Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Sågar Busch Thor: ”Abdikerar från sitt politiska ansvar”

Åsa Lindhagen (MP) är jämställdhetsminister och minister med ansvar för arbetet mot diskriminering och segregation.
Foto: ANNA-KARIN NILSSON
Lindhagen tycker att Ebba Busch Thor ”abdikerar från sitt politiska ansvar”.
Foto: ANNA-KARIN NILSSON

ÖREBRO. Åsa Lindhagen är trött på politikens mörka verklighetsbeskrivningar. 

MP-ministern säger att oppositionen måste ”höja nivån” i debatten om jämställdhet och segregation.

– Ebba Busch Thor abdikerar från sitt politiska ansvar när hon säger att det handlar om att det saknas en kristen värdegrund, säger hon.

Envis majsnö faller utanför Kvinnohuset i Örebro. Jämställdhetsminister Åsa Lindhagen är i stan för Miljöpartiets kongress och passar på att träffa företrädare för den lokala kvinnojouren, som erbjuder skyddat boende för elva kvinnor och medföljande barn.

Ministern vill framför allt veta vad de tycker fungerar bra.

– Vi har väldigt mörka verklighetsbeskrivningar i politiska samtal. Jag kan också vara inriktad på problemen, det är en rimlig utgångspunkt. Men vi måste komma ihåg att jobba för det som fungerar, förklarar Lindhagen efteråt.

Enligt Annie Lööf fick Centerpartiet kämpa för 40 miljoner extra till kvinnojourerna i vårändringsbudgeten. Behövde hon slåss för det?

– Jag kommenterar inte interna samtal, men vi är överens om att satsa på civilsamhällets förutsättningar och stärka det långsiktiga stödet. Det gjordes stora satsningar även förra mandatperioden, inte minst till kvinnojourer. En av våra absolut viktigaste jämställdhetsfrågor är att mäns våld mot kvinnor ska upphöra. 

Åsa Lindhagen (MP) med Josefine Guldbrand, chef på Kvinnohuset i Örebro.
Foto: Filippa Rogvall

”Höj nivån, Busch Thor”

Åsa Lindhagen säger att hon inte är intresserad av politiska poänger. Hon ser därför rött när debatten handlar om menskonst eller helgskinka. 

KD-ledaren Ebba Busch Thor – som ville bli jämställdhetsminister i en alliansregering – talar inte om de verkliga problemen, enligt Lindhagen, som också är minister med ansvar för arbetet mot diskriminering och segregation.

– Jag tycker att vi måste höja nivån. När det gäller verkliga utmaningar så har vi en stor segregationsproblematik i Sverige. Människor som bor i de områdena har sämre hälsa, kortare livslängd, högre arbetslöshet, lägre skolresultat och färre livsmöjligheter. Ebba Busch Thor abdikerar från sitt politiska ansvar när hon säger att det handlar om att det saknas en kristen värdegrund. Vi kan inte skuldbelägga människorna, vi behöver ta ansvar och hitta långsiktiga lösningar. 

Hur skiljer sig er syn på jämställdhet?

– Bland annat i frågan om föräldraförsäkringen. Men också om att samarbeta med SD, som vill se sambeskattning och sänkt abortgräns. Kvinnors rättigheter hotas när högernationalistiska krafter vinner mark. Vi måste stå upp för att driva jämställdheten framåt och för de framsteg som vunnits. Vi kan inte ta något för givet, säger Åsa Lindhagen.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.