Sågade publiceringar om Littorin – kritiseras

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Niklas Ekdal intervjuade Sven-Otto Littorin i SVT:s ”Min sanning” som sändes på tisdagskvällen.
Foto: SVT

SVT:s programledare Niklas Ekdal har kritiserats för att ha varit vek i sin utfrågning av Sven Otto Littorin i går kväll.

Redan 2010 skrev han en krönika där han kritiserade Aftonbladets publicering om sexköpsanklagelserna. Något som SVT-programmets ansvariga utgivare inte kände till.

Själv tycker inte Niklas Ekdal att han behandlat Littorin för varsamt.

– Jag vet inte hur mycket de ville att jag skulle tortera honom i så fall, säger han till Expressen.se.

I tisdags kväll intervjuades den tidigare moderate arbetsmarknadsministern Sven Otto Littorin i SVT:s "Min sanning".

Efter sändningen har SVT kritiserats av bland andra Aftonbladets publisher Jan Helin för att Littorin inte fick tillräckligt tuffa frågor om sexköpsanklagelserna som riktats mot honom tidigare.

Ex-ministern avgick under uppmärksammade former 2010, i samband med Almedalsveckan.

Efter hans avgång publicerade Aftonbladet uppgifter, framförda av en anonym kvinna, som sade sig ha sålt sex till Littorin.

– Redaktionen valde att inte gå in på de frågor som rörde Aftonbladets publicering. Sen, efteråt, kan man väl alltid göra saker bättre. Så är det alltid, säger Mette Friberg, ansvarig utgivare för "Min Sanning".

Kritisk mot publiceringen

2010 skrev programledaren för "Min sanning", Niklas Ekdal, en krönika som publicerades i tidningen Axess där han riktar syrlig kritik mot Aftonbladets publicering.

"Antingen sög Aftonbladet på karamellen för att sälja lösnummer och dominera nyhetsflödet under politikerveckan. Eller också - vilket är troligare - var tidningen osäker på halten i anklagelsen om ett preskriberat, fyra år gammalt brott. Först när man hamnade på defensiven, publicistiskt och politiskt, valde man att lägga korten på bordet", skriver han.

Mette Friberg, säger att hon inte kände till krönikan tidigare, men ser inget konstigt med de åsikter som framförs.

– Han var inte ensam i det läget om att kritisera Aftonbladets publicering, säger hon.

Huruvida Niklas Ekdal varit lämplig som utfrågare, med tanke på den tidigare kritiken, kommenterar hon inte.

– Jag har inte kunnat sätta mig in i det tillräckligt, jag kan inte svara på det, säger Mette Friberg.

Kvinnan kritisk till SVT

Efter programmets sändning publicerade Aftonbladet en debattartikel där den anonyma kvinna som framfört uppgifterna om Littorins sexköp kritiserar SVT för att inte tagit kontakt med henne inför programmet.

Mette Friberg motiverar redaktionens beslut:

– Vi bedömde henne som Aftonbladets källa och att hon valde att vara anonym. Hade hon varit mer aktiv i debatten hade vi kanske resonerat annorlunda men nu var hon Aftonbladets källa och vi valde att respektera det, säger Mette Friberg.

Hon säger att man nu planerar kontakta kvinnan, via Aftonbladet.

– Hon uppmanar ju oss att prata med henne, det vore konstigt om vi inte gjorde något, säger Mette Friberg, som också beklagar att kvinnan känner som hon gjorde.

Slår ifrån sig kritiken

Programledaren Niklas Ekdal försvarar de åsikter han framförde 2010, med hänvisning till att anklagelserna mot Littorin byggs på anonyma uppgifter.

– Publiceringen är i vart fall tveksam. Sedan är utgivarfrågor alltid svåra. Det är lätt att peka finger i efterhand. Om folk begår lagbrott, exempelvis sexköp, då är det ett legitimt ämne, men det är ett sluttande plan, säger han.

Att du ska ha varit för vek i utfrågningen, vad säger du om det?

– Jag vet inte hur mycket de ville att jag skulle tortera honom i så fall. Att jag har varit opinionsjournalist tidigare var väl känt när jag fick det här uppdraget att göra den här intervjun. Då har man haft en och annan åsikt genom åren. Jag står för vad jag skrivit, men i den här rollen är det inte min uppgift att döma någon.

Ansvarig utgivare kände inte till att du riktat kritik mot publiceringen kring Littorins eventuella sexköp. Känner du att du borde ha berättat?

Nej, det känner jag inte.

"Ett jävligt konstigt samhällsklimat"

Niklas Ekdal understryker att artikeln från 2010 främst är en kritik mot att bevakningen av kända personer alltmer började handla om deras sexliv.

– Om alltför mycket av den politiska journalistiken kretsar kring sexualmoral på det sättet som det gör i USA och England tror jag inte att vi gör svensk politik en tjänst. Det blir sämre politiker och ett jävligt konstigt samhällsklimat.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.