det var ganska häftigt faktiskt, många hjälpte till, de taggade, ringde och letade, säger Anna.

Kuvertet hade ingen adressFoto: Privat

Efter att inlägget legat uppe i omkring en och en halv timme fick hon napp.

Då fick Sagas mamma, Lina, reda inlägget via en bekant som hade känt igen namnen på avsändarna och hörde av sig till henne.

"Blev värsta stora grejen"

Lina ansökte om medlemskap i gruppen och blev taggad i inlägget där kommentarsfältet nu hade blivit långt av alla som engagerade sig för att kuvertet skulle nå fram till rätt person.

– Folk blev så himla hjälpsamma, jag gillade att se det. Det blev värsta stora grejen som att det hade varit en miljon kronor i kuvertet, säger hon.

Lina Samuelsson, Sagas mamma. Foto: Privat

Hur kuvertet hamnade i snödrivan är ett mysterium. Saga hade mottagit det och satt sig i sin mopedbil.

– Vi kan inte inte alls begripa hur hon har lyckats tappa det, vi antar bara att hon har haft det i bildörren. Den måste ha flugit ut när hon öppnade dörren, säger Lina. 

Anna Benker lämnade kuvertet på hunddagiset där Lina Samuelsson plockade upp det. 

Och innehållet, det var inte en miljon kronor utan två biobiljetter. 

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag